lördag 17 mars 2018

Jobbet suger

Dags för lite gnäll.

En av de aspekter som tas upp på denna blogg var ju tänkt att handla om välmående. När jag drog igång med bloggen trodde jag då att jag skulle skriva mer om träning än jag gjort, men jag hade då ingen aning om att jag en dag skulle sitta och skriva av mig om hur det är på jobbet i samband med välmående - eller rättare sagt dess motsats, dvs att inte må bra pga jobbet.

Jag är ju naturligtvis fullt medveten om att jag är där frivilligt - slaveriet och träldom avskaffades ju för ett tag sedan - vilket ger viss tröst de dagar det känns extra tungt. Men, med detta sagt och t o m för en man med Egons stora ego är det i nuläget något tungt.



I korthet är det många långa dagar med hög grad av press och ofta sömnproblem under veckorna. Som tur är har jag åtminstone lördagarna till att återhämta mig, men på söndag eftermiddag är det ofta en del jobb inför kommande vecka samt jobbångest.

Detta har hållit på en alltför lång tid i varierande grad. Med de planer som ledningen aviserat (och jag "protesterat" emot i den mån jag förmått utan att få sparken på omgående fot) ser framtiden tyvärr inte enklare ut. Som lök på laxen är jag även något bitter över att inte ha blivit befordrad vilket jag tycker hade varit välförtjänt (och, tro mig, då försöker jag faktiskt se objektivt på saken).

I detta läge är det naturligtvis skönt att ha en del besparingar så att man med säkerhet vet att man klarar sig ekonomiskt ett tag. I mitt fall skulle jag klara mig ekonomiskt i flera år, även om jag ännu inte uppnått vad jag kallar den ekonomiska friheten.

"Vad gnäller han om, det är ju bara att byta?" tänker säkert en del. Det ligger mycket i det, men av olika anledningar kommer jag inte till skott och är inte i ett läge där jag känner att jag skulle prestera bra på några eventuella intervjuer i dagsläget. Att helt sluta jobba ett tag är något jag funderar alltmer på. Det skulle åtminstone "tvinga" mig att agera, men jag är också medveten om att detta i viss mån skulle vara som att gå ur askan i elden.

Jag har antytt till chefen att jag skulle vilja ha en annan tjänst på vårt lilla bolag, men planerar att bli mycket tydligare kring detta inom kort. Händer sedan ingenting på några månader funderar jag faktiskt på att säga upp mig på vinst eller förlust. Att "gå in i väggen" är inte aktuellt, även om jag förstått att det inte är helt lätt att styra över själv.

Det är snart dags att agera. Nu är det slut på gnäll för denna gång och hög tid att njuta av helgen! Låt nu inte dessa rader förstöra humöret. Och oroa er inte - det ordnar sig!


26 kommentarer:

  1. Om du inte vill sluta jobba helt tycker jag du ska överväga att söka nytt jobb när du har mer energi för det, tex efter semestern. Har du sparad semester, ta extra lång och lägg semestern på att fundera på vart och hur du skulle vilja arbeta. Vill man ha ett fast jobb ser det ofta bättre ut att komma direkt från en anställning än en längre tids "ledigt". Alternativ 2, om du har kapitalet, är att bli egenföretagare. Kan gå trögt i början, men på sikt höjer man ofta sin inkomst avsevärt och kan styra sin arbetstid bättre. Jag är själv frilansare och jag hade två hundår, men sen lossnade det ordentligt och jag har aldrig trivts så bra som jag gör nu. // Jonas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jonas. Tack för tips. Jag ska "bara" se till att kunna ta ut den där semestern också. Just nu samlas den på hög.

      Radera
  2. Håller med Jonas ovan att det är smart att avvakta tills du är mer utvilad - det syns mer än man tror att man är på väg ifrån snarare än till. Plus det sker en del rokader efter sommaren så fler jobb finns ute. Att jobbet suger i perioder är ett fact of life för merparten av oss och att bli orättvist behandlat (du nämner missad befordran) likaså. Det enda vi kan styra är vår förberedelse och reaktion på dylikt och där ligger du ju i framkant jmfrt med majoriteten.

    Dessutom - skulle du invänta sommaren men sätta ett eget "slutdatum" säg midsommar/1/9, kommer det bli betydligt lättare att uthärda nuet. Och när du rör dig i korridorerna lite mer obrytt ska du se att andra märker det. De är troligtvis medvetna om att du borde haft befordran och är troligtvis måna att ha kvar dig, engagerad som du verkar vara (jobba söndagar - huvva)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej FEB. Ja, att mitt humör märks råder det nog ingen tvekan om och är inte bra om det smittar av sig (dock inser fler än jag att läget inte är det bästa). Det svåra med slutdatum är naturligtvis att hålla dem, men jag ska fundera ut ett "hårt" datum.

      Det här med att det skiner igenom att man är på väg "från" snarare än "till" något ligger det mycket i - jag har sett det själv när jag intervjuat kandidater.

      Tack för kommentar och din grymma blogg!

      Radera
  3. Kanske tjänstledigt för studier kan vara något för dig? Själv tog jag ett halvår ledigt och åkte till Costa Rica och pluggade spanska för några år sedan. Något av det bästa jag gjort. Visst det kostade pengar och flyttade fram mitt utträde från arbetsmarknaden men sen ska man ju leva här och nu också och inte bara i framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Dön Pots. Ett bra förslag. Jag tror dock inte arbetsgivaren är alltför pigg på detta, men frågar jag inte kan jag ju inte veta definitivt.

      Radera
    2. Min arbetsgivare var väl inte riktigt så glad heller när jag tog tjänstledigt men det är ju det som är själva grejen med tjänstledighet för studier, säger du till 6 månader innan så kan inte arbetsgivaren neka dig ledighet. Du har rätt enligt lag att vara ledig. Sverige är ett fantastiskt land att vara anställd i.

      Radera
    3. Jag ska vara tjänstledig för studier till hösten och fram till nästa sommar. Känner inte heller alltför optimistisk inför jobbet just nu. Arbetsgivaren blev väl inte precis glad men eftersom de inte kan neka så kan de inte göra så mycket. De försökte få mig att korta ner det och skjuta på den men eftersom jag inte precis upplevt dem flexibla i frågor som varit viktiga för mig så kan jag i ärlighetens namn säga att jag inte bryr mig. Troligtvis kommer jag bara att komma tillbaka tillfälligt när jag kommer tillbaka.

      Radera
    4. Hej Plina. Låter bra. Lycka till med studierna - förhoppningsvis kommer motivationen tillbaka och situation på jobbet har förbättrats.

      Radera
    5. Tack! Det framgick inte av mitt inlägg men fokus kommer att vara på att resa i Sydostasien och Centralamerika. Studierna är ursäkten för att få tjänsteledigt för arbetsgivaren kan inte neka det och bli kvar i det svenska socialförsäkringssystemet. Kommer att välja lätta kurser så studierna planeras max ta upp två dagar i veckan.

      Radera
    6. Hej Plina. Det låter trevligt. Jag är lite för "luthersk" till min natur för att göra något liknande. Skulle det bli studier för mig vore det heltid som gäller. Lycka till!

      Radera
  4. Hej,
    Känner igen mig i din situation. Jag hittade ett nytt arbete där jag kunde arbeta 60% dvs 3 dagar i veckan. Visst jag kan inte spara alls lika mycket som förr - men tusan vad bra jag mår av att äga min tid i större utsträckning.

    Om du vill vara tjänstledig för att prova på att starta eget eller studier tror jag inte arbetsgivaren får lov att neka dig den ledigheten.

    Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att du hittade en "väg ut" och mår bra! Tack för inspiration.

      Radera
  5. Svar
    1. Sant. Tyvärr har det visat sig att när jag tar några dagar ledigt att återkomsten blir desto tuffare, men ändock skönt.

      Radera
  6. Det låter ej hälsosamt det som du skriver.

    Det är mycket lätt att säga "hälsan kommer först" men när det kommer till kritan så... ja, då är det inte lika lätt.

    Jag var i liknande sist likt du för länge sedan. Gick länge och malde om hur att agera. Det som hjälpte till mitt beslut var att dels skrivna ned alla tankar samt för- och nackdelar med jobbet/problemet, dels hitta en person som du kan vara 100 % öppen med.

    Oavsett hur det går för dig önskar jag dig all lycka!

    Ta hand om dig!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sofokles. Tack. Jag ska ta och skriva ner för- och nackdelar.

      Radera
    2. Ja, alla val som man gör har en fram och en baksida. Min tjänstledighet och spanska studier kom också med det. Dels så var det tjänstledigheten i sig vilket inte upplevdes som positivt av min arbetsgivare, sen kostnaden i kronor och öre och sist men inte minst var att min flickvän inte var speciellt förtjust i att jag vill åka till Central Amerika i ett halvt år och satte helt enkelt ett ultimatum:

      Resan eller mig!

      Livet är inte alltid lätt och man måste ibland göra jobbiga val för att bli lycklig och kunna känna en stolthet över sig själv. Pausen mitt i livet var något jag kände att jag behövde göra och jag var villig att betala priset.

      Radera
    3. Tufft val! Tack för att du delar med dig.

      Radera
  7. Hej Egon,

    Ditt inlägg här fick mig att logga in på "blogg-kontot" för första gången på flera månader. Jag skriver sällan egna inlägg på bloggen nu mera, men planerar ta upp det igen så småning om.

    Tillbaks till ämnet, jag känner igen det du pratar om, om än en något lindrigare variant. Det fick mig att söka mig mot utbildningar men på vägen dit så halkade jag in på ett jobb jag inte kunde motstå. Det var snart ett år sedan och jag älskar nya jobbet mer och mer, men samtidigt dras jag till studierna igen.

    Poängen, lite diffust, är att vågar man ta ett steg iväg från negativiteten så kommer det ofta mer positiva saker som man inte kunde förutse... Gäller bara att ta steget, så kommer resten enklare också ska du se :-)

    Önskar dig lycka och välmående,
    Nissen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nissen. Ja, ibland handlar det om att "ta steget" och så brukar det ordna upp sig. I många fall kan också en positiv inställning - även om lite "konstlad" - faktiskt hjälpa. Tack för kommentar och lyckönskningar.

      Radera
  8. Hej,
    kontakta mig gärna på kontakt@finanso.se

    Mvh VKI

    SvaraRadera
  9. Bra inlägg! Känner igen mig som bara den. Jag har en akademisk examen inom pedagogisk. Det råder akut lärarbrist i Sverige, vilket gör att obehörig/outbildad personal tas in. Dessa i sin tur kan tom landa en högre lön än utbildade eftersom skolorna är tvungna att fylla upp mer personal.
    Hur kul är det att bli omkörd lönemässigt av en nyanställd som inte har en lärarexamen.

    Det går alltid att byta jobb, frågan är: -Hur länge skall man vara lojal genetemot sin arbetsgivare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trist. Jag hör definitivt till dem som är lojala för länge. Dock är det naturligtvis mitt eget fel att jag är så bekväm att jag inte bryter upp. I nuvarande situation tror jag dock inte att det är rätt läge (när blir det det då?), men jag har lekt med tanken att bara säga upp mig den dagen det verkligen blir för mycket.

      Radera
  10. Jag har fått uppmuntran av min flickvän ganska mycket. Att släppa taget om trygget, även en destruktiv sådan är alltid otryggt för att man vet inte vad man får istället?

    Jag har sökt två st jobb på sistone, vi får se hur det går?

    Mvh VÄL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att släppa taget är inte lätt, men en vacker dag kommer jag nog att göra det oavsett vad frugan tycker.

      Lycka till med jobbsökandet!

      Radera