lördag 21 mars 2020

Det osannolika har hänt - Fegisportföljen spärrad!

I dessa bistra tider (på många plan) nås jag nu av att innehaven i min Fegisportfölj har spärrats. Det är helt enkelt så att marknaden för företagslån/obligationer frusit ihop och handeln i både Spiltan Räntefond och Spiltan Räntefond har spärrats.

Vi som investerat i dessa fonder har inte förlorat våra pengar, men vi kan för tillfället inte få ut dem.

Det gör ju min tidigare fundering om att i samband med kvartalsslutets handel vikta över till mer aktier inte är något jag behöver fundera på.

Att detta händer är ytterst ovanligt och väldigt extremt. Hur länge detta kommer att vara på plats är i nuläget oklart. Det beror på när handeln i företagsobligationer kommer igång igen och det i sin tur beror på hur centralbanker och politiker agerar.


På tal om sannolikhet.

Jag/vi påminns på ett ganska brutalt sätt om hur viktigt det är att ha en "kontant" buffert (något jag skrivit om innan) och inte investera pengar vi behöver de närmsta åren.

Trista tider ekonomiskt sett.

För egen del ligger fokus och tankar huvudsakligen på hur vi kommer igenom det här hälsomässigt, (vilket i sin tur naturligtvis påverkar ekonomin på sikt). Med nuvarande prognoser och utveckling är jag rädd att det kommer att bli brutalt med mycket tuffa beslut för våra vänner i vården om vem som får vård och vem som inte får det.

Jag hoppas att jag har fel.

Denna negativism till trots ändrar jag inte i mina innehav, stannar hemma annat än för verkligt nödvändiga aktiviteter (för att bidra till minskning av spridning av corona viruset) och hoppas att det osannolika inte blir (nästan) sant (referens till video ovan).

11 kommentarer:

  1. Där ser man. AMF Räntefond Lång, mitt obligationsalternativ, har tappat en del i värde (ett par procent, inte 30%). Jag misstänker att det finns en koppling där de varit tvungna att köpa till överpriser eller sälja till underpriser.

    För min del måste det falla rätt mycket mer innan det blir tal om att vikta om. Jag brukar normalt vara underinvesterad men av diverse anledningar så råkade kraschen hända när jag var temporärt överinvesterad. Ren otur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trist med otur i din tajming. Spiltan är inte ensamma om att stoppa handel i ränte/obligationsfonder, men AMF Räntefond Lång verkar inte vara påverkad vad jag kan se. Lycka till framöver.

      Radera
  2. Hej Egon.
    Hur f^n kan dom göra så??? Är det ens lagligt?
    Det är väl just i kristider man vill kunna komma åt pengar man lagt i räntefonder, det är ju det dom är till för.
    Kunde inte tro mina ögon när jag läste ditt inlägg, känns helt overkligt. Trodde vi bodde i Sverige, inte i Nord Korea.

    Tack för upplysningen, ska kontakta Spiltan.

    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför läste du inte villkoren i den produkt du valde att köpa?

      Radera
    2. Det gjorde jag. Ringde till och med till Spiltan och hörde mig för med fondförvaltaren som rekommenderade Spiltans räntefond Sverige som en säker hamn när börsen stormar. Finns ingen information någonstans vad jag kan se att fonden skulle stängas för handel bara för att börsen kraschar. Hittar du någon sådan info i fondens informationsblad så får du gärna upplysa mig;)

      /K

      Radera
    3. Jag tror (tyvärr) alternativet är värre - ett högst osäkert pris i dessa tider och beroende på tajming väldigt olika. En orsak till att man stänger är att man inte kan behandla alla innehavare lika, något som man tydligen är skyldig till enligt lagen.

      Radera
    4. Vad jag förstår är det inte för att börsen kraschar som stoppet införts utan för att företagsobligationsmarknaden havererat. Hela köpsidan försvann visst samtidigt så priserna på många obligationer faller fritt. I princip försöker de skydda ditt kapital (kanske mest sin kursgraf, men dessa intressen råkar sammanfalla).

      Jag kan förstå att man blir besviken när ett tillgångsslag inte beter sig som man vill när det blir kris, men faktum är att Spiltans korträntefond varit dopad med företagsobligationer redan från start och detta har gjort att de kunnat ha den överavkastning de haft gentemot striktare fonder (Spiltan har väl gjort 1-2% om året medan flera konkurrenter med mer stadspapper och hypotek, typ Öhman korträntefond, har gått svagt nedåt en tid).

      Riskmåtten pajar ur lite också iom att de är till stor del volatilitetsbaserade, och missar lite att bolagsrisken ligger där under och pyr.

      Högräntefonden är ju såklart mycket högre risk. Den hoppas jag inte NÅGON har som en riskdämpare i portföljen inför en krasch. På teamat inga gratisluncher...

      Radera
    5. Sant, handelsstopp beror på underliggande obligationsmarknad, inte pga att börsen krashat (även om det finns ett samband).

      Vi får se när de öppnar upp för handel igen. Jag läser på Spiltan Fonders hemsida att de ser viss stabilisering av marknaden.

      Jag är hoppfull om att inte förlora alltför mycket pengar och samtidigt ha lärt mig en ordentlig läxa.

      Radera
  3. Jag var tidigt ut ur räntefonder p.g.a jag såg enorma risker på obligationssidan.
    Det är hemskt det som händer. Folk försöker ta sig till "tryggare hamnar" än aktier men hamnar istället i en rävsax. Alla räntefonder som innehåller företagsobligationer har en enorm risk i dagsläget.

    Min depå är upp 44% i år men jag ser verkligen inga köplägen på börsen nu.
    Marknaden står fortfarande extremt högt med tanke på hoten just nu.
    Konkurser rasar, utdelningar ställs in, varsel ökar...
    Allt detta blir en dominoeffekt på ekonomin.
    Bostadspriserna börjar redan svaja och folk börjar få panik.

    Vi kommer förmodligen se 2-5 år av fallande tillgångspriser på aktiemarknad, bostadsmarknad m.m.

    Gå gärna in och läs min blogg :)
    Jag är extremt riskavert som person och det har bidragit till att jag nu sitter på +44% i depån medans andra personer ser blodröda siffror.

    Ha det jättebra nu och var rädda om er pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis till bra tajming och fantastisk utveckling på depån! Hur du kan gå upp 44% och vara extermt riskavert har jag svårt att förstå.

      2-5 år av fallande tillgångspriser på aktiemarknad, bostadsmarknad m.m.? Det undrar jag om våra politiker tillåter, men vi får väl se.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera