lördag 21 mars 2020

Det osannolika har hänt - Fegisportföljen spärrad!

I dessa bistra tider (på många plan) nås jag nu av att innehaven i min Fegisportfölj har spärrats. Det är helt enkelt så att marknaden för företagslån/obligationer frusit ihop och handeln i både Spiltan Räntefond och Spiltan Räntefond har spärrats.

Vi som investerat i dessa fonder har inte förlorat våra pengar, men vi kan för tillfället inte få ut dem.

Det gör ju min tidigare fundering om att i samband med kvartalsslutets handel vikta över till mer aktier inte är något jag behöver fundera på.

Att detta händer är ytterst ovanligt och väldigt extremt. Hur länge detta kommer att vara på plats är i nuläget oklart. Det beror på när handeln i företagsobligationer kommer igång igen och det i sin tur beror på hur centralbanker och politiker agerar.


På tal om sannolikhet.

Jag/vi påminns på ett ganska brutalt sätt om hur viktigt det är att ha en "kontant" buffert (något jag skrivit om innan) och inte investera pengar vi behöver de närmsta åren.

Trista tider ekonomiskt sett.

För egen del ligger fokus och tankar huvudsakligen på hur vi kommer igenom det här hälsomässigt, (vilket i sin tur naturligtvis påverkar ekonomin på sikt). Med nuvarande prognoser och utveckling är jag rädd att det kommer att bli brutalt med mycket tuffa beslut för våra vänner i vården om vem som får vård och vem som inte får det.

Jag hoppas att jag har fel.

Denna negativism till trots ändrar jag inte i mina innehav, stannar hemma annat än för verkligt nödvändiga aktiviteter (för att bidra till minskning av spridning av corona viruset) och hoppas att det osannolika inte blir (nästan) sant (referens till video ovan).

fredag 13 mars 2020

Sparkvoter januari OCH februari!

Ni kanske trodde att jag missat att uppdatera om sparkvoten för januari. Men, nej. Jag tog bara en liten paus efter elak feedback från en skäggig farbror.

Skämt åsido, idag får ni uppdatering av min sparkvot inte bara för en utan två månader på samma gång!

Utan krusiduller:

Sparkvot januari: 23%
Sparkvot februari: 28%

Jag ligger därmed efter mitt mål för året om en sparkvot på 30%, men än finns det tid att finna räfst och rättning!

Frihetsgraden för tre, sex och tolv månaders utgifter finner ni nedan:


Det går seeeeegt, men lite drygt hälften av kostnaderna täckta via kapitalet (under vissa antaganden och med ett inte så kostnadsmedvetet leverne) får väl ändå anses godkänt.


Detta kvartals negativa utvecklingen på börsen kommer att slå igenom på nästa kvartals frihetskvoter om inget oförutsett positivt inträffar. Sånt är livet i strävan mot finansiell frihet (i alla fall om man räknar som jag gör).

Resan mot den finansiella friheten fortsätter.

måndag 9 mars 2020

Stora ras - hur gör jag nu?

Rea! Rea. Rea?

Efter stora ras under kort tid pga oron för COVID-19 samt stort ras i oljepriset (-25% bara idag!) är det generellt sett inte så muntert.

Naturligtvis sitter vi alla med investeringar gjorda för pengar vi inte behöver de närmsta fem åren. Lika självklart är det att vi fortsätter följa vår nedskrivna plan. Eller hur?

Om det vore så enkelt.

Senast jag kollade hade min aktieportfölj gått ned med mer än 500 000 kronor sedan toppen i februari (som faktiskt var strax över 5 miljoner, dvs en signifikant milstolpe som passerades för första gången). Detta var i förra veckan. 

Idag har jag inte loggat in, men med tanke på att oljebolagen Equinor och IPCO återfinns i portföljen är jag hyfsat säker på att det inte är någon munter blick som skulle möta mig om jag kikade in i portföljen.

 
Trista tider.

Att sitta still i båten är enkelt att säga. Likaså att det kommer att gå upp igen. Kanske gör det just det (går upp igen alltså), men det kan också ta en stund. Som vanligt vet vi bara i framtiden vad som varit mest framgångsrikt beteende.

Så, för att ge en (oinitierad) inblick i hur man kan bete sig, kan jag meddela hur jag agerar. På enklaste sätt: Jag gör precis ingenting.

Jag har ingen belåning, lever på min inkomst av tjänst, har en buffert och kommer även framöver att investera varje månad framöver. Trots detta glädjs jag till skillnad från andra inte över att det blir "billigare" på börsen.

Däremot kan jag inte låta bli att tänka på att om det fortsätter neråt kommer jag att aktivera hälften av min fegisportfölj, men där är vi inte ännu. Skulle vi se ett tapp från toppen på 30% är det nog dags att investera hälften av fegisportföljen i aktier eller aktiefonder.

Helt opåverkad är jag naturligtvis inte. Jag skriver ju t ex det här inlägget.

Med detta sagt hoppas jag att den lilla läsekretsen och era nära och kära slipper ifrån åtminstone hälsoproblem pga coronavisruset.