torsdag 23 februari 2017

Renodling av portföljerna

En liten uppdatering, kanske mest av intresse för de närmast sörjande:

Jag har ju skrivit tidigare om mitt hobbyinnehav i Spiltan som haft en fantastisk utveckling (över 600% utveckling), men som legat i fegisportföljen där det egentligen inte hör hemma.

Efter att slutligen tagit konsekvensen av detta har innehavet nu flyttats över till aktieportföljen.

Listan över innehav har uppdaterats och i skrivande stund utgör innehavet i Spiltan nästan 11% av aktieportföljen.

Som vanligt har jag inte för avsikt att sälja något av innehaven i aktieportföljen och fortsätter med mina kvartalsinköp, en strategi som funkat bra för mig hittills.

I Fegisportföljen återstår nu endast innehav i Spiltan Räntefond och Spiltan Högräntefond. En äkta "fegisportfölj" med andra ord. Andra kallar det "torrt krut".


torsdag 16 februari 2017

Nu vänder vi blad - portföljen YTD (skadeglädje) och lite annat smått och gott

Efter att ha fått ur mig ett inlägg kring bloggande generellt (där framförallt "Trafikgenererande inlägg - en styggelse?" väckte ganska mycket debatt samt ett där jag utmanar utdelningsinvesterarna är det nu dags att vända blad och gå vidare i blogglivet.

Vi som vänder blad.

Vad sägs om att jag som kompensation bjuder på lite skadeglädje? Aktieportföljen går hittills i år sämre än index!

Aktieportföljen YTD: -0,02%

SIX Portfolio Return Index YTD: +3,95%

Ett ganska ordentligt negativt glapp måste man tyvärr konstatera. Kanske kommer detta lite likt en bakfylla efter ett mycket gott resultat 2016 (+34,7%).

Bland mina innehav ligger jag i skrivande stund på minus på mina innehav i H&M och Telia. Alla andra aktier ligger faktiskt på plus. Fördelning kan ni se under fliken innehav ovan.

Blickar vi framåt till nästa inköpsrunda i slutet av kvartalet går funderingarna i riktningen att öka i Telia, bli delägare i Novo Nordisk samt öka i Advenica. De två första "makes sense" i skrivande stund enligt bevakningslistan. Den som hänger med får se hur det blir till slut.

Vad gäller målen för 2017 ber jag att få återkomma med lite mer detaljer, men generellt sett går det bra med de finansiella målen, men sämre med de "kroppsliga". Jag har flera ursäkter. Alla dåliga.

Nu är det slut på denna lilla uppdatering. Lev väl.



söndag 12 februari 2017

Trossamfundet utdelningsinvesterarna - mina tankar kring utdelning som investeringskriterium

I min lilla serie om att utmana befintliga värderingar och uppfattningar (eller rättare sagt att göra mig till paria i bloggvärlden) har turen nu kommit till det här med utdelningar.

Nej, utdelningarna kommer inte ifrån himmelen.

Jag hör till den lilla skara av bloggare som inte ser utdelning och i viss mån utdelningstillväxt som det främsta kriteriet till att investera! Jag festar inte heller till det när jag kan snitta ner mig i genomsnittligt anskaffningsvärde. Vissa har andra åsikter och hurrar när kurserna går ner, eftersom de då får mer utdelning för pengarna. Det finns ju oftast en anledning till att kursen faktiskt går ner och den anledningen kan mycket väl leda till minskande utdelningar framöver, även om det är en generell nedgång som faktiskt kan återspegla förväntan om sämre ekonomiska tider generellt och därmed generell minskad chans att tjäna pengar för många bolag, vilket i sin tur leder till minskade utdelningar.

Missförstå mig nu rätt: Jag tycker naturligtvis det är trevligt att det då och då kommer in utdelning och äger naturligtvis aktier som delar ut och vissa av dessa ganska ordentligt (t ex Telia, även med ny och sänkt(!) utdelning - hädelse!) och ofta (t ex Statoil), men jag ser inget självändamål med detta och äger aktier som inte delar ut (t ex BlackPearl och tidigare Spiltan, som nu faktiskt börjar ge en liten utdelning). Det är ju trots allt pengar som tas från bolaget (höger ficka) som delas ut till mig (vänster ficka minus skatt).

Jag kan också se en poäng i att ett bolag delar ut en liten peng (t ex mitt innehav i Lundbergs) som ett slags bevis på att de tjänar "riktiga" pengar, men vill jag ta ut pengar för att leva på eller investera (i annat) är jag inte främmande för att faktisk sälja delar av eller hela innehavet (hädelse igen!).

Ett bra bolag med bra idéer får mycket gärna behålla större delen av vinsten i bolaget och förhoppningsvis generera högre kurs till den dag jag bestämmer mig för att sälja.

Jag tror(!) med andra ord inte på att fokusera på utdelning som den viktigaste parametern i mitt investerande.

Nu får ni protestera i kommentarsfältet. Och, ja, nu jag lovar att inte skriva utmanande inlägg (som av vissa uppfattas som negativa och inte tillför någonting) på ett tag. "Saliga äro de som lida förföljelse för rättfärdighets skull..."




onsdag 1 februari 2017

Trafikgenererande inlägg - en styggelse?

Vissa av de som skriver i bloggosfären är ju intresserade av att driva så mycket trafik som möjligt till sina bloggar. I vissa fall för att tjäna pengar via annonser, i andra fall kanske av andra anledningar.

Jag har ju annonser på min blogg, men har ännu aldrig fått någon utbetalning och ser inte att jag rimligen kommer att kunna få någon rimlig ekonomisk avkastning på mitt lilla skrivande. Jag håller dem (åtminstone hyfsat) diskreta. För mig och många andra är detta en hobby och ett sätt att sortera tankarna och i vissa fall få andra vinklingar på det egna tänkandet via kommentarer (tack).

Det är också med glädje jag läser många bloggar, bl a de som jag länkar till i kolumnen till höger.



Skulle jag dock vilja maximera trafiken till bloggen skulle ni se mer av följande inlägg (med risk för att göra mig till personan non grata i hela bloggosfären):

1) Kort information om någon ny ETF eller annan typ av fond som jag själv inte äger andelar i. Gärna med affiliate länk eller motsvarande.

2) Månadsvisa uppdateringar om hur portföljerna går, samt mitt lilla index vs. hedge experiment. (Nu får ni "nöja" er med uppdatering runt varje kvartal på ett ungefär.)

3) Länkar till några av mina tio (minst) Sharpeville portföljer, där jag investerar små pengar i många olika portföljer och lyfter fram de som för tillfället gått bäst.

4) Veckoinlägg som talar om hur börsen har gått, några andra valda nyheter samt länkar till vissa bloggkumpaners inlägg.

5) Inlägg om aktier jag själv inte äger eller ens har för avsikt att överväga att köpa in mig i. Gärna exotiska.

6) Hur mycket av lönen jag lyckats lägga undan varje månad och vilka aktier jag investerar dessa pengar i.

7) Frekventa köp till små belopp, som naturligtvis vart och ett kan generera ett inlägg. (Jag köper ju endast kvartalsvis, så denna typ av inlägg skulle också innebära att jag ändrade mina regler - glöm det!)

8) Spekulation kring utdelningstillväxt inför bolagens rapporter.

9) Utskick av nyhetsbrev med syfte att du ska klicka vidare till inlägg (här vill jag ge en eloge till bloggrannen Spartacus nyhetsbrev som jag tycker är informativa i sig och inte känns som reklam. Andra har jag valt att sluta prenumerera på.)

10) Och naturligtvis - provocerande rubriker!

Känns något av ovanstående igen?

Missförstå mig nu rätt: Jag tycker det är toppen att det finns intresse för investeringar i aktier, ekonomi etc. och uppskattar många av de bloggar och blogginlägg som förekommer. Jag hoppas dock innerligt att alla tänker till själva och inte anammar någon annans stil bara för att kunna generera trafik till sina respektive bloggar.

Och - glöm inte bort: Börsen kan gå ner med 30% (eller mer) med start imorgon. Det har hänt och kommer sannolikt att hända igen. Inga träd växer till himmelen. (Jag undrar hur många av oss - inklusive mig själv - som kommer att ha disciplin att följa våra strategier i ett sådant läge.)