måndag 6 april 2020

Så gör jag med Spiltan (Hög)Räntefond

Det åtminstone jag trodde var hyfsat säkra placeringar och använder mig av i min s k Fegisportfölj, Spiltan Räntefond och Spiltan Högräntefond visade sig inte vara immuna mot en marknad för obligationer som frös igen. Fonderna spärrades, något jag skrivit om tidigare.

Reaktionerna på diverse bloggar har varit ganska negativa, särskilt när det visade sig att konkurrenterna öppnade upp sina räntefonder tidigare än Spiltan. Det har även förekommit klagomål mot att informationsgivningen från Spiltan Fonder har varit bristfällig och förtroendet för fondbolaget har fått sig en törn.

Logo modell enklare. Gillas.

Jag kan förstå detta, men håller inte med, utan tycker att den information som givits på Spiltan Fonders hemsida har varit både saklig och tillräcklig.

Säljer man idag kommer man att från nyåret att sälja med en förlust på 3,43% respektive 12,77%.

Det finns naturligtvis ingen garanti för att bolagen i de underliggande innehaven kommer att kunna betala sina skulder i de mycket ansträngda tider som råder, men personligen tror jag nog att det inte kommer att bli så illa som prissättningen på obligationsmarknaden för närvarande gör gällande.

Ta det inte som ett råd, men för egen del kommer jag att behålla mina andelar minst till slutet av juni, då jag för närvarande funderar på att ta ut en del och investera i aktier eller aktiefonder istället, dvs öka risken i mitt sparande.

Jag återkommer med hur gör jag gör.

Om ni har eller har haft andelar i någon av dessa fonder, har ni sålt, köpt mer eller behåller? har ert förtroende för Spiltan Fonder naggats i kanten?

P.S. Ja, jag äger aktier i Spiltan (som äger största delen av Spiltan Fonder), men hade agerat likadant oavsett. D.S.

fredag 3 april 2020

Aktieportföljen ned 859 362 kronor under kvartalet!

Ja, rubriken säger väl allt. Ett bedrövligt kvartal. Det är bara att bryta ihop och komma igen, som en känd längdskidåkare en gång så klokt uttryckte det.

Detta motsvarar en nedgång på lite drygt 18%.

Min satsning på olja (Equinor och IPCO -32% respektive -72% under kvartalet) ligger lite fel i tiden för att uttrycka det milt.

Man kan glädjas åt att man värdemässigt trots allt ligger på plus över tid:


Portföljen stängde faktiskt på över 5 miljoner några dagar, så tappet från toppen är över en miljon. Tänkvärt...

Efter senaste kvartalet ser fördelningen i portföljen ut enligt nedan:


Lundbergföretagen 16.0%
Spiltan 13.6%
Investor B 12.0%
Industrivärden C 10.2%
Castellum 8.8%
Telia 7.5%
Equinor 7.4%
Handelsbanken B 6.6%
Skanska B 6.0%
Bahnhof 4.8%
H&M 4.0%
IPCO 2.1%
Advenica 0.5%
Catena Media 0.5%


Den enda förändringen är att jag gjorde ett mindre inköp i Bahnhof under kvartalet.

Vad jag gör i dessa oroliga tider skrev jag om för en dryg månad sedan (länk - ledtråd: "sitter still i båten") och jag har inte ändrat mig sedan dess.

Jag har inte bråttom att flytta pengar från fegisportföljen till aktieportföljen i dagsläget, även om det numera skulle vara möjligt efter att fonderna ett tag varit spärrade.

Vi får se hur det går framöver. Det kan nog fortsätta att vara ganska volatilt om jag får våga mig på en gissning.

Hur gick det för er under kvartalet? Ändrar ni strategi/taktik i dessa oroliga tider?

onsdag 1 april 2020

Kvartalets inköp: Bahnhof

I dessa intressanta tider har vi återigen växlat kvartal och det öppnades därmed upp för att handla lite. Mängden pengar att handla för var ganska magert och bestod av de utdelningar som kommit in sedan senast. Det blev ett mindre inköp i Bahnhof.

2020-03-30: 450 st Bahnhof för 23,45 kr/aktie


 Inte världens snyggaste logga, men vad gör väl det.

Jag har därmed 7 450 aktier i detta bolag och ligger i skrivande stund nära 5% plus på detta innehav.

Med en direktavkastning på 2,54% är det inget för utdelningsfundamentalisterna, men jag avser att köpa fler aktier i Bahnhof i framtiden.

På tal om utdelningar så har ju det jag lyft fram tidigare nu faktiskt hänt - utdelningar har sänkts eller t o m dragits in! Jag hoppas att allt är väl med mina vänner i Trossamfundet Utdelningsinvesterarna detta till trots.

Jag återkommer med ny portföljfördelning, men sitter även i dessa tider still i båten. Fonderna i Fegisportföljen har nu öppnat upp för handel igen, efter det osannolika hänt att både Spiltan Räntefond och Spiltan Högutdelande spärrats för handel. Ytterligare en lärdom att ta med sig.