måndag 30 december 2019

Kvartalets inköp: Bahnhof

Då fanns det äntligen tillräckligt med utedelningspengar i aktiedepån för att kunna köpa på sig lite aktier igen (jag har sedan en tid tillbaka inte tillfört några nya pengar till aktiedepån och avser inte att göra det under de närmaste två åren heller).

Denna gång föll valet på att utöka i en för 2019 ny aktie i samlingen:

2019-12-30: 1000 st Bahnhof för 25,81 kr/aktie


 Inte världens snyggaste logga, men vad gör väl det.

Detta är betydligt dyrare senast jag köpte aktier i Bahnhof för ungefär ett halvår sedan (då köpte jag för 21,60 kr/aktie). Jag äger nu 7000 st aktier i Bahnhof med en genomsnittlig köpkurs på 23,58 kr, dvs ca 9,6% lägre än dagens kurs.

Med en direktavkastning på 2,12% är det inget för utdelningsfundamentalisterna, men jag avser att köpa fler aktier i Bahnhof i framtiden.

lördag 28 december 2019

Amerikaner utan landskod

Obs: Trams.

Bland lyxproblem att reta sig på hittar vi det faktum att amerikanska kollegor/företag alltför ofta inte skriver ut landskod tillsammans med telefonnummer. Läser man t ex på telefonen går det därmed inte bara att klicka på numret så att samtalet kopplas upp.

Naturligtvis är landsnumret till USA 1 (har man "förmånen" att bestämma blir det lätt så), men ändå.

Jag kan förstå att USA är stort och inte alla har internationell erfarenhet, men nu senast såg jag detta fenomen i ett mail (med ett som vanligt fantastiskt erbjudande) från hotels.com:


Här får man ju ändå anta att de är medvetna om sin icke obetydliga internationella kundkrets.

Well, well... livet går vidare, men tufft är det!

torsdag 26 december 2019

Mål 2020

Med ett nytt år kommer nya löften. För 2020 blir antalet precis som vanligt 10 stycken, men med mer fokus på hälsa/träning, dels därför att det är bra för mig, men också för att investerandet går med ganska stora drag av automatik nuförtiden.


Ekonomiska mål
Resan mot den finansiella friheten fortsätter utan att vi för den skull snålar, utan lever ett - i mina ögon - liv i överflöd och är mycket lyckligt lottade. Målen nedan är tänkta att hjälpa oss på den resan.
 
1) Hålla mig till mina investeringsregler

2) Spara minst 30% av inkomst efter skatt


En hemsk(t effektiv) maskin. Direkt relaterat till mål nr 3 och 7. Indirekt till flera andra.

Fysiska/hälsorelaterade mål
Vi lever alla i våra kroppar och förutsatt att vi har mat för dagen, är det kanske det mest viktiga vi har att ta hand om, givetvis med förhoppning om de positiva hälsoeffekter dessa medför. En god hälsa är ju värt många sparade kronor, om inte annat i - allt annat lika - lägre utgifter för medicin etc.

3) Ro på vatten, ro på roddmaskin, åka längskidor eller springa sammanlagt 1500 km under året

4) Fullfölja ett halvmaraton på under 2 h

5) Kunna göra 40 ordentliga armhävningar

6) Kunna stå i planka i minst 2,5 minuter

7) Kunna ro 5 km roddmaskin på under 19:00

8) Genomföra mer än 300 träningspass

Dessa kan vara så korta som "7 minuter" (vilket det finns populära appar kring), t ex en uppsättning armhävningar, situp, stretching(!) osv., men jag tror mycket på att regelbundet göra åtminstone något med kroppen.

9) Gå både till tandläkaren och tandhygienisten

Ja, jag hör till de fullvuxna karlar som har stor respekt rädsla för att gå till tandläkaren. Dumt, jag vet, men så är det och genom att sätta upp detta som ett mål kommer det att bli av. Så enkelt är det.

Andra mål
Även själen ska ha sitt och nedanstående kategori får väl sorteras in under "annat".
 
10) Läsa minst 10 böcker

Målen för 2019 gick det inte så bra med. Jag siktar på full pott för 2020, även om det kommer att bli tufft.

Målsidan kommer att uppdateras inom kort.

Hur ser era mål ut för 2020? Är de nedskrivna? Offentliga? Endast av ekonomisk natur?


onsdag 25 december 2019

Måluppfyllnad 2019: 4 av 10 mål nådda - skämmes!

Så här i juletider kan det ju vara dags att summera målen för året som gått. Följande bild passar tyvärr bra:

 

1) Hålla mig till mina investeringsregler - JA
Inga större problem nuförtiden, utan detta har nu "satt sig". Det är dock lätt att bli sugen på att sälja och köpa just den där fantastiska aktien bloggrannar tipsar om, men jag har motstått frestelsen under 2019.

2) Spara minst 30% av inkomst efter skatt - JA
Jag återkommer kring detta, men jag kommer att landa runt 45%, vilket jag är mycket nöjd med.

3) Fullfölja ett halvmaraton på under 2 h - NEJ
Jag har inte ens sprungit ett halvmaraton under året. Skämmes!

4) Ro 1000 km under året - NEJ
Jag har egentligen inget att skylla på här. Det har helt enkelt blivit för få tillfällen. Även om det fåtal som fick ställas in pga dåligt väder blivit av hade det inte nått ända fram, men då hade det verkligen varit på håret.

5) Springa 500 km under året - NEJ
Jag behöver inte ens titta efter. Jag har sprungit alldeles för lite. Det ska bli ändring på det 2020.

6) Kunna göra 40 ordentliga armhävningar - JA

7) Kunna stå i planka i minst 2 minuter - JA

8) Kunna ro 5 km roddmaskin på under 19:00 - NEJ
Jag har rott för lite roddmaskin för att det ska vara värt att göra ett ordentligt försök här. Detta mål får stå kvar för 2020.

9) Läsa minst 10 böcker - NEJ
Skämmes. Tio böcker är ju inte så mycket, men jag har endast lyckats komma upp i åtta.

10) Skriva minst två blogginlägg per månad - NEJ
Numera är ju inläggen mest av dagbokskaraktär, vilket intresserar främst mig själv. Detta till trots har jag inte lyckats komma upp i ynka två inlägg per månad. Jag tar bort detta mål för 2020 - det finns inget egenvärde i att publicera x antal inlägg.

Fyra uppnådda mål av tio realistiska? Skam på torra land! Det är bara att bryta ihop och komma igen.

lördag 7 december 2019

Tidseffektivt investerande - lite halvflummiga tankar

Efter många år av mer eller mindre slumpartade aktieaffärer (både köp och sälj), ändrade jag strategi till en mer eller mindre "köp och behåll" variant 2015. Detta har minimerat tiden jag spenderar på detta och även slagit ganska väl ut (se t ex senaste genomgången av aktieportföljen).

Detta tillsammans med att i stort sett ha satt upp nya investeringar på automatik (breda indexfonder i fondportföljen samt pensionssparande) samt en mer än hygglig sparkvot över lag gör att tiden jag numera behöver för att investera är ytterst begränsad. Det har ju dock tagit viss tid att bygga upp aktieportföljen, även om kapitalet till stor del funnits sedan tidigare sparande och investerande.

Jag följer upp mina finanser en gång per kvartal, så teorin skulle det räcka med att jag loggar in på min depå en gång i kvartalet, men det sker naturligtvis oftare än så. Däremot görs det endast affärer kring kvartalsskiften. Vid senaste kvartalsskiftet hade jag t o m "för lite" pengar för att jag tyckte att det skulle vara lönt att köpa aktier (nya pengar att investera i aktieportföljen tillkommer endast via utdelningar).

Det har ju inte skadat att uppbyggnaden av portföljen har skett under en period utan större nedgångar. Frågan är ju såklart hur jag agerat om vi haft större eller längre nedgång på aktiemarknaderna.

Sluta kasta bort tid(?).


En av grundtankarna med detta är att jag ska ägna mer tid åt att träna och/eller jobba (dvs tjäna pengar), men jag kan inte säga att jag lyckats med detta, utan fortfarande slösar alltför mycket tid på annat.

Ja, detta är tråkigt, men funkar bra för mig och det ska ju som bekant vara tråkigt att investera.

För att detta ska ändra sig känner jag att något drastiskt måste ändras, t ex att jag får sparken (eller säger upp mig) alternativt något tråkigt, t ex ohälsa.

Hur ser det ut för er? Hur mycket tid/energi lägger ni ner på ert investerande och varför? Vad skulle ni göra med frigjord tid?



måndag 2 december 2019

Sparkvot och frihetsgrad 2019-11

Sparkvoten för november fortsätter sin bana söderut och landade på 37%. Den kortsiktiga frihetsgraden tog sig därmed en törn och gick ner till 62%.


Inga särskilda inkomster eller utgifter finns att rapportera för månaden. Vissa jobbrelaterade kostnader ingår, vilka jag kommer att få betalda nästa månad. Jag väljer att inte periodisera dessa för enkelhetens skull. Nästa månad borde ju därmed se bättre ut, men så har vi det där med jul också.

Sett till hela 2019 ligger sparkvoten på mycket goda 47%, långt över det kanske defensiva målet på 30%. Ett bra läge överlag med andra ord.

Boendet är vår enskilt största kostnad. Vi väljer att bo bra och har en hög hyra, något vi inte kommer att ändra på inom den närmsta tiden. Detta påverkar naturligtvis både kostnader och frihetsgrad. En vacker dag kanske jag beräknar den teoretiska frihetsgraden om vi skulle välja att bo mer beskedligt. Det är ändå skönt att veta att det finns rum att ta av här om viljan skulle infinna sig (eller vi blir tvungna). Vår strävan mot den finansiella friheten går alltså inte alltför mycket ut över det goda liv vi trots allt lever.

Resan mot den finansiella friheten fortsätter.

lördag 30 november 2019

Utdelningsåret 2019 till ända

I och med utdelning från Equinor (f d Statoil) häromdagen har utdelningsåret gått till sitt slut. Sammantaget har utdelningar motsvarande 125 314 kr (före skatt) inkasserats och därmed uppfyllt årets mål på 120 000 kr med råge.

Över tid ser utvecklingen bra ut:


Även tidigare år har jag ju fått utdelningar, men jag redovisar här från 2015 vilket råkar sammanfalla med bloggens start och min "nya" stragegi för det här med investeringar.

Jag har inget direkt mål för just utdelningar 2020. Jag är ju som bekant, inte medlem in Trossamfundet Utdelningsinvesterarna. Dessutom planerar jag inte att köpa fler aktier 2020, så det blir helt enkelt upp till de bolag jag har att antingen dela ut mer eller mindre. Att sitta och göra prognoser för detta är inget jag vill lägga tid på.

Även om jag som sagt inte lägger alltför mycket fokus på just utdelningarna, är det ändå trevligt att ha i snitt över 10 000 kr i månaden i utdelning. Detta är dock före skatt.


lördag 2 november 2019

Sparkvot och frihetsgrad 2019-10

Sparkvoten för oktober landade på fina 45%. Som vanligt inget särskilt snålande inblandat här, men inte heller några oförutsedda eller ovanliga utgifter. Vi tangerar rekordet kring frihetsgrad sett till de senaste tre månadernas utgifter.

Tre månaders utgifter är naturligtvis alldeles för kort tid att mäta på, men även sett till sex och tolv månaders utgifter går frihetsgraden åt rätt håll:



Resan mot den ekonomiska friheten fortsätter.


torsdag 3 oktober 2019

Aktieportföljen - ål tajm haj!

Jag har tidigare nämnt att det vore trevligt att se aktieportföljen stänga ett kvartal över 4,2 miljoner (jag mäter ju i slutet av varje kvartal). 

Det har varit nära tidigare och portföljen har varit över denna nivå vid flera tillfällen under kvartalen. Nu var den äntligen det vid ett officiellt mättillfälle - och det med råge!
 

Som ni kan se ovan är årets utveckling är mycket god, men sämre än index (SIXPRX). Jag är dock mer än nöjd och sitter still i båten. Framtiden får utvisa om det visar sig vara rätt strategi.

Detta kvartal blir det inga inköp och som vanligt inga försäljningar. 

Pengar kommer numera endast in i portföljen via utdelningar och även om saldot (enligt bilden ovan) inte är att förakta väljer jag att vänta till dess att lite mer pengar finns tillgängligt innan det blir köpfest igen.

Fördelningen i portföljen ändrar sig därmed endast genom värdeförändringar. För närvarande ser portföljens fördelning ut så här:


Lundbergföretagen 12.6%
Spiltan 11.1%
Investor B 10.9%
Equinor (fd Statoil) 9.7%
Industrivärden C 9.7%
Castellum 9.6%
Telia 8.1%
Skanska B 6.8%
Handelsbanken B 6.3%
IPCO (fd BlackPearl) 5.3%
H&M 5.2%
Bahnhof 3.0%
Catena Media 1.3%
Advenica 0.5%


 
Över tid ser utvecklingen för aktieportföljen ut enligt följande:


För att nu inte bli alltför styv i korken kan man ju konstatera att i USD eller EUR ser utvecklingen tyvärr inte lika trevlig ut i och med kronans tragiska utveckling.

Den diskussionen tar vi en annan dag, för nu är det nämligen dags för något mycket viktigt - promenad med hunden!



tisdag 1 oktober 2019

Sparkvot och frihetsgrad 2019-09

Ja, det är stor brist på inlägg nuförtiden. Lite brist på fantasi, många andra bra bloggar och ganska mycket att göra på jobbet bidrar till att skrivlusten inte infinner sig. Jag återkommer en vacker dag.

Till ämnet och i all korthet: September blev en bra månad sett till sparandet med en sparkvot på 53%. Utgifterna var normala, men en del extra inkomster bidrog till det - för mig - fina resultatet.



Resan mot den finansiella friheten fortsätter.

söndag 1 september 2019

Sparkvot och frihetsgrad 2019-08

Sparkvoten för augusti landade på 42% vilket var överraskande högt för mig. Trevligt. Inga extra inkomster eller specifika "snålinitiativ" bidrog till detta.

Efter att relativt dyra april och maj gått ur beräkningen för frihetskvoten baserat på de senaste tre månaders inkomster fortsatte frihetskvoten sin uppgång och börjar närma sig rekordnivåer. Trevligt även detta.

I grafisk form:


Inkomster och naturligtvis även utgifter kan variera över tid, men även sett till sex och tolv månaders utgifter går frihetskvoten nu äntligen åt rätt håll igen:


Det är alltså den gröna 12-månaderslinjen som ska upp till 100% för att jag ska kunna förkunna mig själv finansiellt fri. I dagsläget ligger jag på 52%, så det är en bit kvar, men nu verkar jag återigen vara på väg åt rätt håll.


fredag 2 augusti 2019

Sparkvot och frihetsgrad 2019-07

Sparkvoten för juli landade på 31%, vilket är strax över min målsättning över året på 30%. Dock ligger jag för året på hela 47%, tack vare extra inkomster tidigare under året. Det ser med andra ord bra ut för mitt mål för helåret, men kommer inte i sig att generera några extra utgifter.

Trevligt är också att frihetsgraden sett på de senaste tre månaders utgifter gått upp kraftigt.



Även sett till sex månaders utgifter ser jag en förbättring. Baserat på 12 månaders utgifter rör sig frihetsgraden desto trögare, vilket är naturligt och ligger still på 50% även om det ser ut som en liten ökning på marginalen i diagrammet nedan.



Jag kan med andra ord täcka hälften av mina verkliga årliga utgifter baserat på 3% uttag från kapitalet. Detta är inte så illa, särskilt med tanke på att vi bor dyrt (men trivs och har inga planer på att flytta) och inte snålar i vardagen.

Skulle vi verkligen vilja uppnå den finansiella friheten "fort" skulle en flytt till ett billigare boende drastiskt snabba upp detta, men det är inget vi planerar för närvarande.

Efter att ha följt upp detta på månadsbasis i drygt två år, tror jag att jag börjar "få kläm" på detta. Detta hjälper mig att se hur pass långt jag har kommit på min resa mot den finansiella friheten.

Om du vill veta mer om hur jag beräkningar sparkvot och frihetsgrad, kan du läsa här.

En liten notis: Jag inkluderar inte utdelningar i mina inkomster. Detta är nog annorlunda jämfört med andra bloggrannar. Jag har uppdaterat blogginlägget jag länkar till ovan för att förtydliga detta.

Resan mot den finansiella friheten fortsätter.

lördag 6 juli 2019

2019-H1: Portföljernas utveckling

Första halvåret i år har varit bra och samtliga portföljer ligger faktiskt på plus så långt:

Aktieportföljen 12,6%

Fegisportföljen 1,8%

Fondportföljen 17,8%

Hedgeportföljen 8,2%

Inte helt otrevlig läsning om jag får säga det själv. Men index då? frågar vän av ordning. Ja, jo, SIX Portfolio Return Index (SIXPRX)* gick upp med 22% under det första halvåret och jag kan bara konstatera att jag ligger långt efter med samtliga portföljer, även om det enbart är aktieportföljen och till stor del fondportföljen som tål att jämföras med detta index.

Aktieportföljen (grön linje) och SIXPRX (gul linje) första halvåret 2019. I denna graf verkar SIXPRX lägre än +22%. Ja ja.. jag orkar inte fördjupa mig i detta.

Sett endast till denna utveckling verkar det vara bättre för mig att äga fonder.

På det stora hela är jag nöjd med mina innehav och den risk jag väljer att ta. I efterhand hade det naturligtvis varit bättre att agera annorlunda (mer aggressivt/med ökad risk), men jag sitter som kanske bekant relativt still i båten nuförtiden och trivs bra med det. Med det sagt är ju faktiskt aktieportföljen klart störst och den som är intresserad av hur jag byggde upp min aktieportfölj kan läsa ett (för mig) långt inlägg här: Så byggdes aktieportföljen

Vad som ingår i de respektive portföljerna finns beskrivet på innehavssidan.

*) SIXPRX utgångspunkt är att spegla utvecklingen av bolag på Stockholmsbörsen. Indexet har en begränsning att inget bolag får överstiga 10 %, samt att bolag som väger 5 % eller mer, ej får väga mer än 40 % tillsammans. SIXPRX tar hänsyn till den avkastning aktieägarna får genom utdelning. [källa: Avanzas hemsida]


torsdag 4 juli 2019

Kvartalets inköp: Bahnhof

Vi har passerat ett kvartalsskift och som vanligt och enligt mina egna investeringsregler var det därmed dags för kvartalets inköp.

Jag är ju i stort sett fullinvesterad och har i stort sett slut på kassa i aktieportföljen, men en del utdelningar kommer ju in i portföljen, pengar som naturligtvis ska sättas i arbete när tillfälle bjuds. Dock är beloppen mindre än tidigare kvartal.

Denna gång valde jag att öka i Bahnhof, en aktie som togs in i portföljen i förra inköpsrundan. Denna gång kunde jag köpa dem lite billigare än senast:

2019-07-01: 3000 st Bahnhof för 21,60 kr/aktie

I och med detta köp dubblerade jag mitt innehav i Bahnhof.

Portföljens fördelning ser i och med detta ut enligt nedan:


Lundbergföretagen 12.3%
Spiltan 11.6%
Investor B 10.6%
Equinor (fd Statoil) 10.0%
Industrivärden C 9.8%
Castellum 8.5%
Telia 8.0%
IPCO (fd BlackPearl) 6.7%
Handelsbanken B 6.6%
Skanska B 6.0%
H&M 4.7%
Bahnhof 3.0%
Catena Media 1.8%
Advenica 0.5%


Innehavssidan är naturligtvis uppdaterad.

måndag 1 juli 2019

2019-06: Sparkvot och frihetsgrad - bryter trenden!

Juni månads sparkvot landar på goda 52% och frihetsgraden beräknat på tre månaders kostnader bryter sin trend och vänder uppåt! Äntligen!


Sparkvotens för mig goda resultat beror på lite högre inkomster än normalt i form av reseutlägg som betalats tillbaks av min gode arbetsgivare, en välkommen skatteåterbäring samt en månad utan några extra större kostnader. Utan att snåla blir det inte bättre än såhär utan större extra inkomster.

Jag upptäckte att jag slarvat och inte uppdaterat inkomstsidan för april, maj och juni, vilket också hade en mindre positiv inverkan på frihetsgraden för alla dessa månader.

Efter sex månaders nedgång skulle det inte vara otrevligt med sex månaders (eller mer) uppgång på frihetsgraden, men jag gläds åtminstone av att se en månads uppgång.

torsdag 20 juni 2019

Så byggdes aktieportföljen

Det har blivit dags för en liten reflektion kring aktieportföljen i vilken jag tänkte beskriva bakgrunden till nuvarande strategi, hur portföljen byggts upp samt vad jag gör med de nya pengar som sparas.

Ett något längre inlägg än normalt, men jag hoppas att åtminstone delar av detta kan väcka visst intresse.

Bakgrund
Jag har handlat med aktier sedan jag var runt 15 år gammal. Ibland med framgång och ibland inte. Mycket känsla, köp och sälj har varit kännetecknande. Vid tillfällen då det både gått bra och dpligt har jag sålt.

Ett stort säljbeslut kom för några år sedan (2013) då OMXS30 index stod i 1290 (idag 1589), eftersom jag då var övertygad om att börserna generellt sett stod för högt (se bland annat Jag sålde för tidigt). Detta blev början till min mycket defensiva "fegisportfölj".

En vacker dag såg jag sanningen i vitögat och insåg att även om de lyckade affärerna gav mig glädje, presterade jag sämre än index. Detta kombinerat med att jag handlade när jag hade tid (läs jul- och sommarledighet) gjorde att jag bestämde mig för att skriva ner en lista med regler kring hur jag skulle handla med aktier. Jag kommer inte ihåg exakt när detta var, men inlägget Så handlar jag i Aktieportföljen skrevs i mitten av 2016. Åtminstone sedan dess har jag följt denna strategi. Detta har funkat bra för mig - klara regler, inte så mycket känslomässiga köp och sälj samt i grunden en "köp och behåll" strategi - vilket naturligtvis funkar bra i en generellt sett uppåtgående marknad.


Var kommer alla pengar ifrån?
Några av er undrar säkert var alla pengar att investera egentligen kommer ifrån (i min största portfölj, aktieportföljen, har jag investerat tre miljoner kronor, vilket ju är en hel del pengar).

Hur mycket som egentligen kommer från tidigare investeringar har jag lite dålig koll på, men det är - handen på hjärtat - ingen större andel. Jag arbetar mycket (för mycket enligt vissa, t ex min fru) och har haft turen att ha relativt sett välbetalda jobb.

Jag äger ingen lägenhet, hus eller motsvarande. Vi hyr ett relativt sett dyrt boende, men tycker att detta är viktigt för oss och har inga planer på att "spara" in på detta.

Inga pengar har heller kommit från lotterivinster eller motsvarande. De arv jag (tyvärr) inkasserat har varit mindre belopp i sammanhanget, ungefär runt 250 000 kronor totalt.

Kort sagt: Det finns inga hemligheter här, utan är helt enkelt resultatet av arbete och sparande. (Jag har alltid varit relativt sparsam, även om jag nog får anses vara otroligt slösaktig jämfört med en del bloggrannar.)


Innehaven
De innehav jag började portföljen med har generellt sett utvecklats väl, vilket är viktigt i början, eftersom man annars lätt kan börja tveka kring den inslagna strategin. (Här vill jag återigen påpeka vikten av nedskrivna regler man håller sig till för att undvika känslomässiga beslut, vilket jag tidigare "led" av.)

Mina tidiga innehav och när jag först köpte aktier i dessa bolag (inte alla på en gång, utan i omgångar) samt utvecklingen på dessa fram till idag:



Spiltan 2012-04-17 +1547%
Industrivärden 2014-05-21 +39%
Lundbergföretagen 2014-05-21 +80%
IPCO (fd Blackpearl) 2014-06-13 -12%
Equinor (fd Statoil) 2014-12-15 +41%


Mina tidiga innehav, dvs portföljens grundstenar har i dagsläget utvecklats väl sedan start. Enda undantaget är IPCO (fd Blackpearl) vilket är en del av min satsning på olja (se t ex inlägget Oljan). Å andra sidan har Spiltan utvecklats fantastiskt väl.

Med dessa som bas har det vartefter reglerna tillåtit köpts in andra aktier, åter med första inköpsdatum och utveckling fram till idag på hela innehavet:



Investor 2015-10-19 +35%
H&M 2016-06-27 -38%
Telia 2016-06-27 +9%
Advenica 2016-09-30 -79%
Castellum 2017-03-30 +42%
Handelsbanken 2017-06-30 -10%
Catena Media 2018-09-28 -32%
Bahnhof 2019-04-02 -7%



Överlag har det gått bra och mina tre miljoner kronor har i skrivande stund växt till ett värde på över fyra miljoner, dvs en utveckling på över +33%. Jag har ju dock inte alltid legat på plus och tappade t ex en hel del under 2018-Q4, som synes nedan:


(På innehavssidan kan ni se en liten ruta i vilken aktiernas andel i portföljen samt när köp har skett över tid framgår.)

Finns det då något jag ångrar? 

Ja, naturligtvis är det lätt att såhär i efterhand konstatera att köpet i H&M inte varit något vidare, men det är ju det som är det svåra - att veta i förväg.

Jag skulle också kunna önska att jag köpt mer aktier i Spiltan, men jag köpte dessa för att jag gillade Per H Börjessons (Spiltans VD alltså) inlägg i spardebatten och hade ingen aning om att aktien skulle utvecklas så fantastiskt som den sedan gjorde.

I Advenica skulle jag ha lyssnat på magkänslan (Advenica - Jag skulle ha lyssnat på Besser och magkänslan), men själva poängen med mina regler är att jag inte lyssnar (alltför mycket) på mina magkänslor och framförallt aldrig säljer.

På det stora hela är jag dock mer än nöjd och framförallt att jag lyckats följa mina egna regler i över tre år nu. Den stora prövningen kommer naturligtvis när (om) "vinden vänder" och vi får en större sättning på börserna (under nedgången 2018-Q4 lyckades jag "sitta still i båten", vilket bådar gott).


Nytt sparande
Den uppmärksamme bloggläsaren känner ju till att jag överlag lyckats lägga undan en hygglig andel av mina inkomster över tid (se tex Sparkvot och frihetsgrad maj). Dessa pengar kommer - allt annat lika - att gå in i ett särskilt pensionssparande jag har samt till viss del i indexfonder. Inte så intressant och inte något jag redovisar på bloggen.

Vad gäller pension är jag (tyvärr) skeptisk till att det blir så mycket utöver tjänstepensionen och eftersom jag hoppas bli 99 år gammal (och då i bra form) gäller det att ta tag i detta själv. Detta förklarar en del av varför jag sparar och investerar.


Vad kan förbättras?
Naturligtvis en hel del. (Här hoppas jag på att få en del reaktioner i kommentarsfältet.)

När jag själv köper aktier gör jag en inte så noggrann utvärdering, utan går ganska mycket på magkänsla. Jag skulle vilja ta mig tid att förstå och analysera ett bolags räkenskaper, även om det inte kommer att bli så mycket nya inköp de närmsta åren.

Jag tycker att jag lär mig mycket av att läsa bloggrannars inlägg, av vilka ni kan hitta en del ute till höger. Vi har alla våra olika "stilar" och även om jag ibland har andra åsikter tycker jag det är intressant att läsa och reflektera över hur andra tänker och agerar samt varför jag kommer till andra slutsatser. Relaterat till detta: Trafikgenererande inlägg - en styggelse?

Bogleheads och Mr Money Mustaches forum är också av intresse, även om dessa naturligtvis fokuserar på det amerikanska systemet, vilket inte alltid går att översätta till andra länder. Jag tycker också att mycket går igen, så efter att ha följt relativt noga ett par år läser jag numera alltmer sällan.


Framtiden
Pensions- och indexsparande är - förutsett att jag behåller nuvarande jobb och inkomst - planen fram t o m slutet av 2021, varefter det åter kan bli aktuellt att utöka kapitalet i aktieportföljen, men det får bli ett beslut då det närmar sig.

Vi funderar även på att faktiskt köpa ett boende, vilket naturligtvis skulle påverka det investerade kapitalet, eftersom jag vill låna max 50% till ett boende. Återigen får vi se vad framtiden har att bjuda här.

Ju äldre jag blir, desto mer tror jag faktiskt på att investera i breda, "billiga" indexfonder, men jag tycker det är roligare med aktier (relaterat: Det ska vara tråkigt att investera). Om jag krasst skulle utvärdera årets resultat så långt, skulle jag sälja det mesta i aktieportföljen och köpa mer i fondportföljen, men där spelar också dollarns utveckling en stor roll i globalfonderna, vilket får stor effekt med en fallande krona. Hur portföljerna går återkommer jag till efter slutet av kvartalet.

Det övergripande målet är fortsatt att nå den finansiella friheten (Tillräckligt med pengar för att säga tack och hej: 10 - 15 miljoner!), men efter att ha bytt jobb (Jag tog äntligen tag i det - nytt jobb!) har jag inte lika "bråttom" att nå dit som tidigare.

Så, kära läsare, om du orkat läsa ända hit, vad har du för råd, tips, reflektioner eller frågor att dela med dig av?

söndag 9 juni 2019

Sparkvot och frihetsgrad - vad menar jag med det?

Jag får inte många kommentarer på denna lilla blogg, men när signaturen Emelie bemödar sig med att skriva en fråga, tänkte jag försöka ge ett utförligt svar.

"Jag är ny här pa din blogg och undrar lite kring sparkvot och frihetsgrad, vad menar du egentligen med det? och hur beräknas det?"

Vi tar det i tur och ordning.

Sparkvot

För att inte komplicera pratar jag om pengar in och ut, inte inkomster/kostnader:

(pengar in - pengar ut) / pengar in

Exempel:

Lön: 100 denna månad
Pengar ut: 60 denna månad

(100 - 60) / 100 = 40% sparkvot denna månad

Jag periodiserar inte några kostnader, utan ser mer på mitt "cashflow". Detta medför att sparkvoten kan variera kraftigt mellan olika månader, t ex om en semesterresa eller något annat större betalas just den månaden. Jag räknar även sparkvot per år, vilken ger en mer rättvisande bild över tid.

Min månatliga sparkvot över tid:


Tillägg: Notera att jag inte inkluderar utdelningar i inkomst. Detta eftersom jag ser utdelning som att flytta pengar från vänster till höger ficka. Detta skiljer mig nog från flera andra bloggrannar.

Frihetsgrad

Med frihetsgrad vill jag med hjälp av en siffra se hur nära jag är att nå den finansiella friheten och (förhoppningsvis) se hur jag närmar mig detta stadie över tid. Många använder olika definitioner, så här är min:

Del av förmögenhet (som man kan ta ut långsiktigt) / Pengar ut

Del av förmögenhet: Här räknar jag med 3% av förmögenhetens värde. Många räknar med 4% (den så kallade "fyraprocentsregeln"). Andra räknar med hur mycket utdelningar de får på ett år. Detta debatteras flitigt på diverse bloggar, så även t ex här. Jag uppdaterar detta värde var tredje månad, eftersom jag sammanställer min samlade förmögenhet efter varje kvartal, något jag gjort sedan 2007.

Pengar ut: Här räknar jag typiskt sett på genomsnittliga utgifter de senaste tre månaderna (men också sex och tolv månader).

Exempel:

Förmögenhet: 1200
Del av förmögenhet (som man kan ta ut långsiktigt) per månad: 1200 x 3% / 12
Pengar ut per månad i genomsnitt de senaste tre månaderna: 60

(1200 x 3% / 12) / 60 = (36 / 12) / 60 = 3 / 60 = 5%

I detta exempel har man alltså nått 5% av målet till den finansiella friheten (= frihetsgraden).

Ett diagram för min frihetsgrad över tid där jag jämför med genomsnittliga kostnader för de senaste 3, 6 och 12 månaderna (inte riktigt "rätt" trend den senaste tiden, tyvärr):



Jag uppdaterar dessa diagram och publicerar på bloggen var månad med taggarna "sparkvot" och "frihetsgrad".


lördag 8 juni 2019

Brummer: Ni klarade det!

För ca sex månader sedan gav jag Brummer ett ultimatum (inlägg) strax efter att jag sålt mitt innehav i Nektar (inlägg) och samlat allt mitt sparande i Brummer i Brummer Multi-Strategy 2xl.

Jag kan med glädje meddela att de verkar ha tagit fasta på mitt ultimatum, skärpt till sig och levererat tillräckligt bra för att jag ska behålla hela mitt innehav i Brummer Multi-Strategy 2xl:



Jag trodde i ärlighetens namn inte att de skulle klara av detta.

Mitt sparande är naturligtvis inga stora pengar för Brummer, men en hel del för mig själv (ca 20% av mitt investerade kapital). Jag ser detta som en hedge(!) mot alla investeringar som ligger i aktier och aktiefonder.

Även om Brummer Multi-Strategy inte tar ut några egna avgifter är avgifterna i underliggande fonder höga, dels beroende på utveckling. Frågan är naturligtvis hur utvecklingen - efter avgifter - kommer att vara framöver. Jag behåller som sagt mitt innehav och lär få tillfälle att återkomma till detta.

lördag 1 juni 2019

Sparkvot och frihetsgrad maj

Maj blev en vanlig månad, ingen bonus, semesterersättning eller andra extra inbetalningar på kontot. Sett till utgifter blev även på den fronten en vanlig månad med betydligt lägre utgifter än under mars och april. Sparkvoten landade dock på 26% vilket är under mitt mål (30%), men hittills i år ligger vi betydligt över målet, vilket naturligtvis är trevligt.

Eftersom maj månads utgifter blev högre än februaris går frihetskvoten baserat på tre månaders medelvärde ner (till 37%), vilket närmar sig alla tiders lägsta, vilket inte är så kul.




Även om vi bor dyrt och inte snålar hoppas jag att vi de närmaste månaderna kan undvika större kostnader, men det återstår att se i och med att det kommer att bli ett par resor (där själva resorna redan är betalda).

Sett till sex och tolv månaders genomsnittliga utgifter är frihetskvoten bättre, men även dessa i nedåtgående trend, tyvärr.





Sparandet går in i pensionsavsättningar och indexfonder, vilket förklarar att jag inte lagt in mer pengar i aktieportföljen på ungefär två år. Med nuvarande plan (ni har väl också en nedskriven plan?) kommer det finansiella livet att vara såhär "tråkigt" åtminstone till slutet av 2022 om inget oförutsett händer åt antingen det positiva eller negativa hållet.

Det kunde vara värre (men också bättre).

torsdag 2 maj 2019

Brummer stänger Nektar!

Jaha, där ser man: Mindre än ett halvår efter att jag sålt, hör vi nu från Brummer att de efter 21 års verksamhet lägger ner fonden Nektar.

En gammal klassiker vi nu får vara utan.

 Ganska stilren skulle man kunna säga om fondens logga.

Samtidigt verkar det som att jag inom kort kommer att sälja halva mitt innehav i Brummer Multi Strategy 2xL, men det är en månad kvar innan beslut tas. 

Ja, jag vet att de är mästare på att ta betalt, men min tanke med att ha hedgefond(er) i portföljen är ju att sprida mina risker. Samtidigt vill jag påminna om att 2017 var det faktisk mina hedgefonder som presterade bäst - efter avgifter! - av mina portföljer.

Vi får med andra ord se hur mycket hedgefond det blir för er egen Egon framöver. 

onsdag 1 maj 2019

Sparkvot och frihetsgrad april

Sparkvoten i april uppgick till fina 54%. Dock är detta mycket tack vare extra hög inkomst, eftersom min bonus för 2018 betalades ut under april.

Utgifterna har dock de senaste månaderna varit höga, varför frihetskvoten dalar neråt.


Jag har ju upprepade gånger hävdat att detta inte är en snålblogg, men de senaste månadernas utgifter har varit alldeles för höga. Det har inte varit någon enskild kostnad som stuckit ut. Det som "kostat på" är framförallt resor, en del gjorda och en del som kommer framöver. Trevligt i sig, men skjuter den finansiella friheten än längre in i framtiden och inte ens ökat kapital p.g.a. fin utveckling på aktiemarknaderna klarar av att parera detta.

fredag 26 april 2019

Lundbergs VD ord - en fantastisk läsning

Jag fick nyligen hem den tryckta utgåvan av Lundbergs årsberättelse för 2018. Gammaldags som jag är hade jag inte laddat ner och läst onlineutgåvan, utan läste denna först nu.

Poeten själv

Fredrik Lundbergs meddelande är som poesi för en annan. Jag rekommenderar er alla att läsa själva, via ovanstående länk, men några korta utdrag jag tyckte var extra intressanta:

- Man fokuserar på låg skuldsättning både vad gäller fastighetsdelarna samt de ingående bolagen (något vi märkt t ex på lägre skuldsättning i Industrivärden och lägre utdelning i Skanska) dels för att ha lägre risk i sämre tider som kommer med ojämna mellanrum, men samtidigt ha "torrt krut" om gynnsamma lägen skulle uppstå.

- Man har som målsättning att höja utdelningen i Lundbergs (även om den procentuellt sett är låg är ökningen på 7% inte illa).

- Man gör om affärslokaler till kontor som resultat av trenden mot e-handel

- Man kommer ha hög investeringstakt i nuvarande samt nytt fastighetsbestånd de närmsta åren.

- Pga stor byggnad av bostäder och höga produktionskostnader (med tillhörande höga hyror) ser man framför sig att efterfrågan kommer att vara begränsad de närmsta åren.

- Låg ränta och hög efterfrågan på fastigheter de senaste åren har drivit ner räntabiliteten på dessa, vilket inte kommer att bestå och man kommer att vara försiktig med köp av nya fastigheter de närmsta åren.

- Vikten av rätt VD (och ledningsgrupper) i portföljbolagen poängteras.

Som sagt, mycket intressant läsning och jag rekommenderar er alla att läsa åtminstone VD ordet i rapporten (som även innehåller en hel del annat intressant).

Jag behåller mina aktier i Lundbergs och ser fram emot att åldras tillsammans med dessa.

måndag 22 april 2019

Omröstning i IPCO (fd Blackpearl) - enkelt och uppskattat!

Mina aktier i Blackpearl omvandlades till aktier i International Petroluem Corporation då Blackpearl köptes upp för en tid sedan (se inlägg).

Detta är en av mina två aktier i oljesektorn.

Förutom att jag i skrivande stund ligger cirka 10% plus på mitt innehav (vilket jag haft en lång tid och därmed ligger "efter" index) noterar jag en annan trevlig nyhet: Jag fick ett brev från självaste VDn med information om den kommande årsstämman och ombads att lägga min röst på de beslut som ska tas.


Ett brev från "min" VD Mike.


Mitt innehav är litet, men jag uppskattar att bli tillfrågad och framförallt att det var mycket enkelt att rösta online, något jag inte varit med om i något av mina innehav tidigare. Valen gällde antalet styrelseledamöter, vilka dessa skulle vara samt vilken firma som skulle vara revisor.

Med mitt lilla innehav gör väl min röst varken till eller från (förutom att jag gick helt på styrelsens linje i alla beslut), men det är ändå trevligt att höra ifrån "mitt" bolag och få chans att vara med i processen. Att åka och närvara på årstämman som går av stapeln den 7:e maj i Toronto känns inte så aktuellt nämligen.

På tal om årstämmor kan jag rekommendera bloggrannen Bessers mycket intressant reflektioner kring årsstämmorna i några av de svenska bankerna.

En annan trevlig nyhet är att det under påsksemestern dök ner en årsredovisning från Lundbergs i brevlådan. Något att läsa såhär på helgdagen.

söndag 7 april 2019

Går det för bra nu?

Det är söndag och jag sitter och funderar litegrann (ja, det händer faktiskt).

I dessa dagar då aktieportföljen befinner sig på högstanivåer, fondportföljen ligger över fegisportföljen i värde (en egen indikator på att marknaderna är "för höga"), det talas om kommande lågkonjunktur och pyspunka på bostadsmarknaden är det lätt att tankarna går i riktningen att "gå ur" börsen för att komma tillbaka vid en annan tidpunkt.

Mitt tidigare jag hade nog gått ur nu (eller rättare sagt redan för ett tag sedan och t ex missat uppgången under årets första kvartal).

I dagsläget har jag dock en "köp och behåll" strategi jag följer och jag investerar pengar jag inte ser att jag kommer att behöva de närmsta åren. Jag har även en buffert, samt lägger inte alla mina pengar i aktiemarknaden.

Kort sagt, har jag lärt mig av tidigare misstag och sitter still i båten. Om detta visar sig klokt kan endast framtiden utvisa och det är inte förrän man sålt en vinst/förlust har uppkommit även om jag liksom många andra gläds över uppgångar på papperet och grämer mig över nedgångar.

Två praktiska problem:

1) Vad skulle jag göra med de pengar som frigörs? Att lägga in allt i någon räntefond är ju ett alternativ, men jag har ju redan min fegisportfölj där för mig lagom andel pengar ligger "säkert".

2) Vid vilket tillfälle skulle jag åter gå in i marknaden? Jag är tillräckligt gammal för att komma ihåg finanskrisen och det skulle till en hel del mod för att investera då samt en massa tur att pricka precis rätt tillfälle.

Summa summarum: De pengar jag inte ser mig behöva kommande år ligger investerade enligt en för mig lagom fördelning mellan ränta, indexfonder och aktier.

Ett inlägg om ingenting med andra ord. Investeringar är ju ett av de områden där det faktiskt lönar ju sig att göra så lite som möjligt. Sagt och ogjort(!) - jag går ut med hunden i det fina söndagsvädret istället.

Hur tänker ni kring era investeringar framöver?

fredag 5 april 2019

Kvartalets inköp: Bahnhof - en nykomling i portföljen

Kvartalets inköp har avklarats och med tanke pa att kassan börjar sina blev det på totalen inga större inköp, men likväl ett nytt bolag som gjorde entré i portföljen:


2019-04-02 köptes 3000 st Bahnhof in för 24,67 kr/aktie


Jag har länge velat äga detta bolag som äntligen kommit ner i pris till för mig mer rimliga nivåer, även om det naturligtvis finns anledningar till detta. Däremot är detta enligt vissa ett kvalitetsbolag med stabilt kassaflöde. Jag kan varmt rekommendera Investerarens podcast med VDn Jon Karlung.

Fördelningen i portföljen ser efter detta inköp ut enligt nedan:


Equinor (fd Statoil) 11.4%
Lundbergföretagen 11.0%
Spiltan 10.6%
Investor B 10.5%
Industrivärden C 9.8%
Castellum 8.9%
Telia 8.2%
Handelsbanken B 7.4%
IPCO (fd BlackPearl) 7.2%
Skanska B 6.3%
H&M 4.5%
Bahnhof 1.8%
Catena Media 1.8%
Advenica 0.6%


Totalt värde ligger på 4 119 225 kronor, en uppgång med drygt 70 000 kr från senaste officiella avslutet för bara några dagar sedan!

Framöver ser jag inte att jag kommer att tillföra mer pengar till aktieportföljen, utan far handla för de utdelningar som trillat in. Detta kommer även fortsättningsvis att ske I samband med kvartalsskiften.

När jag (denna gång) påbörjade uppbyggnaden av portföljen satte jag en del regler jag är nöjd med att ha lyckats följa i snart tre år.

Att samtidigt "lyckats" ha öka det nominella värdet med över en miljon kronor (I skrivande stund) är inte sa illa, men beror till stor del på tur med vissa inköpta aktier, bland annat Spiltan, Equinor (fd Statoil), Lundbergs, Investor och Industrivärden. H&M är en av surdegarna som påminner om ens egen otillräcklighet även på detta område.

I skrivande stund har portföljen 14 bolag och jag har satt som gräns att ha maximalt 15 innehav, sa över tid och när pengar finns tillgängliga kommer förmodligen ytterligare ett bolag att göra entré I portföljen.

Innehavssidan är naturligtvis uppdaterad.



tisdag 2 april 2019

Sparkvot och frihetsgrad mars

Mars blev en ganska "dyr" månad. Ett par speciella utgifter t ex konsertbiljetter vi kommer att njuta av senare samt en del jobbrelaterade kostnader jag kommer att få tillbaka.

Det luriga med jobbkostnaderna är att kreditkortsräkningen och ersättningen från jobbet inte alltid kommer samma månad, men över tid kommer detta att jämna ut sig.

I grafisk form:



 Frihetsgraden går neråt, men eftersom kapitalet växt under första kvartalet borde frihetsgraden - allt annat lika - bli bättre i april, maj och juni.


söndag 31 mars 2019

Portföljen över 4 miljoner kr igen

Jag går ju igenom min ekonomi en gång i kvartalet och skriver ner värden på depåer, konton osv. För första kvartalet 2019 kan jag notera att aktieportföljen är tillbaka över 4 miljoner kronor igen, närmare bestämt

4 048 787 kr.

Utvecklingsmässigt har min portfölj gått upp drygt 8% i år, vilket är betydligt sämre än index (t ex SIXPRX är upp drygt 13%).

Detta är inte den högsta noteringen någonsin, men trevligt att vara tillbaka över 4 miljoner igen.



Hur det kommer att se ut om ett par veckor har jag ingen aning om. Nästa vecka planerar jag att göra kvartalets inköp, efter vilket jag uppdaterar fördelningen på depån.  

Några tips på köpvärda bolag från den lilla läsekretsen?


söndag 3 mars 2019

Cykel för 18 000 kronor - ekonomi, tid och hälsa

Efter att ha tröttnat ordentligt på att betala för reparationer av min gamla trotjänare, vilken mer än väl betalat sig, tog jag häromdagen beslutet att köpa en ny cykel. Jag valde definitivt inte att snåla och kostnaden hamnade på 18 000 kronor.

Denna är tänkt att användas som transportcykel och jag ville köpa något med mycket bra kvalitet, så låg underhållskostnad som möjligt, men ändå ha "tillräckligt" med växlar och skivbromsar. Dock valde jag bort stötdämpning fram, dels beroende på att jag inte tror mig riktigt behöva det, men framförallt för att slippa underhållet (läs kostnaden för detta).

Mitt exemplar av en sådan här fin 3-växlad Crescent användes fantastiskt mycket av mig. Tills den blev stulen - surt.


Rent ekonomiskt kommer jag att spara 144 alternativt 55 kronor de gånger jag cyklar till jobbet (beroende på vilken av mina två arbetsplatser jag tar mig till). Nu räknar jag förstås inte med att cykeln blir stulen (peppar, peppar).

Tidsmässigt räknar jag inte med att "förlora" så mycket tid, eftersom jag kan räkna bort tiden det tar mig att åka kollektivt (vilket till största delen är icke-produktiv tid).

Det ekonomiska i detta kan naturligtvis ifrågasättas, men jag ser det också som en investering i min hälsa, eftersom det finns en hel del fett att bränna bort och även om jag återupptagit löpningen vore det nog inte så dumt för mina knän om jag vägde några kilo mindre.

Så, nu ska det minsann cyklas med start imorgon. Jag återkommer kring ekonomin och hälsoeffekterna kring det hela om ett tag.

Hur gör du själv och hur motiverar du köp av t ex dyr cykel? Är detta total vansinne?

fredag 1 mars 2019

Sparkvot och frihetsgrad februari

En ganska stor extrainkomst (skatteåterbäring) innebar en fin sparkvot för februari. Månadens utgifter var dock högre än för november, vilket innebär att frihetskvoten baserat på tre månaders utgifter dock gick ner:

(Klicka för större bild.)

Det har varit dåligt med inlägg på bloggen på sistone. Jag saknar motivation, men hoppas återfinna denna.

lördag 16 februari 2019

Brexit? Tveksamt. - Del 2

För över 2,5 år sedan skrev jag ett inlägg där jag ställde mig skeptisk till att det verkligen kommer att bli en "riktig" Brexit.

Fram till för några månader sedan var jag helt övertygad om att det trots alla turer fram och tillbaka inte kommer att bli någon "riktig" Brexit den sista mars. Idag är jag mindre säker, men jag tror nog ändå att vi innan den sista mars kommer att se det brittiska parlamentet ta tag i frågan och se till att det åtminstone inte blir någon "hard Brexit" (dvs lämna EU utan något avtal). Att den nuvarande regeringen skulle lycka lösa frågan ter sig i mina ögon ganska osannolikt.

Jag pratade med en engelsk kollega häromdagen och även om urvalet är något begränsat hävdade han att han tillsammans med sina vänner inte ens skulle anförtro sina politiker med att en arrangera "a pissup in a brewery". Engelsk humor!

Även om det är sex veckor kvar till den deadline britterna själva valt, så har en del företag och banker redan valt att flytta sina verksamheter och de kommer nog aldrig tillbaka.

En intressant detalj är att företag som beställt varor från utlandet med leverans efter den sista mars idag inte kan vara säkra på vilken tullavgift de ska betala för dessa. Det är med andra ord lite svårt att planera.

Jag tror fortsatt inte på att man verkligen kommer att lämna EU "på riktigt" den siste mars. Hur svenska företag med verksamt i Storbritannien (t ex Handelsbanken) verkligen kommer att påverkas återstår att se. Några stora uppsidor på kort sikt ser jag tyvärr inte.

Det lär bli intressanta veckor framöver.

fredag 1 februari 2019

Sparkvot och frihetsgrad januari

I och med att vi kommit in i ett nytt kvartal och jag summerar mina tillgångar i slutet av varje kvartal, har vi nu ett nytt värde i täljaren för att beräkna sparkvoten. 3% av mina tillgångar är alltså ett annorlunda värde nu (lägre) än det var i förra kvartalet. Nedgången är på hela 7% och har naturligtvis inverkan på frihetskvoten.

Sparkvoten påverkas dock inte av detta och hamnar för januari på mycket fina 59%. Jämfört med januari 2018 då jag landade på en sparkvot på -6% (dvs spenderade mer än jag hade i inkomst) är detta en fantastiskt förbättring. Detta beror till stor del på att inkomsten var betydligt högre pga utbetalning av innestående semester från mitt förra jobb (inlägg) och även lägre utgifter än för ett år sedan då även en dyrare semester finansierades.

Frihetsgraden sett till de genomsnittliga utgifterna de senaste tre månaderna halkar ned till 49%.

Över tid:

 

Bland övriga viktiga nyheter: Den uppmärksamme läsaren har säkert noterat att den reklambanner som fanns överst på bloggen har tagits bort. Den gav i stort sett ingen intäkt och nu återfinns reklam endast i högerspalten för den som orkar skrolla neråt. Jag läser med avund om de bland bloggrannarna som drar in hundra- och t o m tusenlappar i månaden på sina bloggar, men i ärlighetens namn lägger de naturligtvis ner mer jobb än jag (är beredd att lägga ner) och har mer intressanta saker att förkunna.

lördag 26 januari 2019

Jag tog äntligen tag i det - nytt jobb!

Jag har ju ibland även på bloggen beklagat mig över mitt jobb med mycket stress, övertid (ej betald) och låg grad av lycka (bl a här).

I november fick jag slutligen nog efter ytterligare ett - i mina ögon felaktigt - påhopp från en av de högre cheferna och sökte ett nytt jobb. Processen gick snabbt och jag är nu på ett nytt jobb!

Starten har varit mycket bra och det hela känns betydligt mer meningsfullt, även om det även på detta jobb kommer att krävas en hel del övertid.

 Gladare nu.

Lönemässigt blev det ingen större skillnad, men jag är fortfarande välbetald, vilket naturligtvis är trevligt även om det finansiella inte var ett skäl till byte. (Ärligt talat hade jag förmodligen tackat ja till det nya jobbet även om lönen varit lägre.) Restiden till det nya jobbet är längre, men jag känner redan att detta mer än väl kompenseras av det mer intressanta och stimulerande jobbet. (Vi är inte så sugna på att flytta, vilket naturligtvis kan komma att ändras längre fram, mycket beroende på hur fru Investor känner.)

För januari kommer detta innebära en mycket fin sparkvot, eftersom jag fått innestående semester från det gamla jobbet utbetald. Det är med andra ord stor skillnad från januari 2018, vilken resulterade i en negativ sparkvot. Det bästa för mig hade nog varit att faktiskt ta ut den där semestern, men det gick helt enkelt inte i det tidigare jobbet, vilket jag hoppas förbättra framöver.

Att investeringarna kräver mycket lite tillsyn passar bra då jag vill fokusera ordentligt på det nya jobbet tills jag är "varm i kläderna".

Jag är glad över att slutligen ha "tagit tag" i läget och gjort något åt saken, något jag inte hade energi till att göra tidigare (då det som mest behövdes). Idag är jag en gladare människa och hoppas naturligtvis att detta håller i sig.

måndag 7 januari 2019

Sparkvot och frihetsgrad december

En del inköp gjorda under december syns först när räkningen för kreditkortet kommer i januari, så månadens sparkvot kanske inte är 100% sanningsenlig, men över tid jämnar det dock ut sig.

Månadens sparkvot blev magra 24% och frihetsgraden sett till de tre senaste månadernas utgifter gick ner till 54%. Sett över tid:



De mer rättvisande måtten på frihetsgrad jämfört med sex och tolv månaders utgifter ser ut enligt nedan (klicka för fullstor bild):



Sparkvoten för 2018 landade på 39% - vilket jämför med mitt mål på minst 30% får anses mer än godkänt! Detta har uppnåtts utan att snåla och med en hög hyra.

Skulle vi flytta till billigare boende och börja snåla skulle sparkvoten bli betydligt bättre, men vi väljer - lite ovanligt bland bloggrannarna -  i hushållet Investor att inte göra på det sättet.

Den långa resan mot den finansiella friheten fortsätter.