lördag 20 mars 2021

När delar XACT Norden Högutdelande ut egentligen?

Diverse bloggrannar har ju talat sig varma för den börshandlade fonden XACT Norden Högutdelande (UCITS ETF). Även er egen Egon är positiv till denna fond, men äger i dagsläget inga andelar i den.

Bra riskspridning genom andelar i 40+ stabila nordiska bolag och regelbunden utdelning nämns som några av fördelarna. Dessutom ges den ut av Xact Fonder som ägs av Handelsbanken. Det är svårt att inte hålla med om att detta är "bra" och passar de flesta som inte är ute efter snabba klipp och gillar den psykologiska effekten av att flytta sina egna pengar från "fickan till plånboken" (de så kallade utdelningsfundamentalisterna) alternativt vill få loss lite pengar utan att behöva göra något aktivt.

Jag ser egentligen bara en nackdel och det är att fonden följer något slags hållbarhetskriterium, men låt oss lämna den debatten därhän för denna gång. 

Lite mer intressant blir det när man tittar på när fonden delar ut. Här blir en enkel man som jag själv lite lätt konfunderad. I dagsläget kan man nämligen hitta tre olika besked via deras egen hemsida:

 

1) I fondens korta beskrivning:

 

2) I det "legala dokumentet" (KIID) som det länkas till:

 

3) I ett pressmeddelande för ca 40 dagar sedan:

 

Jag antar att det är pressmeddelandet som gäller. Att det kan ta lite tid att i större bolag skriva ett nytt editera ett legalt dokument, få det godkänt och ladda upp detta kan jag förstå, men de har väl redan sedan en längre tid delat ut mer än en gång per år? (Okej, det står ju faktiskt "normalt" i både punkt 1 och 2, så pressmeddelandet meddelar väl bara det nya onormala läget...)

Att inte uppdatera hemsidan på 40 dagar känns lite... slarvigt.

Oavsett, det är inte omöjligt att er egen Egon trots detta köper en liten pott nästa han tillåter sig själv att handla. Tur att han inte kräver hundraprocentig ordning och reda. Normalt sett alltså.

2 kommentarer:

  1. Ja det låter lite märkligt att de inte orkat fixa till infon. Själv köper jag inte denna fond hur förnuftig den känns, jag plockar hellre ihop ett antal vettiga aktier, och vips har man sparat in avgiften. Sen har vi inga REITs, BDCs eller andra typer av bolag som man gärna vill ha med i en "high dividend"-fond. Tittar man dessutom på totalavkastningen är det ingen vacker syn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant - totalavkastningen är inte imponerande om man tittar bakåt. REITs har vi det inte så gott ställt med i Norden (vad jag vet). Det känns ändå som ganska stabila bolag vad gäller innehavet och man slipper ju att krångla med källskatten. Värt 0,3%? Ja, det är en av parametrarna jag fortfarande funderar på.

      Radera