söndag 31 december 2017

Dagens boktips: "Omgiven av idioter" av Thomas Erikson

Jag har äntligen läst en bok igen. Denna gång boken "Omgiven av idioter - Hur man förstår dem som inte går att förstå" skriven av Thomas Erikson.

Jag kan rekommendera er att läsa denna bok, då den handlar om något så viktigt som hur olika vi är som personligheter och vad vi kan lära oss av detta. Alla har vi väl någon i vår omgivning vi imponeras av eller irriterar oss på. Stor del av orsaken kan ligga i att vi helt enkelt har olika personligheter.



Thomas Erikson delar in oss i fyra olika typer av personligheter (fritt ur mitt minne):


  • Den röda - "chefen" som snabbt fattar beslut, inte är rädd för konflikt och vill att saker och ting ska hända hela tiden.'
  • Den gula - underhållaren som vill stå i centrum och vill att alla ska trivas. Inte så noga med detaljer som kan förstöra en bra plan eller berättelse.
  • Den gröna - majoriteten av oss, konflikträdd och som vill att saker och ting har viss ordning.
  • Den blåa - noggrannheten personifierad. Vill veta allt om t ex alla risker och metoder som ska användas innan beslut fattas.


Naturligtvis finns det människor med kombinationer av ovanstående, men de allra flesta av oss känner nog en och annan person som utan tvekan hör till en av dessa kategorier.

Boken beskriver hur dessa personer är, hur man gör bäst i att bemöta dem, hur de (inte) funkar tillsammans, vad som gör dem stressade och varför de agerar som de gör.

Jag känner att jag lärde mig mycket genom att läsa denna bok.

Mycket läsvärd med andra ord.

fredag 29 december 2017

Mina akiteinnehav över tid

Jag har handlat med aktier, fonder, warranter och optioner i mitt liv. De senaste tio åren dock inte med warranter och över hela tiden har antalet optionsaffärer varit ytterst begränsat.

Vad gäller aktier och fonder har det dock handlats desto mer, alltsom oftast till ett inte så positivt resultat. Vissa succéer blandat med vissa katastrofer.

När jag i en mer mogen ålder insåg detta satte jag upp mina investeringsregler (ett inlägg om detta hittar du här). Detta tillsammans med en fråga om investeringsråd från en yngre släkting gjorde att jag startade upp denna lilla blogg för att på ett sätt hålla lite koll på mig själv samt att jag alltid tyckt det är kul att skriva.

Jag redovisar inte hela min ekonomi på bloggen, men sedan en tid tillbaka beskriver jag dels fördelningen i aktieportföljen samt dess totala värde. Både fördelning och värde har jag följt kvartalsvis sedan början av 2015 och det kan kanske intressera någon hur detta har sett ut över tid.

Sagt och gjort så knåpade jag såhär i mellandagarna ihop ett par diagram (klicka för större bild):


Detta är kanske inte det mest tydliga diagrammet i världshistorien (även om ni klickar för större version), men för den med fullgott färgseende framgår t ex att jag gått från 6 till 12 innehav i portföljen samt att Lundbergföretagen utgjorde en mycket stor andel av portföljen i början - ett relativt defensivt innehav som gått mycket bra sedan dess. En annan sak kanske värt att notera är att inget bolag utgått ur portföljen.

Ni kan se detaljerna i tabellform på innehavssidan.

Och, slutligen, oroa er inte - inläggsfrekvensen kommer att gå ner efter ledigheterna.




torsdag 28 december 2017

Mitt innehav i Spiltan - en fantastisk resa

I och med mitt senaste kvartalsinköp uppdaterade jag min lista över innehav (se även flik ovan) och kunde konstatera att jag inte fyllt i vare sig datum för första inköp eller andel av portföljen för mitt innehav i Spiltan.

Jag fick leta litegrann i mina gömmor, men lyckades hitta avräkningsnotan från Alternativa listan där jag efter lite extra arbete lyckades köpa aktierna i april 2012. När jag fyllde i datumet kunde jag konstatera att detta faktiskt (och tyvärr, eftersom jag som bekant sålde för tidigt) är de aktier jag ägt längst bland nuvarande innehav.

Dessa köptes innan jag etablerade min nuvarande strategi för aktieköp och har visat sig vara ett fantastiskt lyckokast. Kursen har utvecklats otroligt väl och jag ligger för närvarande på över 1100% i avkastning!


Mitt köp i april 2012 visar på vikten av tur. (Klicka för större bild.)


Jag köpte 50 st aktier, men äger idag 45 efter att ha sålt av fem stycken i och med ett erbjudande om inlösen från Spiltan vilket jag utnyttjade (länk till inlägg om detta). Denna inlösen gjorde att de aktier jag äger med andra ord är ren vinst (jag vet, jag har inte sålt, så har egentligen ingen vinst).

Jag köpte för 650 kr/aktie. Senaste gången det var handel (på Alternativa listan handlas det endast en gång per månad) köptes och såldes aktier i Spillran för 8100 kr/aktie!

Likt jag skrivit om tidigare fick jag upp ögonen för detta bolag i och med intervjuer med den karismatiske VDn Per H. Börjesson och dennes - i mina ögon - sunda inställning till sparande, investerande och pension. Den intresserade kan ta sig en titt på det nyhetsbrev kallat Sparrebellen här. (Man verkar numera kalla sig Sparklubben märker jag).

Den gode Per har även skrivit en del böcker (länk) varav jag läst åtminstone en (Så kan alla svenskar bli miljonärer) och kan rekommenderas.

Tillbaka till det viktigaste av allt, nämligen mig själv! Mitt innehav i Spiltan har med andra ord gått mycket bra och efter en del knep och knåp så här i juletider har jag passat på att uppdatera ungefärlig portföljandel över tid i min lista över innehav. (Jag började endast följa detta från slutet av 2014 och kvartalsvis endast från slutet av 2015.)

Ett "hobbyinnehav" som varit - och är - en betydande andel av portföljen.

Den stora värdeökningen i Spiltan kan framförallt förklaras av investeringen och innehavet i Paradox Interactive, ett innehav jag tidigare uttryckt åsikt om att man bör dela ut (länk).

Med dagens kurs skulle jag inte köpa ett lika stort "hobbyinnehav" i Spiltan, men i och med att jag redan "tagit hem" min vinst har jag inte för avsikt att sälja (precis som med mina andra mer "normala" innehav).

Ja, jag vet, om man inte skulle köpa i dagsläget, så ska man sälja, men mina regler tillåter ju inte det - knasigt, eller hur?

Och, slutligen, bloggen är för liten för att tjäna något som helst kommersiellt syfte, så detta är inte reklam för någonting.

onsdag 27 december 2017

2017-Q4 Kvartelets inköp: Investor, Handelsbanken och Skanska

Så var det återigen dags för kvartalets inköp. Alla inköp gjordes idag (2017-12-27) och som vanligt använde jag mig av "fill or kill". I korhet:


200 st Investor Investor B köptes in för 378,40 kr/aktie.

Mitt innehav uppgår nu till det jämna talet 1000 st och jag anser mig därmed ha tillräckligt med Investor i portföljen för lång tid framöver.


650 st Handelsbanken B köptes in för 114,20 kr/aktie.

Här kompletterade jag mitt befintliga innehav i denna fina bank. Jag är ännu inte "fullinvesterad" här, utan om medlen tillåter räknar jag med att köpa fler aktier i Handelsbanken framöver.



600 st Skanska B köptes in för 170,70 kr/aktie.

I och med att jag uppfyllde mina krav på att få köpa in mig i en ny aktie, föll valet mellan Skanska (min analys) och Clas Ohlsson (min analys). I och med att Skanska låg betydligt bättre till i bevakningslistan är Clas Ohlsson, föll det slutgiltiga valet på just Skanska.


Nu har jag nästan slut på fritt kapital i aktieportföljen, så nästa kvartal kan ni inte förvänta er lika rejäla inköp. Den dagen, den sorgen som det brukar heta. De veckovisa investeringarna till index vs. hedge experimentet kommer dock att löpa på till dess att det "går torrt" i kassan.

I nuläget ser fördelningen i portföljen ut enligt nedan:

Lundbergföretagen B 12.7%
Industrivärden C 12.3%
Statoil 12.1%
Investor B 11.5%
Spiltan 11.1%
Telia Company 9.0%
Castellum 6.6%
BlackPearl 6.3%
H&M B 6.2%
Handelsbanken B 6.1%
Skanska B 3.1%
Advenica [krydda] 3.0%


Innehavssidan är som brukligt är uppdaterad. Där kan ni i sektionen för aktieportföljen följa fördelningen över tid (om nu någon i den lilla tappra skaran av läsare skulle vara intresserad av det).



tisdag 26 december 2017

Måluppfyllnad 2017 och mål 2018

Efter att häromdagen gått igenom portföljernas utveckling under 2017 är det så dags att titta på hur det gått med målen för året. Jag räknar inte med några förändringar under de kvarvarande dagarna.



1) Ha en sparandegrad över 30% av nettolönen under 2017. - Resultat: 44% . UPPNÅTT

2) Hålla mig till mina investeringsregler oavsett hur marknaderna beter sig. - UPPNÅTT
Jag håller mig i skinnet! Med facit i hand verkar jag (och mina investeringar) må bra av klara och tydliga regler.

3) Spara undan/investera tillräckligt för att köpa två nya aktier i aktieportföljen. - UPPNÅTT
I beaktande av mål nummer 2, har jag faktiskt uppnått detta mål och investerat i två nya aktier (Castellum och Handelsbanken).

4) Komma fem procentenheter närmare den finansiella friheten. (Definierat som ökad investering/sparande, ej värdeutveckling - vare sig positiv eller negativ). - EJ OK
I och med att jag i en bloggpost uppdaterade det kapital jag anser mig behöva för den finansiella friheten (länk), flyttade sig även målet från 5% x 8 miljoner till 5% x 15 miljoner - en avsevärd ökning! 

Nu kanske de ännu viktigare målen i kategorin träning och hälsa:

5) Kunna göra 40 ordentliga armhävningar i sträck. (idag: 20 st) UPPNÅTT

6) Kunna utföra plankan i minst 120 sekunder (idag: 70s). - UPPNÅTT

7) Ro 5 km roddmaskin på under 19:30 minuter (idag: 20:45 20:08 19:48 min). - EJ OK
Här nådde jag inte i hamn. För att klara av detta måste jag helt enkelt ägna mer tid åt detta.

8) Åter kunna springa 10 km på under 60 minuter (idag: 68 59 min). UPPNÅTT
Redan i april sprang jag 10 km under en timme för första gången på mycket länge och har lyckats göra om den bedriften några gånger sedan dess.

9) Väga under 100 kg (idag: 106 98,6 98,1 kg). UPPNÅTT
Det här målet nådde jag under året och hoppas klara mig under tresiffrigt även under nuvarande julledighet.

10) Läsa minst 10 böcker under året (varav max 5 jobb- eller ekonomirelaterade). - EJ OK
Här ligger jag definitivt efter plan. Jag har endast läst tre böcker hittills och ligger ordentligt efter plan för att uppnå detta mål.

Summa summarum: Jag klarade av sju av tio mål, där mitt mål med att komma fem procentenheter närmare den ekonomiska friheten ändrades drastiskt i och med ny beräkning, men ingen ursäkt - jag klarade inte det helt enkelt.


De tio målen för 2018

För 2018 blir målen liknande, men med vissa förändringar. I korthet:

1) Hålla mig till mina investeringsregler

2) 300 000 kr i utökat sparande (ej värdeförändring eller utdelningar)

3) Spara 30% (eller mer) av inkomst efter skatt

4) Väga 96 kg eller lägre

5) Springa 10 km på under 57 minuter

6) Kunna göra 40 ordentliga armhävningar

7) Kunna stå i planka i minst 2 minuter

8) Kunna ro 5 km roddmaskin på under 19:30

9) Läsa minst 10 böcker

10) Skriva minst två blogginlägg per månad

En blanding av ekonomiska, hälsa/tränings och lite mer teoretiska mål. Något för både plånbok, kropp och själ med andra ord.


Några kommentarer/åsikter?





lördag 23 december 2017

Portföljernas utveckling 2017 (och 2015-2017)

Året är inte helt slut, men jag gör mitt personliga årsbokslut lite i förtid.

Aktieportföljen +4,6%
En kanske inte så imponerande avkastning och klart under index där t o m OMXS30 gått upp mer (5,8%). Efter ett mycket bra 2016 kanske detta är priset jag får betala för min långsiktighet. Det är ju åtminstone på plus, trots en del "ålarens" i portföljen.

Värdet på portföljen gick ner under det fjärde kvartalet och summerar i skrivande stund till 3 756 179. Det är en summa jag inte trodde att jag skulle uppnå i min ungdoms dagar och även om beloppet varierar är jag ibland lite imponerad.


Fondportföljen +6,5%
Inte så illa alls med tanke på att jag investerat löpande under året och haft stora delar av portföljens värde parkerat i räntefond under tiden. Sedan några dagar är portföljen dock helt investerad i mina fem utvalda fonder:

- Avanza Zero
- SPP Aktiefond Global
- Länsförsäkringar Global Indexnära
Handelsbanken Sverige OMXSB Index
- SPP Aktiefond Europa 

Jag har med andra ord växlat bort från den tidigare ETF för att följa OMXSB indexet (se inlägg).


Fegisportföljen +2,9%
Här ligger jag mycket försiktigt investerad i Spiltan Räntefond och Spiltan Högräntefond.

Utvecklingen kan ha störts av lite andra innehav under första delen av året, men nu avser jag att behålla dessa två fonder i fegisportföljen under de närmsta åren om inget oförutsett händer. I viss mån är detta min buffert.


Hedgeportföljen +7,4%
Att denna portfölj presterat bäst är onekligen årets överraskning! Brummer Multi-Strategy 2xL har gått med 11,9%, medan Nektar har besvikit med en nedgång runt 3%. Hur som haver en ordentligt revansch för denna portfölj som gick negativt under 2016.


Summa summarum
Alla portföljer har gått positivt i år vilket är något överraskande för mig. Inga spektakulära resultat åt endera hållet, men jag är nöjd och ändrar inte min strategi.

Mina innehav kan hittas på innehavssidan.

Om jag tittar på min totala förmögenhet har denna växt med 13%, vilket jag är mycket nöjd med. (Den uppmärksamme inser kvickt att inte allt kapital finns i portföljerna beskrivna ovan, även om det är majoriteten av kapitalet som ligger där.)

Vägen kvar till den finansiella friheten har under året med andra ord blivit något kortare.


2015-2017
Så här under ledig tid kan det vara värt att reflektera litegrann. Utan att bli alltför långrandig hittar ni nedan portföljernas utvecklingen 2015 - 2017. Detta är alltså utveckling, exkluderande "nysparande".


På tal om att reflektera. Tittar på ovanstående bild bör man kanske fundera på varför man inte investerar i en indexfond eller två. Detta tål att tänkas på. Vi får se hur aktie- och fondportföljerna utvecklas under 2018 och jag kanske återkommer i frågan efter ordentligt funderande. Strategin ligger som sagt fast.

Med detta ber jag att få tillönska den lilla läsekretsen en riktigt god jul!


tisdag 19 december 2017

Utdelningar 2017 och prognos 2018

Årets sista utdelning har trillat in (från Statoil) och summerar årets utdelningar till 75 493 kronor (före skatt). Ett välkommet tillskott. Telia sänkte utdelningen under året och jag har ju som bekant en del aktier med låg och till och med utan utdelning. Jag fokuserar ju som bekant - olikt andra - inte på det här med utdelningar.

Under året har fler aktier köpts in och räknar jag på samma utdelning som för 2018 ligger prognosen för 2018 års utdelningar på drygt 82 000 kronor (före skatt). Att HM sänker sin utdelning under 2018 vore inte helt otroligt i mina ögon. I övrigt räknar jag med oförändrade utdelningar, vilket kanske får anses vara lite försiktigt. I fondportföljen ska jag ju som bekant skifta bort från den OMXSB ETF vilken gav utdelning under 2017.

Bildresultat för dividend

Det vore ju trevligt att spräcka 100 000-kronorsgränsen, men 2018 ser inte ut att bli det år då det händer, även om fler Castellum och Handelsbanken planeras att köpas in om pengar finns tillgängliga.

Jag har inte så mycket pengar kvar att investera och räknar därmed inte med några dramatiska ökningar vad gäller utdelningarna. Naturligtvis kommer utdelningarna att investeras, men det återstår att se om det blir i bolag som delar ut eller inte (eller kanske fonder utan utdelning - jag har t ex mitt index vs. hedge experiment att slutföra).

lördag 16 december 2017

Clas Ohlson - uppdaterad värdering

Det var ett tag sedan jag utvärderade Clas Ohlson (länk) och det har ju hänt en del i bolaget sedan dess. Bland annat slaktades kursen ordentligt efter senaste resultatet. Kursen har gått ner ordentligt sedan min senaste analys då den låg runt 170 kr och handlas idag runt 110 kr. Då satte jag en målkurs på 154 kr/aktie och köpte således inte, men ska man nu försöka fånga den fallande kniven?

Vad har egentligen förändrats i bolaget? Jo, bland annat:

- man har beslutat att stänga två butiker i Dubai och avsluta franschise-samarbetet där
- man har köpt 10% i mathem.se för att kunna erbjuda leverans tillsammans
- man har startat en strategisk översyn eftersom antalet kunder i butikerna inte ökar
- man har valt att pausa butiksexpansionen i Norden

Under 2017 har aktien gått ner ca 17% efter att ha haft en fin uppgång under sommaren.


Det stora och plötsliga tappet kom efter Q2 rapporten den 6:e december (man har ju som bekant brutet räkenskapsår).

Detta gör att jag blir lite mer försiktig i min värdering. Jag följer nedan min modell, men skippar de två första stegen.

Aktiens värdering

3.1 EPSLTM
Vad gäller vinst per aktie uppvisar man ett ordentligt uppsving under senaste året jämfört med tidigare år:

2016/2017 8,30 kr/aktie
2015/2016 5,07 kr/aktie
2014/2015 7,41 kr/aktie
2013/2014 6,41 kr/aktie
2012/2013 6,78 kr/aktie

Tittar man kvartalsvis kan vi se att det tredje kvartalet (alltså det vi befinner oss i just nu) traditionellt är det starkaste.

2015/20162016/20172017/2018
Q11,270,911,22
Q21,761,531,52
Q34,654,84
Q4−1,690,31

Det gäller att de kan leverera nu med andra ord.

3.2 Egons NEPS
I min senaste analys trodde jag att Clas Ohlson skulle kunna hålla vinsten från 2016-2017 och öka med 3%. Nu är jag mer tveksam. Inte enbast pga bolagets egen information, utan också lite pga problemen i detaljhandeln generellt med omställning till med digitalt utbud (se t ex vad som händer i H&M).

Resultatmässigt har de första två kvartalen för nuvarande räkenskapsår gått bättre än förra räkenskapsåret, men sämre än det innan dess.

2015/20162016/20172017/2018
H13,032,442,74
H22,965,15

Mycket hänger som sagt på nuvarande kvartal.

Jag väljer att tro att det hållbara resultatet per aktie kommer att gå ner med 10% jämfört med 2016/2017 och hamnar då på 8,30 x (1+10%) = 7,47 kr/aktie

3.3 Egons P/E
I och med den strategiska översynen och problemen i butikerna väljer jag att sätta mitt normala P/E på 15 istället för tidigare 18.


3.4.1 Egons kurs
Egons kurs = Egons NEPS x Egons P/E = 7,47 x 15 =  112 kr/aktie.


3.4.2 Kurs
Senast handlades Clas Ohlson B för 110,25 kr/aktie.


3.4.3 Egonkvoten = Kurs / Egons kurs
Egonkvoten blir således 110,25 / 112 = 98%.

Aktien är med andra ord köpvärd i dagsläget (med nöd och näppe). Det är som vanligt tveksamt om man ska försöka fånga en fallande kniv eller avvakta. Knivigt minst sagt!

För egen del kommer jag att bestämma mig då det är dags för kvartalets inköp om ett par veckor.

I övrigt

Direktavkastningen ligger med nuvarande kurs (och om den kan upphällas) på höga 5,7%.

Äger jag aktier i Clas Ohlson då inlägget publiceras: Nej (se lista över mina innehav för aktier jag äger).

Tänk på att jag har mer fel än rätt och att du givetvis är ansvarig för dina egna beslut.

Bevakningslistan har uppdaterats.

Åsikter/ideer/tankar?

Ålarens i portföljen

”Du ditt j-a ålarens” är kanske inte det mest smickrande man kan bli kallad. (Vi pratar alltså om det som rensas bort när man rensar ål för den som inte förstår uttrycket.)

Tyvärr finns det en del ålarens i min portfölj för närvarande:

H&M -30% sedan inköp
BlackPearl -32% sedan inköp

Ska dessa rensas bort, dvs säljas? Ånej - här säljs inte i första taget, inte! Den gode herr Kavastu hade sålt för länge sedan (se intressant intervju här).

Jag tror dock inte på någon snar vändning i dessa bolag, men jag har ju min strategi att endast sälja ifall någon form av skandal nedskriven och vägrar av princip sedan några år att bryta mot mina uppsatta regler.

Tyvärr har jag fler innehav som ligger på minus i skrivande stund (Handelsbanken -7% och Telia -1%) men de räknas inte in i kategorin ålarens.

I övrigt ligger innehaven på plus med Spiltan (+1200%!) som ohotad etta.

söndag 3 december 2017

55% "passiv" kostnadstäckning

Det har ju blivit alltmer populärt i bloggosfären att "pensionera" sig, eller kanske rättare sagt leva på kapitalet. Vissa med hjälp av partner som fortfarande arbetar, andra inte. Ingen nämnd, ingen glömd.

I denna krets av kloka människor finns det olika strategier för hur mycket kapital som behövs (4% regeln, jämföra budget med utdelningar och så vidare).

Visst är det lätt att vara avundsjuk på de med tillräckligt/mycket pengar för att vara finansiellt fira, men de bloggar jag läst där folk har tagit steget på sistone har beskrivit en ganska tuff resa med låga utgifter, hårt arbete och stort sparande. Istället för avundsjuka skulle jag vilja utbringa ett:

Bildresultat för hatten av
Hatten av till de som jobbat hårt för att nå den finansiella friheten!


Oavsett detta, vill jag hävda att det absolut viktigaste är att hur det går för mig på denna resa - mitt förnamn börjar ju inte med bokstäverna ego utan anledning!

Till saken. Jag räknar som bekant för läsare till denna lilla blogg med att jag långsiktigt och över tid ska kunna ta ut motsvarande 3% av kapitalet (vid given tidpunkt och sedan om/när jag "pensionerar" mig kommer att kompensera för inflation). Jag använder mig av medelvärdet på mina faktiska utgifter under de tre senaste månaderna för att jämna ut kurvan något. Trots detta kan utfallet variera om ett par månader med lägre kostnader råka infalla under given tremånadersperiod, vilket var fallet i juli där både maj och juli bjöd på lägre kostnader än "normalt".




Jag lever inget direkt snålliv och kostnaderna under en månad kan som sagt variera kraftigt. Skulle vi flytta till billigare boende skulle vi få se ett hack i kurvan, men det är inte aktuellt för tillfället.

Oavsett, med 55 procents täckning är det långt ifrån aktuellt att "pensionera" sig, men det känns ändå inte så dumt att vara mer än halvvägs.

Hur går det för er på resan till den finansiella friheten?

I övrigt:  Hur stavar man "excel ark" egentligen? Filar man "i" eller "på" ett "excel ark"? Inget användande av Open Office här inte - men det kanske hade sett annorlunda ut om arbetsgivaren inte betalat.