söndag 6 augusti 2017

Clas Ohlson - en kortare värdeanalys

Ett bolag jag gillar väldigt mycket är Clas Ohlsson. Efter att ha läst igenom årsredovisningen för 2016/2017 (de har så kallat brutet räkenskapsår) blir känslan av ett fint bolag än större.

Är det dock något för mig att investera i, eller förblindas jag av min egen kundupplevelse samt en trevlig årsredovisning? Låt oss ta en titt på lite siffror enligt den normala enkla modellen.

1) Bolagets verksamhet och sektor

Clas Ohlsson säljer alla möjliga prylar för hemmet och hemmafixaren. Man har verksamhet i sju länder där Sverige, Norge och Finland är störst och fortsätter att expandera. Under senaste året har man även startat ett så kallat "compact" concept, dvs en mindre butik i mer central läge, bl a i Stockholm. Där kan den händige med begränsad plats och begränsat behov hyra diverse verktyg, vilket också är ett relativt nytt koncept man tagit fram.

Jag är själv en regelbunden och nöjd kund och resultatet på denna del av analysen blir positiv utan att gå alltför mycket in på detaljer (jag kan rekommendera att läsa igenom senaste årsredovisningen).

Resultat: OK (grön)


Ibland kan man behöva trimma näshåren med en av Clas Ohlsons produkter.


2) Makro- och/eller mega trender

På denna punkt blir det lite svårare, men baserat på den tillväxt man kunnat visa upp de senaste åren samt att var och varannan tidning och TV-program riktar sig till hemmafixaren ser jag inga problem här. I årsredovisningen gås detta samt risker med konkurrens igenom.

Resultat: OK (grön)

3) Aktiens värdering

3.1 EPSLTM
Vad gäller vinst per aktie uppvisar man ett ordentligt uppsving under senaste året jämfört med tidigare år:

2016/2017 8,30 kr/aktie
2015/2016 5,07 kr/aktie
2014/2015 7,41 kr/aktie
2013/2014 6,41 kr/aktie
2012/2013 6,78 kr/aktie


3.2 Egons NEPS
Är denna ökning (se ovan) hållbar i längden? Ja, kära vänner, det beror mycket på vad man tror om bolagets förmåga att växa lönsamt. Hittills har det gått bra och jag väljer att vara generös och räkna med att man faktiskt klarar av att hålla sig på denna nivå samt öka 3%.

Därmed blir min totalavkastning per aktie 8,30 x 103% = 8,55 kr


3.3 Egons P/E
Bolaget växer (med lönsamhet) och planerar att öka antalet butiker (netto - man har nämligen också stängt ett antal butiker, främst i Storbritannien).

Jag väljer därför att sätta mitt P/E högre än mitt normala: 18.

3.4.1 Egons kurs
Egons kurs = Egons NEPS x Egons P/E = 8,55 x 18 =  154 kr/aktie.


3.4.2 Kurs
Senast handlades Clas Ohlson B för 170,5 kr/aktie.

Om man tittar historiskt så har aktien gått betydligt bättre än index på senare tid och det var inte länge sedan kursen var nere på nivåer där jag skulle kunna tänka mig att investera:



3.4.3 Egonkvoten = Kurs / Egons kurs
Egonkvoten blir således 170,5 / 154 = 111%.

Aktien är med andra ord något för dyr i dagsläget.

Resultat: 111% (gul)

Summering

1) Bolagets verksamhet och sektorOK
2) Makro- och/eller mega trenderOK
3) Aktiens värdering111%


I övrigt


a) Inte så viktigt för mig (som inte tillbedjer utdelningsgudarna) -  men direktavkastningen är motsvarande 3,65% på nuvarande kurs och man har de senaste åren ökat utdelningen kontinuerligt.

b) Man har rekryterat en ny VD (från IKEA) som tillträder inom kort.

c) Ett i mitt tycke välskött bolag jag gärna skulle vilja äga en del i, men inte till nuvarande kurs.


Äger jag aktier i Clas Ohlson då inlägget publiceras: Nej (se lista över mina innehav för aktier jag äger).

Tänk på att jag har mer fel än rätt och att du givetvis är ansvarig för dina egna beslut.

Bevakningslistan har uppdaterats.

Åsikter/ideer/tankar?

4 kommentarer:

  1. Jag anser att Clas Ohlson tyvärr har allt sämre produktkvalitet samtidigt som exempelvis JULA har lyft sig. Att i webbshoppen ta betalt för frakt är helt ute och passé. Webbshoppen är dessutom inte överdrivet bra utan svår och dålig att söka i. De Clas Ohlson-butiker jag besöker har artig och hjälpsam personal men saknar många gånger de artiklar jag vill ha. Jag handlar numera oftare på JULA än Clas Ohlson av ovan skäl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Per! Tack för att du läser och intressant kommentar. Det var många år sedan jag besökte en Jula butik, men jag ska ta mig en titt vid tillfälle. Clas Ohlsons webshopp har jag inte använt.

      Radera
  2. Jag har inte ägt Clas på länge och därför inte satt mig in i dem. Hur ser det ut med England? Har de lämnat ön och dess problem bakom sig nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, de har inte lämnat ön helt, men dock stängt en del butiker där.

      Radera