lördag 5 november 2016

Lundbergs - behåll

Inspirerad av Aktiepappas utmärkta genomgång av diverse investmentbolag kompletterar jag med ett som väger tungt i min egen portfölj: L E Lundbergföretagen AB, eller i vardagligt tal, Lundbergs.

I min aktieportfölj väger detta fina bolag tungt, med en andel runt 23%. Jag är inte "fullinvesterad" i detta bolag, men med en kursuppgång på över 50% sedan diverse inköp väger den alltså tungt i aktieportföljen. Under de senaste kvartalens inköp har jag på ren intuition valt att investera i andra aktier och det är kanske dags att göra en lite lekmannaanalys (ingen särskrivning på det "ordet" inte) för att se om intuitionen stämmer eller om det bara är lite psykiskt hokus pokus.

Bakgrund


Lundberg grundades under kriget (andra världskriget alltså) i metropolen Norrköping och fokuserade lång tid på fastighets- och byggnadsverksamhet. Fastigheter i olika former utgör fortfarande en väsentlig andel av Lundbergs, men under 1980-talet breddades verksamheten till andra områden (t ex "finans"), börsintroducerades så sent som 1983 och äger idag andelar i fina bolag såsom Hufvudstaden, Holmen, Indutrade, Husqvarna, Industrivärden, Handelsbanken, Sandvik och Skanska.

Fredrik Lundberg har varit VD i över 30 år och har under de senaste åren flyttat fram sina positioner i den så kallade handelsbankssfären och bland annat tagit över ordförandeklubban i Industrivärden.

Herr Lundberg betraktas ofta som en försiktig general och började tiden i Industrivärden med att sänka utdelningen, vilket kanske inte ses som positivt av alla, men när det kommer till att bygga långsiktigt värde är det inte så många som konkurrerar med herr Lundberg.

Den försiktige generalen (också känd som den långsiktige strategen).


Aktien och det finansiella


Substansvärde (2016-08-23): 504 kr
Aktiekurs (2016-08-22): 511,50 kr

Lundbergs handlades i augusti till en premie om ca 1%, vilket långtifrån alla investmentbolag gör. Sedan dessa har kursen fortsatt upp och handlades senast till en kurs om 565 kr, dvs en uppgång med (565 - 511,5) / 511,5 = 10,5%.

OMXS30 har under samma period gått upp med (1406 - 1388) / 1388 = 1,3%.

Nu skulle jag ju kunna gå in och kolla hur alla underliggande aktier har gått under samma period, men jag nöjer mig med den grova jämförelse som en snabb jämförelse med OMXS30 utgör.

Gapet till OMXS30 har sannerligen växt under de 3 senaste åren.

Några andra parametrar


1) Det skrivs ju vitt och brett om bostads- och andra tillgångsbubblor. Detta driver ju till viss del även värdet i Lundbergs, även om utvecklingen de senaste månaderna varit annorlunda jämför med t ex Castellum.

2) Utdelningen är ingen höjdare med en direktavkastning på under 1% enligt Avanza. Lite väl snålt kan man tycka, men kursuppgången kan jag inte klaga på.

3) Skuldsättninsgraden är låga 0,19 och har gått ner sedan slutet av 2015 (då den låg på 0,21) - jag nämnde ju den försiktige generalen ovan.


Min slutsats


Även om många tycker att detta är en så kallad "tråkaktie" får jag nog be att tillstå att kursutvecklingen på mitt eget innehav inte alls varit tråkig - tvärtom, jag är mycket nöjd. Jag planerar inte att sälja, men inte heller att köpa mer förrän jag ser en rabatt gentemot substansvärdet.

Magkänslan att investera i andra aktier istället visar sig med ovanstående korta och grova analys riktig.

Behåll.




3 kommentarer:

  1. Tack för att du kompletterar med det som saknades på min lista! Jag håller med i det du skriver och jag är också imponerad av Fredriks insatser. Inte minst i Holmen som är ett av mina top-3-innehav. Jag är inte heller orolig över att Lundbergs sitter för tungt i fastigheter. De har stabila fastigheter och de har en vettig belåningsgrad vilket är den bästa säkerheten.

    Snyggt du har fått till med "kanske du även gillar" och så länkar där i slutet av inlägget. Så vill jag också ha. Hur gör man?

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentar.

    Vad gäller "kanske du även gillar", så verkar den metod jag provade (LinkWithin) inte funka helt hundra, även om det såg snyggt ut när det funkade. Det visade sig när jag felsöker att de driver trafik till sin egen sajt, vilket kan ställa till det med bloggens indexering. Jag ska försöka hitta lite tid att kolla lite mer på detta. Det verkar finnas en del olika alternativ. Så om du ser detta i framtiden på min lilla blogg eller reder ut det själv, säg gärna till.

    SvaraRadera
  3. Varför göra grovjobbet när generaler likt nämnda kan göra det åt en? Fint bolag och fin ledning!
    Kul/bra att du har dem!

    /sofokles

    SvaraRadera