torsdag 20 juni 2019

Så byggdes aktieportföljen

Det har blivit dags för en liten reflektion kring aktieportföljen i vilken jag tänkte beskriva bakgrunden till nuvarande strategi, hur portföljen byggts upp samt vad jag gör med de nya pengar som sparas.

Ett något längre inlägg än normalt, men jag hoppas att åtminstone delar av detta kan väcka visst intresse.

Bakgrund
Jag har handlat med aktier sedan jag var runt 15 år gammal. Ibland med framgång och ibland inte. Mycket känsla, köp och sälj har varit kännetecknande. Vid tillfällen då det både gått bra och dpligt har jag sålt.

Ett stort säljbeslut kom för några år sedan (2013) då OMXS30 index stod i 1290 (idag 1589), eftersom jag då var övertygad om att börserna generellt sett stod för högt (se bland annat Jag sålde för tidigt). Detta blev början till min mycket defensiva "fegisportfölj".

En vacker dag såg jag sanningen i vitögat och insåg att även om de lyckade affärerna gav mig glädje, presterade jag sämre än index. Detta kombinerat med att jag handlade när jag hade tid (läs jul- och sommarledighet) gjorde att jag bestämde mig för att skriva ner en lista med regler kring hur jag skulle handla med aktier. Jag kommer inte ihåg exakt när detta var, men inlägget Så handlar jag i Aktieportföljen skrevs i mitten av 2016. Åtminstone sedan dess har jag följt denna strategi. Detta har funkat bra för mig - klara regler, inte så mycket känslomässiga köp och sälj samt i grunden en "köp och behåll" strategi - vilket naturligtvis funkar bra i en generellt sett uppåtgående marknad.


Var kommer alla pengar ifrån?
Några av er undrar säkert var alla pengar att investera egentligen kommer ifrån (i min största portfölj, aktieportföljen, har jag investerat tre miljoner kronor, vilket ju är en hel del pengar).

Hur mycket som egentligen kommer från tidigare investeringar har jag lite dålig koll på, men det är - handen på hjärtat - ingen större andel. Jag arbetar mycket (för mycket enligt vissa, t ex min fru) och har haft turen att ha relativt sett välbetalda jobb.

Jag äger ingen lägenhet, hus eller motsvarande. Vi hyr ett relativt sett dyrt boende, men tycker att detta är viktigt för oss och har inga planer på att "spara" in på detta.

Inga pengar har heller kommit från lotterivinster eller motsvarande. De arv jag (tyvärr) inkasserat har varit mindre belopp i sammanhanget, ungefär runt 250 000 kronor totalt.

Kort sagt: Det finns inga hemligheter här, utan är helt enkelt resultatet av arbete och sparande. (Jag har alltid varit relativt sparsam, även om jag nog får anses vara otroligt slösaktig jämfört med en del bloggrannar.)


Innehaven
De innehav jag började portföljen med har generellt sett utvecklats väl, vilket är viktigt i början, eftersom man annars lätt kan börja tveka kring den inslagna strategin. (Här vill jag återigen påpeka vikten av nedskrivna regler man håller sig till för att undvika känslomässiga beslut, vilket jag tidigare "led" av.)

Mina tidiga innehav och när jag först köpte aktier i dessa bolag (inte alla på en gång, utan i omgångar) samt utvecklingen på dessa fram till idag:



Spiltan 2012-04-17 +1547%
Industrivärden 2014-05-21 +39%
Lundbergföretagen 2014-05-21 +80%
IPCO (fd Blackpearl) 2014-06-13 -12%
Equinor (fd Statoil) 2014-12-15 +41%


Mina tidiga innehav, dvs portföljens grundstenar har i dagsläget utvecklats väl sedan start. Enda undantaget är IPCO (fd Blackpearl) vilket är en del av min satsning på olja (se t ex inlägget Oljan). Å andra sidan har Spiltan utvecklats fantastiskt väl.

Med dessa som bas har det vartefter reglerna tillåtit köpts in andra aktier, åter med första inköpsdatum och utveckling fram till idag på hela innehavet:



Investor 2015-10-19 +35%
H&M 2016-06-27 -38%
Telia 2016-06-27 +9%
Advenica 2016-09-30 -79%
Castellum 2017-03-30 +42%
Handelsbanken 2017-06-30 -10%
Catena Media 2018-09-28 -32%
Bahnhof 2019-04-02 -7%



Överlag har det gått bra och mina tre miljoner kronor har i skrivande stund växt till ett värde på över fyra miljoner, dvs en utveckling på över +33%. Jag har ju dock inte alltid legat på plus och tappade t ex en hel del under 2018-Q4, som synes nedan:


(På innehavssidan kan ni se en liten ruta i vilken aktiernas andel i portföljen samt när köp har skett över tid framgår.)

Finns det då något jag ångrar? 

Ja, naturligtvis är det lätt att såhär i efterhand konstatera att köpet i H&M inte varit något vidare, men det är ju det som är det svåra - att veta i förväg.

Jag skulle också kunna önska att jag köpt mer aktier i Spiltan, men jag köpte dessa för att jag gillade Per H Börjessons (Spiltans VD alltså) inlägg i spardebatten och hade ingen aning om att aktien skulle utvecklas så fantastiskt som den sedan gjorde.

I Advenica skulle jag ha lyssnat på magkänslan (Advenica - Jag skulle ha lyssnat på Besser och magkänslan), men själva poängen med mina regler är att jag inte lyssnar (alltför mycket) på mina magkänslor och framförallt aldrig säljer.

På det stora hela är jag dock mer än nöjd och framförallt att jag lyckats följa mina egna regler i över tre år nu. Den stora prövningen kommer naturligtvis när (om) "vinden vänder" och vi får en större sättning på börserna (under nedgången 2018-Q4 lyckades jag "sitta still i båten", vilket bådar gott).


Nytt sparande
Den uppmärksamme bloggläsaren känner ju till att jag överlag lyckats lägga undan en hygglig andel av mina inkomster över tid (se tex Sparkvot och frihetsgrad maj). Dessa pengar kommer - allt annat lika - att gå in i ett särskilt pensionssparande jag har samt till viss del i indexfonder. Inte så intressant och inte något jag redovisar på bloggen.

Vad gäller pension är jag (tyvärr) skeptisk till att det blir så mycket utöver tjänstepensionen och eftersom jag hoppas bli 99 år gammal (och då i bra form) gäller det att ta tag i detta själv. Detta förklarar en del av varför jag sparar och investerar.


Vad kan förbättras?
Naturligtvis en hel del. (Här hoppas jag på att få en del reaktioner i kommentarsfältet.)

När jag själv köper aktier gör jag en inte så noggrann utvärdering, utan går ganska mycket på magkänsla. Jag skulle vilja ta mig tid att förstå och analysera ett bolags räkenskaper, även om det inte kommer att bli så mycket nya inköp de närmsta åren.

Jag tycker att jag lär mig mycket av att läsa bloggrannars inlägg, av vilka ni kan hitta en del ute till höger. Vi har alla våra olika "stilar" och även om jag ibland har andra åsikter tycker jag det är intressant att läsa och reflektera över hur andra tänker och agerar samt varför jag kommer till andra slutsatser. Relaterat till detta: Trafikgenererande inlägg - en styggelse?

Bogleheads och Mr Money Mustaches forum är också av intresse, även om dessa naturligtvis fokuserar på det amerikanska systemet, vilket inte alltid går att översätta till andra länder. Jag tycker också att mycket går igen, så efter att ha följt relativt noga ett par år läser jag numera alltmer sällan.


Framtiden
Pensions- och indexsparande är - förutsett att jag behåller nuvarande jobb och inkomst - planen fram t o m slutet av 2021, varefter det åter kan bli aktuellt att utöka kapitalet i aktieportföljen, men det får bli ett beslut då det närmar sig.

Vi funderar även på att faktiskt köpa ett boende, vilket naturligtvis skulle påverka det investerade kapitalet, eftersom jag vill låna max 50% till ett boende. Återigen får vi se vad framtiden har att bjuda här.

Ju äldre jag blir, desto mer tror jag faktiskt på att investera i breda, "billiga" indexfonder, men jag tycker det är roligare med aktier (relaterat: Det ska vara tråkigt att investera). Om jag krasst skulle utvärdera årets resultat så långt, skulle jag sälja det mesta i aktieportföljen och köpa mer i fondportföljen, men där spelar också dollarns utveckling en stor roll i globalfonderna, vilket får stor effekt med en fallande krona. Hur portföljerna går återkommer jag till efter slutet av kvartalet.

Det övergripande målet är fortsatt att nå den finansiella friheten (Tillräckligt med pengar för att säga tack och hej: 10 - 15 miljoner!), men efter att ha bytt jobb (Jag tog äntligen tag i det - nytt jobb!) har jag inte lika "bråttom" att nå dit som tidigare.

Så, kära läsare, om du orkat läsa ända hit, vad har du för råd, tips, reflektioner eller frågor att dela med dig av?

söndag 9 juni 2019

Sparkvot och frihetsgrad - vad menar jag med det?

Jag får inte många kommentarer på denna lilla blogg, men när signaturen Emelie bemödar sig med att skriva en fråga, tänkte jag försöka ge ett utförligt svar.

"Jag är ny här pa din blogg och undrar lite kring sparkvot och frihetsgrad, vad menar du egentligen med det? och hur beräknas det?"

Vi tar det i tur och ordning.

Sparkvot

För att inte komplicera pratar jag om pengar in och ut, inte inkomster/kostnader:

(pengar in - pengar ut) / pengar in

Exempel:

Lön: 100 denna månad
Pengar ut: 60 denna månad

(100 - 60) / 100 = 40% sparkvot denna månad

Jag periodiserar inte några kostnader, utan ser mer på mitt "cashflow". Detta medför att sparkvoten kan variera kraftigt mellan olika månader, t ex om en semesterresa eller något annat större betalas just den månaden. Jag räknar även sparkvot per år, vilken ger en mer rättvisande bild över tid.

Min månatliga sparkvot över tid:


Tillägg: Notera att jag inte inkluderar utdelningar i inkomst. Detta eftersom jag ser utdelning som att flytta pengar från vänster till höger ficka. Detta skiljer mig nog från flera andra bloggrannar.

Frihetsgrad

Med frihetsgrad vill jag med hjälp av en siffra se hur nära jag är att nå den finansiella friheten och (förhoppningsvis) se hur jag närmar mig detta stadie över tid. Många använder olika definitioner, så här är min:

Del av förmögenhet (som man kan ta ut långsiktigt) / Pengar ut

Del av förmögenhet: Här räknar jag med 3% av förmögenhetens värde. Många räknar med 4% (den så kallade "fyraprocentsregeln"). Andra räknar med hur mycket utdelningar de får på ett år. Detta debatteras flitigt på diverse bloggar, så även t ex här. Jag uppdaterar detta värde var tredje månad, eftersom jag sammanställer min samlade förmögenhet efter varje kvartal, något jag gjort sedan 2007.

Pengar ut: Här räknar jag typiskt sett på genomsnittliga utgifter de senaste tre månaderna (men också sex och tolv månader).

Exempel:

Förmögenhet: 1200
Del av förmögenhet (som man kan ta ut långsiktigt) per månad: 1200 x 3% / 12
Pengar ut per månad i genomsnitt de senaste tre månaderna: 60

(1200 x 3% / 12) / 60 = (36 / 12) / 60 = 3 / 60 = 5%

I detta exempel har man alltså nått 5% av målet till den finansiella friheten (= frihetsgraden).

Ett diagram för min frihetsgrad över tid där jag jämför med genomsnittliga kostnader för de senaste 3, 6 och 12 månaderna (inte riktigt "rätt" trend den senaste tiden, tyvärr):



Jag uppdaterar dessa diagram och publicerar på bloggen var månad med taggarna "sparkvot" och "frihetsgrad".


lördag 8 juni 2019

Brummer: Ni klarade det!

För ca sex månader sedan gav jag Brummer ett ultimatum (inlägg) strax efter att jag sålt mitt innehav i Nektar (inlägg) och samlat allt mitt sparande i Brummer i Brummer Multi-Strategy 2xl.

Jag kan med glädje meddela att de verkar ha tagit fasta på mitt ultimatum, skärpt till sig och levererat tillräckligt bra för att jag ska behålla hela mitt innehav i Brummer Multi-Strategy 2xl:



Jag trodde i ärlighetens namn inte att de skulle klara av detta.

Mitt sparande är naturligtvis inga stora pengar för Brummer, men en hel del för mig själv (ca 20% av mitt investerade kapital). Jag ser detta som en hedge(!) mot alla investeringar som ligger i aktier och aktiefonder.

Även om Brummer Multi-Strategy inte tar ut några egna avgifter är avgifterna i underliggande fonder höga, dels beroende på utveckling. Frågan är naturligtvis hur utvecklingen - efter avgifter - kommer att vara framöver. Jag behåller som sagt mitt innehav och lär få tillfälle att återkomma till detta.

lördag 1 juni 2019

Sparkvot och frihetsgrad maj

Maj blev en vanlig månad, ingen bonus, semesterersättning eller andra extra inbetalningar på kontot. Sett till utgifter blev även på den fronten en vanlig månad med betydligt lägre utgifter än under mars och april. Sparkvoten landade dock på 26% vilket är under mitt mål (30%), men hittills i år ligger vi betydligt över målet, vilket naturligtvis är trevligt.

Eftersom maj månads utgifter blev högre än februaris går frihetskvoten baserat på tre månaders medelvärde ner (till 37%), vilket närmar sig alla tiders lägsta, vilket inte är så kul.




Även om vi bor dyrt och inte snålar hoppas jag att vi de närmaste månaderna kan undvika större kostnader, men det återstår att se i och med att det kommer att bli ett par resor (där själva resorna redan är betalda).

Sett till sex och tolv månaders genomsnittliga utgifter är frihetskvoten bättre, men även dessa i nedåtgående trend, tyvärr.





Sparandet går in i pensionsavsättningar och indexfonder, vilket förklarar att jag inte lagt in mer pengar i aktieportföljen på ungefär två år. Med nuvarande plan (ni har väl också en nedskriven plan?) kommer det finansiella livet att vara såhär "tråkigt" åtminstone till slutet av 2022 om inget oförutsett händer åt antingen det positiva eller negativa hållet.

Det kunde vara värre (men också bättre).