fredag 30 mars 2018

2018-Q1: Aktieportföljens utveckling, fördelning och värde

Vi har upplevt den sista handelsdagen för kvartalet och kan därmed summera. "Något turbulent" kan man väl sammanfatta kvartalet med. Detta har även avspeglats i portföljerna, där t ex aktieportföljen åkt lite upp och ner:


Det är naturligtvis trevligt att ligga på plus (och över index) för tillfället. Jag tror dock att det kommer att bli turbulent framöver med kanske lite mer tal om strafftullar, kärnvapen (Nordkorea, Iran) och varför inte lite gammal hederlig Eurokris där jag tror att t ex våra vänner i Italien säkerligen kan komma med lite dåliga nyheter inom en inte alltför lång framtid.

Utdelningar värda totalt 21 517 kr (före skatt) har trillat in i portföljen från Statoil, Handelsbanken B och Castellum. Egon tackar och tar emot.


Innehaven är fördelade enligt nedan:

Spiltan 14%
Statoil 13%
Lundbergföretagen 12%
Industrivärden C 12%
Investor B 11%
Telia 9%
Castellum 7%
BlackPearl 6%
Handelsbanken B 6%
H&M 5%
Skanska B 3%
Advenica 3%

Jag har inte så mycket kassa i portföljen, så det kommer förmodligen inte att bli något inköp detta kvartal, men jag syndade litegrann och genomförde ett byte från B till A aktier i Handelsbanken (se inlägg).

Aktieportföljen är i skrivande stund värd 3 779 827 kronor. Denna siffra inkluderar mitt lilla index vs. hedge experiment, så låt oss ta en snabb titt på hur det går:

Det vill till att hedgefonden skärper sig. (Klicka för större bild.)

På tal om detta kan jag tipsa om att bloggrannen Besser uppmärksammat att vadet mellan Warren Buffet och en hedgefond firma (dvs det riktiga index vs hedge :-) ) är över, se här.




fredag 23 mars 2018

1750 SHB B blev 1800 SHB A

Idag gjorde jag som Lundaluppen och andra innan honom och växlade från Handelsbanken B till A aktier.

Mina 1750 SHB B såldes för 107,60 kr/aktie.

För de pengar som frigjordes köptes 1800 SHB A för 100,55 kr/aktie och det blev dessutom en del pengar över. Total inköpskostnad var nästan 181 000 kr. Mitt klart största inköp någonsin.




Så, för första gången på länge har jag köpt aktier utan att det sammanfallit med ett kvartalsslut. Lite odisciplinerat kan tyckas, men jag tänkte inte låta detta fina tillfälle gå mig förbi och anser inte detta vara ett normal/riktigt köp. Nu tillbaka till mitt disciplinerade köpande vid bestämda tidpunkter.

onsdag 21 mars 2018

Spiltan - mitt känsloinnehav är nu mitt största innehav

Jag har tidigare beskrivit hur jag köpte aktier i Spiltan pga att jag gillade dess VD och hur han uppmuntrade till sparande och investeringar. Bloggrannen Fru Efficient Badass verkar också gilla denna man, se här.

Idag uppdaterades kursen (vilket sker en gång ger månad pga att handel endast sker så ofta sällan) och jag kan konstatera att detta lilla känsloinnehav har växt ordentligt och nu är överlägset tyngst i portföljen trots att jag tidigare sålt av motsvarande kostnaden för mitt inköp - ren vinst med andra ord.

Liten bild på stort innehav (klicka för större bild).

Man skulle kanske gå mer på känsla i framtida inköp...

lördag 17 mars 2018

Jobbet suger

Dags för lite gnäll.

En av de aspekter som tas upp på denna blogg var ju tänkt att handla om välmående. När jag drog igång med bloggen trodde jag då att jag skulle skriva mer om träning än jag gjort, men jag hade då ingen aning om att jag en dag skulle sitta och skriva av mig om hur det är på jobbet i samband med välmående - eller rättare sagt dess motsats, dvs att inte må bra pga jobbet.

Jag är ju naturligtvis fullt medveten om att jag är där frivilligt - slaveriet och träldom avskaffades ju för ett tag sedan - vilket ger viss tröst de dagar det känns extra tungt. Men, med detta sagt och t o m för en man med Egons stora ego är det i nuläget något tungt.



I korthet är det många långa dagar med hög grad av press och ofta sömnproblem under veckorna. Som tur är har jag åtminstone lördagarna till att återhämta mig, men på söndag eftermiddag är det ofta en del jobb inför kommande vecka samt jobbångest.

Detta har hållit på en alltför lång tid i varierande grad. Med de planer som ledningen aviserat (och jag "protesterat" emot i den mån jag förmått utan att få sparken på omgående fot) ser framtiden tyvärr inte enklare ut. Som lök på laxen är jag även något bitter över att inte ha blivit befordrad vilket jag tycker hade varit välförtjänt (och, tro mig, då försöker jag faktiskt se objektivt på saken).

I detta läge är det naturligtvis skönt att ha en del besparingar så att man med säkerhet vet att man klarar sig ekonomiskt ett tag. I mitt fall skulle jag klara mig ekonomiskt i flera år, även om jag ännu inte uppnått vad jag kallar den ekonomiska friheten.

"Vad gnäller han om, det är ju bara att byta?" tänker säkert en del. Det ligger mycket i det, men av olika anledningar kommer jag inte till skott och är inte i ett läge där jag känner att jag skulle prestera bra på några eventuella intervjuer i dagsläget. Att helt sluta jobba ett tag är något jag funderar alltmer på. Det skulle åtminstone "tvinga" mig att agera, men jag är också medveten om att detta i viss mån skulle vara som att gå ur askan i elden.

Jag har antytt till chefen att jag skulle vilja ha en annan tjänst på vårt lilla bolag, men planerar att bli mycket tydligare kring detta inom kort. Händer sedan ingenting på några månader funderar jag faktiskt på att säga upp mig på vinst eller förlust. Att "gå in i väggen" är inte aktuellt, även om jag förstått att det inte är helt lätt att styra över själv.

Det är snart dags att agera. Nu är det slut på gnäll för denna gång och hög tid att njuta av helgen! Låt nu inte dessa rader förstöra humöret. Och oroa er inte - det ordnar sig!


lördag 10 mars 2018

Utdelningsprognos 2018 och "yield on cost"

Olikt flera grannar i bloggosfären fokuserar jag inte på utdelningen när jag köper aktier (se inlägg här), men räknade ändå lite på mina kommande utdelningar häromdagen (trots att inte alla Statoils kvartalsutdelningar ännu är fastsatta, men jag gör ett försiktigt antagande om 4 x 1,75 kr under året).

Enligt min prognos kommer jag att få strax över 101 000 kr i utdelning (före skatt) under 2018. Pengar det också som det brukar heta.

Vårens utdelningar.


Över 100 000 kr i utdelningar är en liten milstolpe får jag nog tillstå. Utdelningen totalt för alla mina aktier jämfört med inköpskostnad (det som på engelska kallas "yield on cost" - som låter så mycket bättre) ligger på 3,77%.

Portföljbolaget H&M ger bra utdelning (ja, jag vet att den inte är uthållig), men min "yield on cost" ligger här på "låga" 3.91% då jag tappat ca 45% i värde sedan köp. Surt.

Lite intressant är att mina två icke-utdelande bolag (BlackPearl och Advenica) båda ligger på minus för närvarande - medan lågutdelaren Lundbergs ligger på ett ordentligt plus (73%!) sedan inköp.

Förresten, finns det något bra uttryck för "yield on cost" på svenska? "Utdelning jämfört med inköpskostnad" låter så krystat.

fredag 2 mars 2018

Bättre sparkvot i februari - tack och lov

Efter förra månadens negativa(!) sparkvot (med risk för att återigen få löpa gatlopp mellan sparbloggarnas spott och spe) kan ju nu med glädje rapportera en sparkvot på 34%.

Andelen utgifter (mätt som genomsnitt av kostnaderna för de tre senaste månaderna) som - fiktivt - täcks av avkastning på mitt kapital gick dock ner, då vi spenderade mer pengar i februari än i november (som alltså gick ur intervaller för de tre senaste månaderna).

En liten överblick presenteras nedan:

(Klicka för större bild)

Med den mycket "dyra" januari i bagaget kommer det ta ett par månader att vända trenden, men att åter ha fått upp sparkvoten till - för mig- bra nivå inger hopp. När jag har samlat på mig lite mer data kan jag naturligtvis jämföra över längre perioder, t ex sex månader osv.

Man kan naturligtvis analysera det här i det oändliga, men nästan hälften av hushållets kostnader skulle täckas med 3% "uttag" av kapitalet och det är inte så illa med tanke på att vi inte lever ett medvetet snålt liv på något sätt. Ett resonemang relaterat till detta kan ni hitta i ett av mina mer populära inlägg kring den ekonomiska friheten.

Resan mot den ekonomiska friheten fortsätter.