lördag 26 januari 2019

Jag tog äntligen tag i det - nytt jobb!

Jag har ju ibland även på bloggen beklagat mig över mitt jobb med mycket stress, övertid (ej betald) och låg grad av lycka (bl a här).

I november fick jag slutligen nog efter ytterligare ett - i mina ögon felaktigt - påhopp från en av de högre cheferna och sökte ett nytt jobb. Processen gick snabbt och jag är nu på ett nytt jobb!

Starten har varit mycket bra och det hela känns betydligt mer meningsfullt, även om det även på detta jobb kommer att krävas en hel del övertid.

 Gladare nu.

Lönemässigt blev det ingen större skillnad, men jag är fortfarande välbetald, vilket naturligtvis är trevligt även om det finansiella inte var ett skäl till byte. (Ärligt talat hade jag förmodligen tackat ja till det nya jobbet även om lönen varit lägre.) Restiden till det nya jobbet är längre, men jag känner redan att detta mer än väl kompenseras av det mer intressanta och stimulerande jobbet. (Vi är inte så sugna på att flytta, vilket naturligtvis kan komma att ändras längre fram, mycket beroende på hur fru Investor känner.)

För januari kommer detta innebära en mycket fin sparkvot, eftersom jag fått innestående semester från det gamla jobbet utbetald. Det är med andra ord stor skillnad från januari 2018, vilken resulterade i en negativ sparkvot. Det bästa för mig hade nog varit att faktiskt ta ut den där semestern, men det gick helt enkelt inte i det tidigare jobbet, vilket jag hoppas förbättra framöver.

Att investeringarna kräver mycket lite tillsyn passar bra då jag vill fokusera ordentligt på det nya jobbet tills jag är "varm i kläderna".

Jag är glad över att slutligen ha "tagit tag" i läget och gjort något åt saken, något jag inte hade energi till att göra tidigare (då det som mest behövdes). Idag är jag en gladare människa och hoppas naturligtvis att detta håller i sig.

måndag 7 januari 2019

Sparkvot och frihetsgrad december

En del inköp gjorda under december syns först när räkningen för kreditkortet kommer i januari, så månadens sparkvot kanske inte är 100% sanningsenlig, men över tid jämnar det dock ut sig.

Månadens sparkvot blev magra 24% och frihetsgraden sett till de tre senaste månadernas utgifter gick ner till 54%. Sett över tid:



De mer rättvisande måtten på frihetsgrad jämfört med sex och tolv månaders utgifter ser ut enligt nedan (klicka för fullstor bild):



Sparkvoten för 2018 landade på 39% - vilket jämför med mitt mål på minst 30% får anses mer än godkänt! Detta har uppnåtts utan att snåla och med en hög hyra.

Skulle vi flytta till billigare boende och börja snåla skulle sparkvoten bli betydligt bättre, men vi väljer - lite ovanligt bland bloggrannarna -  i hushållet Investor att inte göra på det sättet.

Den långa resan mot den finansiella friheten fortsätter.

fredag 4 januari 2019

Portföljernas utveckling 2015 - 2018

2018 kan läggas till historieböckerna och det är därmed dags att ta sig en titt på hur portföljerna utvecklats under året.

Årets vinnare blev fegisportföljen (+0,5%). Kanske inte så konstigt med tanke på utvecklingen på börsen, men i år är jag besviken över att hedgeportföljen (-6,5%!) verkligen inte levererade som tänkt. Jag gjorde en större förändring i hedgeportföljen under året (länk) samt tagit ett beslut om givit Brummer ett ultimatum om hur jag kommer att hantera innehavet i denna portfölj framöver (länk).

Både fondportföljen (-3,3%) och aktieportföljen (-0,9%) gick bättre än index, men ett minusresultat (inte realiserat, men ni fattar) är inte kul ändå. (Aktieportföljen var vid en tidpunkt upp över 12% under året, men, men...)


För den som är intresserad av historiken redovisas även tidigare års utveckling i nedanstående tabell. Vinnarportföljen för respektive år i fetstil.


2018 2017 2016 2015
Fegisportföljen 0.5% 2.9% 6.4% 3.5%
Fondportföjen -3.3% 6.5% 5.3% -0.6%
Aktieportföljen -0.9% 4.6% 34.7% -3.4%
Hedgeportföljen -6.5% 7.4% -1.4% 6.3%
SIX Return Index -4.41% 10.80% 9.65% 10.40%
OMSX30 -10.67% 5.90% 4.86% -1.21%


Jag sitter - som det så populärt heter - still i båten och följer min strategi (som endast ändrats i hedgeportföljen, se ovan).

Vi får se om det över tid visar sig vara rätt strategi eller inte. Trots oroliga marknader sover jag gott om natten, vilket jag får ta som bevis på att jag inte verkar ha för hög risk över lag.

Innehaven kan ni som vanligt se på innehavssidan.