Bevakningslista

Länk till bevakningslistan.


Förklaring till kolumnerna i min bevakningslista

Aktie - den aktie som avses

Valuta - den valuta aktien handlas i (eller jag handlar i om aktien nu handlas i flera olika valutor)

EPSLTM - Earnings per share last twelve months - hur mycket har man tjänat per aktie under de senaste tolv månaderna. Detta går ganska enkelt att kolla upp på t ex Avanza och är mer att se som ett jämförelsevärde för nästa parameter:

Egons NEPS - min egen Normal earnings per share - alltså hur mycket tror jag att bolaget tjänar per aktie under "normala" förhållanden. Detta kräver ju en del analys, eftertanke och kanske framförallt en mer eller mindre kvalificerad gissning. Hur jag kommer fram till denna siffra kommer att bli föremål för separata inlägg allteftersom jag tar mig tid och analyserar en aktie.

Egons P/E - Det P/E jag sätter på bolaget. Normalt värde är 15, men kan sättas högre för tillväxtbolag (t ex H&M och lägre för bolag där tillväxten är begränsad, eller som ett slags osäkerhetsfaktor).

Egons kurs = Egons NEPS x Egons P/E, dvs vad jag tycker är motiverad kurs enligt min senaste analys.

Kurs - verklig kurs.

Egonkvoten = Kurs / Egons kurs, en jämförelse mellan min motiverade kurs och den verkliga kursen i procent. Ett värde under 100% markeras med grönt och skulle med mina antagande motivera ett köp ur ett värdeperspektiv. Ett värde mellan 100% - 150% markeras gult och här rekommenderas viss försiktighet ur ett värdeperspektiv. Ett värde över 150% signalerar att aktien är övervärderad enligt min egen lilla metodik och åtminstone jag köper inte om det inte finns mycket starka andra skäl som talar för ett köp.

Senast uppdaterad - det datum som jag senast uppdaterade de "manuella" delarna av analysen. Titta på bloggen för att se inlägg kring det datumet för bolaget i fråga.


Synpunkter och idéer välkomnas i kommentarsfältet nedan.

3 kommentarer:

 1. Tack! Det här var mycket värdefullt!

  Ska försöka överföra min bevakningslista i google sheets också - nu räknar jag manuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar. Säg till om du behöver hjälp med Google sheets.

   Radera
 2. Tack för en trevlig genomgång!
  /H

  SvaraRadera