fredag 5 oktober 2018

Frihetskvotfetischister se hit - min frihetskvot baserat på 3, 6 och 12 månaders genomsnittliga utgifter

Ja, en lång titel på detta inlägg och värre ska det bli!

På mitt senaste inlägg om sparkvot vilket fick - för mig - förvånansvärt mycket kommentarer fick jag kommentar både från Frilosofen och Utdelningssmålänningen att jag borde jämföra med ett års genomsnittliga kostnader, istället för 3 endast tre månader.

Er egen Egon vill ju inte göra någon besviken och eftersom jag har data ca ett och ett halvt år tillbaka bjuder jag på följande lilla diagram (klicka för större bild) skapat i Excel ett kalkylprogram*:




Samtliga kurvor pekar i rätt riktning, vilket naturligtvis är bra. Inte helt oväntat är 12-månaderskurvan mindre volatil och kryper sakta men säkert uppåt (hittills).

Nu kan ju vän av ordning skriva ut diagrammet och sätta sig med en linjal och förutspå när jag når 100%. Kanske leker jag själv med detta en vacker dag, men jag inser naturligtvis att det med stor sannlikhet inte kommer att gå spikrakt mot målet.

Och, ja, ett uttag på 3% av kapitalet årligen är lågt räknat enligt många, men som jag varit inne på tidigare (bl a här) vill jag vara försiktig när det gäller att deklarera den finansiella friheten.

Tankar kring detta (om ni nu orkat läsa ända hit)?


*) Min vän som jobbar på Google blir alltid så upprörd när jag säger "Excel", vilket naturligtvis får effekten att jag använder "Excel" oftare än jag annars skulle, men tänkte här vara lite snäll ändå - det kan ju finnas känsliga personer i läsekretsen.

13 kommentarer:

  1. Nice! OK att 12 månaders ger en lugnare kurva, men det viktigaste är att den saknar säsongsvariation då man alltid har ett helt år.

    Det är helt OK att använda 3% om man är mer försiktig. Vill ändå fråga hur du mycket du tänkt plocka ut år 2?
    - Lika mycket som år 1 + inflation (= klassiska X-procentsregeln)
    - 3% av utgående värdet år 1 (= procent av portföljen)
    Jag kom att uppskatta Vanguards dynamiska hybridsmodell som tar procent av portföljen enligt ovan, men lägger till ett tak och ett golv som bromsar uttagsförändringen vid riktigt bra eller dåliga år, se https://rikatillsammans.se/uttagsstrategier/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grundplanen för uttag år 2 och framåt är lika mycket som år 1 + inflation (= klassiska X-procentsregeln). Blir det kris får jag anpassa uttaget. Jag har en bra bit kvar till dess att det kan bli aktuellt, så har en del tid kvar att fundera på kring detta.

      Radera
  2. Roligt med så snabb respons på våra kommentarer igår, tummen upp! Och håller helt med Utdelningssmålänningen i denna fråga, att utsläckandet av säsongsvariationer gör detta extra effektivt. Inte bara på utiftssidan utan framförallt på intäktssidan i form av utdelningar, som är framtung på vårkanten.

    Också roligt att du länkar till min blogg som än så länge bara är ett skal. Får se till att få tummen ur och komma igång jag också, har en del data och grafer som tydligen kan vara av intresse för andra.

    Vänligen,
    Frilosofen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad gör man inte för den lilla läsarskaran? :-)

      För min del spelar inkomsterna, t ex i form av utdelningar ingen roll i variationen av frihetskvoten, eftersom jag jämför genomsnittliga månadsutgifter med 3% av kapitalet (delat med 12). (Sorry om det blir lite rörigt, men jag hoppas du förstår.)

      Radera
    2. Jaha! Då är jag med. Ja, ska se till att få tummen ur en vacker dag :)

      Radera
    3. För att bidra till din motivation har jag lagt till din blogg i min lista ute till höger. :-)

      Radera
  3. Vad menar din Google-vän att man ska använda då? Värdelösa Google Docs eller vad heter det, Sheets?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, sheets (inte att förväxla med shi..).

      Radera
  4. Istället för att skriva ut och rita med penna och linjal kan du ju lägga in en trendlinje! Så ser du en projektion in i framtiden när du når ditt mål :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och denna trendlinje behöver inte heller vara linjär utan du har flera alternativ att leka med.

      Radera
    2. Sant. Dock vågar jag inte tro att det kommer att bli som jag då tänkt mig, så bättre att inte tänka alls. :-)

      Radera