lördag 10 februari 2018

Snudd på katastrof i hedgefonden

Jag tittade till mina två fondval i mitt index vs hedge experiment häromdagen och kan konstatera att uttrycket "det går snabbt i hockey" passar in.

Efter att hedgefonden (Lynx Dynamic) haft en lysande januari med en uppgång på 8,6%, gick den ner med över 7% på en dag tidigare i veckan - otroligt! Det är inte utan att jag börjar undra vad det där med "hedge" egentligen innebär.

I den allmänna börsoron har ju naturligtvis indexfonden (Avanza Zero) gått ner, men efter att det ett tag såg ut som att hedgefonden var på väg förbi indexfonden för första gången på mycket länge verkar det mest likna ett race mot botten där hedgefonden spurtat ordentligt och tagit en kraftig ledning (se röd linje i grafen nedan).

Brant nedför (klicka för större bild)

Totalt har det investerats 410 000 i detta experiment. Totala värdet ligger efter den senaste dryga veckans katastrofala utveckling på 384 909 kronor.



Detta är naturligtvis ledsamt, men inga ändringar planeras och experimentet fortlöper. Vi får se om det blir någon bättring.

Jag reflekterar att jag - till skillnad mot tidigare då det var mycket köp och sälj beroende på kortsiktig utveckling av fonder och aktier - blivit en tjurig jävel. Åtminstone detta känns mycket bra!

fredag 9 februari 2018

HM Online - vad klagar folk på?

Okej, jag erkänner att jag absolut inte är imponerad över kursutvecklingen i HM och tycker att de borde byta VD snarast.

Dock tycker jag att delar av det gatlopp bolaget fått löpa på diverse bloggar är lite oförtjänt efter att ha utfört ett litet test:

Många är de som har klagat på att bolaget har en risig webbsida för onlinehandel och eftersom jag är mycket nöjd med ett par tröjor jag köpt på HM samt lyckades tvätta en i för hög temperatur med krympning som följd  tänkte jag att jag förtrösta gången någonsin skulle handla kläder online.

Sagt och gjort så gick jag till hm.com och såg att man kunde få rabatt om man blev medlem. Trevligt. Fri frakt (som man tydligen infört nyligen) är inte så dumt det heller (åtminstone inte ur ett kundperspektiv och som aktieägare hoppas jag att detta uppväger kostnaden för att ha fler butiker framöver).

Att registrera sig och bli medlem gick smidigt. Att hitta min tröja likaså.

Med frugan hängande över axeln ombads jag (läs blev beordrad) att även beställa lite annat som jag uppenbarligen behövde. Allt som allt beställdes det för lite mer än dubbelt det jag ursprungligen tänkt (inte så dumt ur ett aktieägarperspektiv tänkte jag).

Att knappa in adressen och betala fungerade smidigt även det.

Nu får vi se hur det går med leveransen, men jag kan inte låta bli att undra vad folk klagar på. Kanske är konkurrenternas webbsidor mycket bättre, men jag har inte jämfört och ser inte riktigt behovet av så mycket mer.

Med detta sagt kanske ni tror att jag nu kommer att konstatera att bolaget är undervärderat och kommer tillbaks till fornstora kursnivåer, men icke! Här vill jag inte sticka ut hakan, men jag behåller mina aktier och hoppas(!) naturligtvis på bättre tider framöver.

lördag 3 februari 2018

Nya fondavgifter i fondportföljen - ingen panik

I och med implementeringen av det nya finansiella regelverket MIFID II har den redovisade kostnaden för många fonder uppdaterats. I de flesta fall marginellt uppåt.

Om jag tittar på de fonder jag investerar i har det endast skett mindre förändringar i och med att t ex Avanza istället för "förvaltningsavgift" numera publicerar "produktens avgift":

- Avanza Zero (ingen avgift)
Handelsbanken Sverige OMXSB Index (0,2% 0,22% i avgift)
- SPP Aktiefond Global (0,30% 0,33% i avgift) 
- Länsförsäkringar Global Indexnära (0,2% 0,22% i avgift) 
- SPP Aktiefond Europa (0,2% 0,24% i avgift)

Jag ser med anledning av ovanstående ingen anledning till att ändra vilka fonder jag investerar i.

Andra bloggare har dock valt att byta från Länsförsäkringar Global Indexnära när det upptäckts att de i sitt informationsblad skriver att de har rätt att ta ut upp till 2% i avgift. Detta har de dock aldrig gjort. 

Tanken med att ha en säljavgift är att motverka kortsiktigt spekulation i fonderna, vilket leder till ökade transaktionskostnader som alla fondandelsägare i slutändan är med och betalar. Jag chansar på att de inte kommer att utnyttja detta och behåller mina andelar.

Dock ska man tänka på att alla avgifter faktiskt inte syns även i det nya måttet som publiceras. T ex innehåller det inte transaktionskostnader, vilka i indexfonder borde vara lägre än i mer aktivt förvaltade fonder (förutsatt att det inte är en alltför stor obalans mellan in- och utflöden i fonden). 


torsdag 1 februari 2018

Dyr januari - negativ sparkvot!

Året har - som väntat - inte börjat bra ur ett sparperspektiv. Det blev till och med värre än jag trodde med en negativ sparkvot i januari.

Även om jag inte tillhör snålbloggarna och inte behöver "gå från hus och hem" kan jag inte låta bli att skämmas litegrann.

Det svider, men det är bara att se sanningen i vitögat och rapportera sparkvot samt kostnadstäckning från kapital enligt den vanliga modellen:


Usch (klicka för större bild om du vill känna dig lite extra skadeglad).

Vad är det då för utgifter som har dragit iväg? Jo, frugan har skämts bort med både en ny dator (Mac såklart), glasögon (dyra som attan) samt en förutbetald semesterresa vi ska åka på i februari (okej halva den är min, men ändå).

Förhoppningsvis stundar bättre tider framöver.