Äntligen tar jag bladet från munnen (bildligt talat) och kommer att i nedanstående inlägg redogöra för min aktieportfölj i detalj, inklusive summor. När jag läser andra bloggar tycker jag att det är ganska intressant att se faktiska belopp och inte bara procentsatser hit och dit.
Detta har mognat fram gradvis, t ex genom att jag de senaste gångerna det begav sig angav hur stora inköp jag gjort. En person med intresse, goda matematikkunskaper på högstadienivå och lite tid hade därmed kunnat räkna ut ungefärlig portföljstorlek.
Hur som helst: Aktieportföljen betingar idag ett värde på för mig ganska imponerande 3 752 239 kr.
Den största investeringen ligger för närvarande i Spiltan Högräntefond (721 515 kronor) och väntar på nästa kvartalsslut då det är dags för fler inköp. Orsaken till detta är att jag har satt en maxgräns för totala inköp under ett kvartalsslut till 250 000 kr. Pengarna räcker med andra ord till inköp under 2017.
I aktieportföljen ligger också innehaven i mitt index vs. hedge experiment.
Den som har hängt med på denna blogg vet att jag sedan en tid endast köper aktier runt kvartalssluten samt att jag använder mig av begrepp så som "fullinvesterad". I aktieportföljen har jag sammanlagt lagt in 3 miljoner kronor under årens lopp och anser mig fullinvesterad i denna portfölj (i nuläget, detta kan ändras beroende på hur mycket jag lyckas spara undan från inkomsterna). Även om jag har andra portföljer så är detta den avlägset största.
När det gäller en enskild aktie har jag satt gränsen för att anses vara fullinvesterad till runt 300 000 kr (jag kan avrunda med 5% för att få ett "jämnt" antal aktier). I listan över mina innehav kan ni se vilka aktier jag anser mig vara fullinvesterad i och i vilka jag kan köpa mer.
Hittills har utvecklingen varit god på totalen (läs t ex inlägg om 2015 och 2016 här), men jag ligger efter index för 2017. Dock visar 2017 års utveckling i skrivande stund på plus 4,4%, vilket inte är någon katastrof i mina ögon. Naturligtvis inte så imponerande när man jämför sig med "alla" andra bloggare som slår index med hästlängder.
2017 års utdelningar summerar så långt till 29 313 kronor efter skatt. Jämfört med hela portföljens värde blir detta en procentsats på låga 0,8%. Inte så imponerande det heller, men jag är som bekant inte medlem i trossamfundet utdelningsinvesterarna och har en del innehav som inte delar ut alls (t ex ovan nämnda räntefond, Advenica Blackpearl). Dessutom har flera bolag har ännu inte delat ut färdigt för året (t ex Statoil, HM och Telia) så jag ber att få återkomma i frågan.
Vips så var aktieportföljen ute ur garderoben.
Intressant?
Snyggt! Bra size på portföljen! :)
SvaraRaderaMvh / Frihetsmaskinen
Tack, Frihetsmaskinen. Jag kollade in din blogg - mycket intressant. Den kommer snart att finnas med i listan med de mer intressanta bloggarna till höger.
RaderaImponerande innehav :-) Tar nog några år innan jag är uppe i liknande siffror. Fortsatt lycka till med portföljen.
SvaraRaderaMvh Slimis
Tack Slimis. Din blogg finns redan i listan till höger och jag läser dina inlägg regelbundet.
RaderaJag är lite äldre än dig, så du hinner nog komma upp i dessa belopp vid min ålder. Jag hoppas dock behålla avståndet! :-)
Riktigt imponerande! Hur lång tid tog det att bygga upp portföljens värde till dagens datum? :-)
SvaraRaderaTack. Det har varit en längre resa som pågått i många år, men de senaste tio har det varit lite mer fokus på att bygga kapital på ett mer strukturerat sätt.
RaderaUppfriskande med lite konkreta siffror. Mer transparens bland aktiebloggare och twitter tack!
SvaraRaderaTack för att du föregår med gott exempel!
Även om jag brukar bortse från envar värde rent monetärt, då jag hellre "dömer" en person/investerare efter person, kunskap, åsikter et cetera (lugn; du har "vunnit" mig) kan jag inte göra annat än att imponeras!
SvaraRaderaMycket slit bakom och du skall vara stolt, glad och nöjd över denna väska!
Ser fram emot att få fortsätta följa dig!
/Sofokles
Tack. Jag läser din blogg med stort intresse. Du bidrar bl a med en intressant och ofta filosofisk vinkling vilket hör till ovanligheterna.
RaderaAntar att många har betydligt mindre portföljer än dig. Lite skillnad på att slå index med 200 000 jmf med 5 mille. Inte på pappret, men mentalt.
SvaraRaderaJa, absolut. Mentalt är det stor skillnad mot tidigare.
RaderaBra jobbat! Och jag tycker det är Kul att du valde att visa siffror! :)
SvaraRadera/Aktieflickvännen
Strongt! Man kan inte göra annat än att bli inspirerad! Läste din analys tidigare i veckan och kunde inte låta bli att lägga till dig i min lista av läsvärda bloggar. Ha det fint, ska bli kul att följa din resa =) Mvh Kneg till Deg
SvaraRaderaTack för länkningen. Jag får se till att motprestera.
RaderaHej Egon!
SvaraRaderaRiktigt imponerande! Väldigt kul att du väljer att redovisa i kronor, det gör läsning, i alla fall för mig, lite mer intressant.
Skall bli fortsatt kul att följa dig framöver!
Må väl!
Trevlig storlek. Med en tillväxt på 4-6% över inflation så blir det en rätt bra boost varje månad.
SvaraRaderaJag ligger också efter index (i alla fall SIX Portfolio Return Index) så du är inte ensam. Rimligen borde hälften av oss vara under så jag ser inget konstigt i det, speciellt som förra året (för mig) var så bra så att jag nog slutade året med en del övervärderingar.
Jag har också en bunt i räntepapper. Det är inte helt solklart med den inflation och ränta vi har, men jag ser det som en buffert utifall det kommer en rejäl börskrasch.
Skönt att höra att jag inte är ensam "under index", men jag hoppas att det vänder för oss båda framöver.
RaderaHärligt. 3,7 miljoner ger en safe withdrawal rate (4 %) på 12 300 kronor i månaden. Det hade i alla fall jag klarat mig bra på som det ser ut nu. Inte utan att man blir lite avundsjuk, men mest glad för din skull :) lycka till i fortsättningen!
SvaraRaderaTack. Jag räknar med 3% och "behöver" betydligt mer pengar än så om jag inte vill ändra livsstil. Jag skrev ett inlägg om detta för några veckor sedan som blev ganska välbesökt. Lycka till med placeringarn - du har ju tiden för dig!
RaderaStarkt jobbat och riktigt fina siffror! Har du lust att skriva lite om varför du valt att ha så stor del i Spiltan Högräntefond och hur du tänker där?
SvaraRaderaAv olika anledningar var jag tvungen att flytta en större mängd pengars och valde då att lägga in dessa i min aktieportfölj. Samtidigt bestämde jag mig för att inte köpa aktier för mer än 250 000 per kvartal. Därför har jag nu parkerat dessa pengar i Spiltan Högräntefond i avvaktan på framtida köp (ungefär tre veckor till nästa gång det ska köpas).
RaderaHej! Hur mycket av detta kapital ligger på ISK/KF - Själv ligger jag med ca 50% av min förmögenhet på gammal vanlig depå, med en mängd restskatt om jag skulle få för mig att sälja.. ett sant I-landsproblem, men vad ska man göra?
SvaraRaderaMed vänlig hälsning JFG
Av lite olika anledningar har jag faktiskt allt i vanlig depå. De flesta bloggare verkar använda ISK/KF, men jag är tyvärr inte tillräckligt påläst för att ge några råd överhuvudtaget kring detta.
RaderaHej Egoninvestor!
SvaraRaderaJätteintressant med dina siffror. Även om det på inte något sätt är ett måste så ger det en viss edge att se värdet på portfölj och innehav. Tack för att du delar med dig! Ligger själv på 1 190 000 kr i min portfölj. Kan du minnas hur och när du låg på det portföljvärdet? Intressant och inspirerande att se hur mångar år det tog för din portfölj att sedan komma upp i dagens värde. Har följt dig och kommer fortsätta med det.
Med vänlig hälsning,
Atlas Investo
Det var för faktiskt för bara cirka två år sedan, men jag har fört över stora belopp under den tiden, så det är på intet sätt värdet som ökat dramatiskt under denna tid. Jag kommer tyvärr inte att föra över i samma takt framöver, eftersom jag helt enkelt inte har den sortens pengar på annat håll.
RaderaTack för att du läser och kommenterar. Jag lägger till dig i min blogglista så att jag märker när du skriver.
Ok. Jag gissar att du fann det enklare hur du skulle investera dina större belopp tack vare din plan och struktur kring din privatekonomi? Sålde för ett tag sedan en fastighet med vinst och det var (upplevde jag) relativt enkelt att fördela kapitalet utifrån mina tankar om investering och ekonomi.
RaderaTack för dina svar Egon. Såg att du inte var tillagd på min lista av privatekonomibloggar. Men det är tillättat nu! Trevlig fortsatt söndag.
Med vänlig hälsning,
Atlas Investo
Ja, har man en plan (likt jag sett att du har via din intressanta blogg) är det lättare att fördela pengar som kommer in. Trevlig söndag!
Radera