Boktips

Några böcker jag läst och rekommenderar (vissa på engelska):

Early Retirement Extreme av Jacob Lund Fisker

Bokens första delar beskriver det "normala" finansiella livet, utbildning, olika typer av personligheter (löneslav är en av dem), vårt förhållande till våra ägodelar, vad man faktiskt behöver, hur man kan och bör använda saker och ting (t ex vad man ska tänka på när man köper skor och kläder - köp mycket bra kvalitet, i regel dyrt, men inte så många plagg), hur man lär sig att inte kontakta en "expert" vid minsta lilla problem, vad man bör äga samt hela tiden tips på hur man kan sänker sina konstnader för att uppnå finansiell frihet osv. Ja, ni ser, som klippt och skuret för de som en vacker dag vill kunna leva på t ex utdelningar.

Boken beskriver även principer kring investeringar, men innehåller förvånansvärt lite tips på detta område. Resonemanget är att det som funkar idag (t ex investera i aktier för utdelning) kanske inte funkar om 10, 20 eller 50 år. Jacob rekommenderar att man investerar i något man är intresserad av (aktier, fastigheter, råvaror) och antingen redan förstår eller läser på (ordentligt). Medan man läser på (vilket kan ta flera år) ser man till att spara ordentligt (Jacob sparade 75% trots en inte alltför hög lön som doktorand) och när man är redo börjar man investera.

Länk till full recension


Too Big to Fail av Andrew Ross Sorkin

Denna bok på stadiga 555 sidor går igenom i detalj vad som egentligen hände under den värsta perioden i finanskrisen 2008. Lehman Brothers kollaps, räddningen av AIG etc. Författaren har gjort en hel del intervjuer med de inblandade och bjuder på en hel del skvaller och detaljer om hur förslag kring "räddningspaket" och övertaganden i miljardklassen går till under tider av ordentlig kris, regeringens roll och makt (stor) när det verkligen gäller.

Det är också intressant att läsa om de olika personligheterna och hur de interagerar, ibland på ett förvånansvärt omoget sätt sett till deras position och omständigheterna. Det gick hett till ibland minst sagt.

En ganska intressant bok, rik på detaljer i hur krisen hanterades från främst amerikansk synpunkt samt hur de fria marknadskrafterna ibland inte får råda, inte ens i USA.


The Now Habit av Neil Fiore
Tillhör du dem som skjuter upp saker för att du inte vill prestera dåligt, hamnar i tidsnöd och jobbar hårt mot slutet? Jag känner igen mig mycket i detta och har anammat en av rekommendationerna i boken: Avsätt 30 minuter ostörd (verkligen ostörd) tid och bara sätt igång. Man kanske inte startat i rätt riktning, men bara att börja ger en kick och sedan brukar det flyta på. (Jag var själv förvånad över hur bra detta funkade.)


Willpower av John F. Baumeister och John Tierney
En intressant bok om vår viljekraft, vad som försvagar den och hur vi kan förstärka den. En hel del praktiska tips kring hur vi t ex undviker den där efterfätten vi inte borde äta och andra mer jobbrelaterade tips. I boken beskrivs en taktik vilken innebär att vi "förprogrammerar" vårt beteende, "om x, så gör jag y" samt hur bra det funkar att skjuta upp saker man vill göra, men kanske inte borde (t ex jag tar en efterrätt lite senare).
2 kommentarer:

  1. De två sista har jag ej på min boklista så de har jag nu lagt in! Tack för tipsen Egon! :)

    SvaraRadera
  2. Gärna någon rekommendation som finns på svenska språket. Även om vi alla naturligtvis är jättebra på engelska så är det inte modersmål. Då läser man sämre och tar (oftast) in informationen mindre bra.

    SvaraRadera