tisdag 7 augusti 2018

Sparkvot 2018-07: 41%

Sparkvoten blev 41% i juli och baserat på 3% uttag av mitt kapital skulle jag kunna finansiera 59% av mitt leverne baserat på genomsnittliga kostnader för de tre senaste månaderna.

Den som hänger med på detta kanske inte helt intressanta ämne, kan i diagrammet nedan observera att jag korrigerat "kostnadstäckningen" för juli förra året som jag kontrollräknat (och i tidigare sammanställningar visade en felaktig kostnadstäckning på 61%).

Månaden bjöd inte på några särskilda utgifter eller intäkter. Särskilt utgifterna varierar då jag inte fonderar för större inköp (typ ny dator, semester).

59% kostnadstäckning är en tangering av tidigare rekord. Att inom kort komma över 60% vore naturligtvis trevligt. Då maj var en relativt dyr månad och denna utgår ur jämförelsen efter augusti, vore det inte omöjligt att komma över 60% nästa gång det ska rapporteras, men den som lever får se.

Över tid (klicka för större bild):

Klicka för större bild.

Under året ligger jag på en sparkvot på 44%, vilket är klart över mitt mål om minst 30%. Bra så långt. Den långa färden mot den finansiella friheten fortsätter.

P.S. Kanske av intresse: Bloggrannen Fermentum Vitaes inlägg om portföljvikt och sparkvot. D.S.

8 kommentarer:

 1. Hej Egon,

  Har läst de senaste inläggen men varit mycket dålig på att kommentera. inte för att det är ett tvång, men bra och givande inlägg skall premieras.

  Tycker att du skall vara mer än nöjd med en kvot på 44 %, för när denna jämförs med Svensson, är den minst 200 % högre än deras (grovs gissat).

  Hoppas att din sommar har varit god.

  /Sofokles

  SvaraRadera
 2. Tack, Sofokles. Nu är jag ju inte någon mästare på att kommentera dina fina inlägg heller... En länk fick du i varje fall (så jag läser uppenbarligen).

  Sommaren har varit/är fin. Något varm, vilket tyvärr inte passar mig så bra.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Bra jobbat med sparkvoten. Intressant att se grafen om din kostnadstäckningsgrad. Cirka 60 % är ju bra. Vad är ditt mål med kostnadstäckningsgraden?

  Mvh http://varekonomiskaresa.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Mitt mål är att täcka 100% av mina kostnader med 3% av kapitalets storlek. Detta kommer inte att bli lätt och ta tid. Många tycker att 3% är alldeles för försiktigt. Det "normala" i FIRE-kretsar är att man räknar på 4%. Många räknar istället på att leva på utdelningar alternativt högre procentsats.

  Jag skrev några rader om det i det här inlägget för en tid sedan: https://egoninvestor.blogspot.se/2017/05/tillrackligt-med-pengar-for-att-saga.html

  Jag tog en titt på din blogg vilken var intressant och har lagt in den i min blogglista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste ditt inlägg som du länkade till ovan. Jag är precis som du försiktig av mig, så jag förstår dina tankar kring hur mycket kapital du vill spara. Roligt att du finner vår blogg intressant. Jag lägger till din blogg på vår blogglista. Ser framemot många fler bra blogginlägg från dig framöver :)

   Radera
 5. 59 % indikerar att du är en bra bit på väg Egon. Snyggt jobbat!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 6. Grymt bra, en hög sparkvot är helt klart nödvändigt för att bli fri.

  SvaraRadera
 7. Imponerande sparkvot, och det är alltid roligt med snygga diagram som illustrerar framgångarna. :)

  SvaraRadera