söndag 31 mars 2019

Portföljen över 4 miljoner kr igen

Jag går ju igenom min ekonomi en gång i kvartalet och skriver ner värden på depåer, konton osv. För första kvartalet 2019 kan jag notera att aktieportföljen är tillbaka över 4 miljoner kronor igen, närmare bestämt

4 048 787 kr.

Utvecklingsmässigt har min portfölj gått upp drygt 8% i år, vilket är betydligt sämre än index (t ex SIXPRX är upp drygt 13%).

Detta är inte den högsta noteringen någonsin, men trevligt att vara tillbaka över 4 miljoner igen.



Hur det kommer att se ut om ett par veckor har jag ingen aning om. Nästa vecka planerar jag att göra kvartalets inköp, efter vilket jag uppdaterar fördelningen på depån.  

Några tips på köpvärda bolag från den lilla läsekretsen?


söndag 3 mars 2019

Cykel för 18 000 kronor - ekonomi, tid och hälsa

Efter att ha tröttnat ordentligt på att betala för reparationer av min gamla trotjänare, vilken mer än väl betalat sig, tog jag häromdagen beslutet att köpa en ny cykel. Jag valde definitivt inte att snåla och kostnaden hamnade på 18 000 kronor.

Denna är tänkt att användas som transportcykel och jag ville köpa något med mycket bra kvalitet, så låg underhållskostnad som möjligt, men ändå ha "tillräckligt" med växlar och skivbromsar. Dock valde jag bort stötdämpning fram, dels beroende på att jag inte tror mig riktigt behöva det, men framförallt för att slippa underhållet (läs kostnaden för detta).

Mitt exemplar av en sådan här fin 3-växlad Crescent användes fantastiskt mycket av mig. Tills den blev stulen - surt.


Rent ekonomiskt kommer jag att spara 144 alternativt 55 kronor de gånger jag cyklar till jobbet (beroende på vilken av mina två arbetsplatser jag tar mig till). Nu räknar jag förstås inte med att cykeln blir stulen (peppar, peppar).

Tidsmässigt räknar jag inte med att "förlora" så mycket tid, eftersom jag kan räkna bort tiden det tar mig att åka kollektivt (vilket till största delen är icke-produktiv tid).

Det ekonomiska i detta kan naturligtvis ifrågasättas, men jag ser det också som en investering i min hälsa, eftersom det finns en hel del fett att bränna bort och även om jag återupptagit löpningen vore det nog inte så dumt för mina knän om jag vägde några kilo mindre.

Så, nu ska det minsann cyklas med start imorgon. Jag återkommer kring ekonomin och hälsoeffekterna kring det hela om ett tag.

Hur gör du själv och hur motiverar du köp av t ex dyr cykel? Är detta total vansinne?

fredag 1 mars 2019

Sparkvot och frihetsgrad februari

En ganska stor extrainkomst (skatteåterbäring) innebar en fin sparkvot för februari. Månadens utgifter var dock högre än för november, vilket innebär att frihetskvoten baserat på tre månaders utgifter dock gick ner:

(Klicka för större bild.)

Det har varit dåligt med inlägg på bloggen på sistone. Jag saknar motivation, men hoppas återfinna denna.