fredag 26 juni 2020

Kvartalets inköp: Bahnhof

I dessa intressanta tider har vi återigen växlat kvartal och det öppnades därmed upp för att handla lite. Mängden pengar att handla för var ganska magert och bestod av de utdelningar som kommit in sedan senast. Det blev återigen ett mindre inköp i Bahnhof:

2020-06-25: 700 st Bahnhof för 29,60 kr/aktie




Jag har därmed 8 150 aktier i detta bolag och ligger i skrivande stund nära 23% plus på detta innehav, vilket inte är illa alls!

Jag är ännu inte fullinvesterad i Bahnhof, men det kommer nog att ta ett tag till dess med tanke på att jag inte tillför nya pengar till aktieportföljen, utan handlar för de utdelningar som kommer in (vilket detta år tyvärr har blivit ovanligt lite).

Jag återkommer till aktieportföljens fördelning och värde i ett kommande inlägg.

tisdag 23 juni 2020

Nyemission i både Advenica och Catena Media

I dagarna nås jag av nyheten att det är dags för nyemission i två av mina "kryddinnehav", dvs både Advenica och Catena Media.



Utan att ha fördjupat mig alltför djupt i resonemangen kring nyemissionerna förstår jag att det i Catena Medias fall går att skylla på effekten av Corona och den intäktsförlust kraftigt reducerade vadslagning på sport detta medfört (det spelas ju inte lika sport som tidigare).




I Advenicas fall är det den fortsatta expansionen som måste finansieras då man ännu inte uppnått positivt kassaflöde (inklusive avbetalning av lån). Vad jag kan konstatera är att för att få in lite drygt 25 miljoner till bolaget betalar man lite drygt 2,6 miljoner till de som hjälper till att hantera detta. Kanske är det normal taxa, men det låter dyrt i mina ögon. Återigen är det dyrt att vara fattig.

I korthet kommer jag inte att teckna mig i dessa nyemissioner. Inte särskilt faktabaserat, men ett skäl till detta är bloggrannen Bessers visdomsord kring så kallade förhoppningsbolag med återkommande nyemissioner.

Att jag därigenom får en lägre ägarandel är något jag accepterar.

Det vore ju trevligt om man någon dag kunde få tillbaka de ca 100 000 kronor vardera jag satsat i bolagen, men med tanke på att de båda gått ner 77-80% gör inte att jag finner det alltför troligt. Jag behåller dem dock i portföljen som ett slags nagel i ögat om att jag ska vara försiktig med så kallade förhoppningsbolag.

Med det sagt önskar jag båda bolagen framgång i nyemissionerna och naturligtvis också i framtida affär.

Är det någon i den lilla läsekretsen som ska delta i någon av nyemissionerna, också väljer att avstå eller har en åsikt kring något av dessa bolag?

fredag 19 juni 2020

Investor: Ytterst sund policy för styrelseledamöter

Ett av mina större innehav, Investor, har haft årsstämma. Utdelningen sattes till nio kronor per aktie med avstämningsdag den 22 juni (och utbetalning 25 juni).

Inga krusiduller kring den här loggan.

Något jag också fann mycket positivt var att man antog en policy kring styrelseledamöternas aktieinnehav:

"Vid det konstituerande styrelsesammanträdet beslutade styrelsen, i enlighet med valberedningens rekommendation, att, i likhet med 2019, anta en policy enligt vilken styrelseledamöter, som inte tidigare har motsvarande innehav, under en femårsperiod, förväntas bygga upp ett eget innehav av aktier i Investor (eller motsvarande exponering mot Investoraktien, till exempel i form av syntetiska aktier) till ett marknadsvärde som förväntas motsvara minst ett års arvode före skatt, exklusive arvode för utskottsarbete."

För en "vanlig" ledamot (alltså inte ordförande eller vice ordföranden) innebär det att de ska inneha aktier till ett värde av 750 000 kronor. Med dagens kurs (runt 500 kr) motsvarar det cirka 1500 aktier.

Läser man i årsredovisningen för 2019 är det faktiskt ingen av ledamöterna som inte uppfyller detta krav, men ändå.

Att inte alla styrelseledamöter i alla bolag uppfyller detta redan borde ju väcka en del frågetecken i mina ögon, men så är jag ju lite speciell på mitt sätt också.

Kort sagt: En föredömlig policy i mina ögon och något alla börsbolag borde anta.

torsdag 18 juni 2020

Undviker avgifter - byter till(!) en av storbankerna

Det sägs ofta att man får bättre villkor och service på de så kallade nischbankerna. I mitt fall visade det sig i samband med mitt lilla husköp jag berättade om häromdagen visa sig vara precis tvärtom.

Bakgrund: Mäklarens bank och dennes klientmedelskonto kan hålla handpenningen under de veckor som normalt(?) gäller för detta, men att hantera den stora summan (i mitt fall 90% av köpeskillingen) gör man inte p.g.a. risk för att hamna i problem a la penningtvätt. Man tycker helt enkelt att köparens bank ska sköta detta. Det låter ju på något sätt rimligt. (Att göra detta själv är inte aktuellt, eftersom överföringen måste ske i sittande möte.)

Jag trodde i min enfald att Avanza kunde hjälpa till med så kallat tillträde, alltså det möte mellan mäklare, säljare och köpare där själva köpet slutförs, alltså pengar "flyter" från köparen till säljaren, nycklar överlämnas osv.

Icke sa Nicke.

Inte ens som Private Banking kund hjälper Avanza till med något sådant. (Återigen förstår jag inte riktigt värdet av att vara private banking kund hos Avanza, men det är ju gratis om man har tillräckligt med kapital, så man ska kanske inte vara alltför kräsen. En överföring av pengar på given signal inbillade jag mig lite naivt borde kunna ingå i tjänsterna åtminstone för private banking kunder.)

Återstod då i mitt fall att gå till min vanliga bank, en av de så kallade nischbankerna där jag varit kund i många år. Från deras håll var beskedet att eftersom det i detta fall inte handlade om att ta lån, så skulle de ta ut en avgift på över 5 000 kronor för denna tjänst!

Detta lät fantastiskt högt i mina öron. Mycket riktigt - även mäklaren som jag berättade detta för var mycket överraskad och sa att den högsta avgift han någonsin hört talas om för detta låg på runt 1 000 kronor, ofta läger och om man tar lån ofta noll.

Avgiftsallergisk som jag är vände jag mig då till en bank som fortfarande ser ut att värdera personlig service - Handelsbanken. Och, där, mina damer och herrar, där väcktes intresset av att få mig som kund och de hjälpte gladeligen till med överföring av pengar. Utan kostnad!




Även om mina aktier i Handelsbanken inte har utvecklats som jag hoppats, ger det mig ändå viss tillförsikt om framtiden av att bli så bra bemött och jag kommer framgent att använda mig mer av deras tjänster, även om de tar en årlig avgift för sitt baspaket. Den årliga procentuella avgiften för att ha värdepapper på depån ska jag försöka förhandla bort, alternativt endast ha Handelsbankens egna fonder där, på vilka det inte tas ut extra årlig avgift (jag har ju sedan tidigare och fortfarande litegrann i en av deras fonder i min fonddepå hos Avanza).

Någon med liknande/annorlunda erfarenhet kring detta? Berätta gärna i kommentarsfältet.

måndag 15 juni 2020

Köpt hus!

Jag har köpt hus! Ett fritidshus modell mindre, men ändå.

För att möjliggöra detta har jag "tvingats" sälja av en del av mina innehav, men jag kan lugna den lilla läsekretsen med att jag frigjorde insatsen genom försäljning i fegis- och fondportföljen. Aktieportföljen är därmed intakt (men ner nästan 10% i år).

Ett fritidshus. (Inte det jag köpt, alltså.)

Pengar som ska användas inom fem år har inte på börsen att göra, men läget att köpa detta lilla fritidshus kom lite plötsligt och var inte precis planerat.

Dammet har inte lagt sig ännu och jag kommer inom kort att uppdatera innehavssidan så att den reflekterar aktuellt läge i fegis- och fondportföljen.

Det skrivs att det är extra populärt med fritidshus i år p.g.a. svårigheterna att resa utomlands, så det kanske var i sista momangen jag lyckades köpa något inom mina ekonomiska gränser.

Ja, jag har med andra ord både sålt och gjort så utanför +/- en vecka kring kvartalsslutet. Dubbel synd med andra ord! Jag lovar att hålla mig på mattan i framtiden.

Nu ser jag fram emot att få njuta av sommaren praktiskt arbete i mitt lilla fritidshus.