lördag 27 maj 2017

Castellum - en kortare värdeanalys

Förra gången det var dags för inköp blev det i ett för mig nytt bolag - Castellum. Efter att ha läst på diverse bloggar övertygade jag mig själv att det här nog bra. Hittills har det visat sig vara just så, med en uppgång på över 10% sedan inköp, men slarvern i mig hade inte gjort en egen bedömning av bolagets värde. Slarvigt och oförlåtligt, så nedan kommer en kortare analys och som tur är med "rätt" utfall - magkänslan ska inte underskattas!



1) Bolagets verksamhet och sektor

I korthet tar man hand om fastigheter värda 74 miljarder kronor för kontor, butiker, lager etc. (inte bostäder). Man verkar i 17 städer från Köpenhamn i söder till Sundsvall i norr. Börsvärdet ligger i skrivande stund på nästan 35 miljarder kronor.

Jämfört med branschkollegan Fast Partner sysslar man alltså inte med bostäder och en Anna skillnad är att man expanderade kraftigt under 2016 genom främst köpet av Norrporten (värdet på fastighetsbeståndet ökade under 2016 från 42 till 71 miljarder).

Jag gillar bolagets verksamhet och baserat på att ha läst senaste årsredovisningen samt andra blogginlägg verkar det vara ett mycket välskött bolag.

Resultat: OK (grön)

2) Makro- och/eller mega trender

Fastigheter av olik slag (främst bostäder) har i spåren av bl a låga räntor gått upp ordentligt i värde. Vad framtiden har i sitt sköte finns det många åsikter om, men jag har alltför länge haft fel om detta och har ingen stark tro åt endera hållet. Att räntorna kommer att vara högre i framtiden är jag dock ganska övertygad om, men det blir nog inte så snart som vissa verkar tro.

Enligt senaste kvartalsrapporten har man en belåningsgrad på 48% och en räntetäckningsgrad på över 300%. Det finns med andra ord marginaler och jag ger här fullt godkänt.

Resultat: OK (grön)

3) Aktiens värdering

3.1 EPSLTM
De senaste tolv månaderna har man enligt Avanza tjänat 20,65 kr per aktie. Det som är lite lurigt med fastighetsbolagen är att värdeförändring i innehaven ingår i detta resultat. Jag väljer därför att bortse från detta och istället kolla på kassaflödet från den löpande verksamheten.

För 2016 hade Castellum ett förvaltningsresultat per aktie på 8,80 kr/aktie. För 2016-Q1 var detta 1,99 kr/aktie och för 2017-Q1 2,17 kr/aktie (en uppgång med drygt 9%).

3.2 Egons NEPS
Trots den fina uppgången i rörelseresultat under kvartalet (jämfört med samma kvartal förra året) väljer jag att försiktigt anta att rörelseresultatet framöver kommer att öka med inflationen som jag sätter till 2%.

Egons NEPS blir därmed 8,80 x 102% = 8,98 kr/aktie/år.

3.3 Egons P/E
Som P/E tal väljer jag att sätta mitt normala 15.

3.4.1 Egons kurs
 = Egons NEPS x Egons P/E = 8,98 x 15 = 134,6, vilket avrundas neråt till 134 kr/aktie.

Det så kallade EPRA (European Public Real Estate Association - ett slags europeisk värderingsstandard för fastighetsbolag) sätter det långsiktiga substansvärdet för Castellum till 133 kr/aktie. Ganska nära min förenklade analys.

3.4.2 Kurs
Senast handlades Castellums aktie för 129 kr.

3.4.3 Egonkvoten = Kurs / Egons kurs
Egonkvoten blir således 129 / 134 = 96%.

Aktien är med andra ord köpvärd.

Resultat: 96% (grön)


Summering

1) Bolagets verksamhet och sektorOK
2) Makro- och/eller mega trenderOK
3) Aktiens värdering96% (grön)

I övrigt - inte så viktigt för mig (som inte tillbedjer utdelningsgudarna) -  men för 2016 gav man en avkastning motsvarande 3,9%. Inte så illa.

Äger jag aktier i analyserat bolag då inlägget publiceras: Ja (se lista över mina innehav för aktier jag äger). Tänk på att jag har mer fel än rätt och att du givetvis är ansvarig för dina egna beslut.

Bevakningslistan kommer att uppdateras under helgen.

Åsikter/ideer/tankar?

6 kommentarer:

  1. Bra analys, kul att se någon göra jobbet för att bekräfta mina investeringar ;)

    Castellum köper man på dippen och håller livet ut!

    /Maxa Allt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha! Ja, jag själv köpte ju på känsla och andras rekommendationer, men inser värdet av att alltid bilda mig en egen uppfattning, om så än genom enkel analys.

      Lycka till med investeringarna!

      Radera
  2. har själv Castellum, därtill Hemfosa, Kallebäck och Saltängen, alla går bra och några har riktigt bra direktavkastning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har hört namnen på de andra bolagen du nämner, men har inte kollat på dem alls. Kul att det går bra!

      Radera
  3. Jag har själv en del Castellum, men jag är förvånad över att den blivit så populär just bland bloggare. Att det känns som en bra kompromiss kan jag förstå, men varför inte ha en korg av olika fastighetsaktier istället. Att det skulle ta så mycket tid att följa flera fastighetsaktier tycker jag är ett märkligt argument (som en del anför) eftersom en stor del av analysen gäller fastighetsmarknaden i stort. Castellum är som jag ser det varken det mest välskötta bolaget, bästa värdecaset, bästa lågriskalternativet, bästa utdelningscaset eller det med störst potential. Den är dock ett bra val om man bara vill köpa en fastighetsaktie.

    Vad gäller värdering av fastighetsbolag finner jag en annan märklig tendens bland bloggare att bara räkna med förvaltningsresultatet och sen sätta ett p/e-tal utifrån det. Det missar ju helt poängen med att investera i fastigheter som en över tiden stigande värdetillgång. Självklart måste man ha koll på vad som är förvaltningsresultat och vad som är värdestegring när man analyserar ett fastighetsbolag, men varken P/E på totalresultatet eller P/E på enbart förvaltningsresultatet ger en särskilt rättvisande bild. Om man nödvändigtvis bara vill använda ett P/E-tal att jämföra med andra aktier i andra branscher, kanske ett genomsnitt av de två talen är bättre.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mattias!

      Jag begränsar antalet aktier jag investerar i, men har handen på hjärtat inte utvärderat andra fastighetsbolag (om man nu inte räknar Lundbergs där jag äger en del aktier och som i sin tur har en stor portion fastigheter "i sig").

      Värderingen av beståndet är viktigt, men jag väljer som du sett att bortse från det. Jag är mer intresserad av resultaten av själva verksamheten. Dessa hänger ju på något sett ihop (stigande värde kan innebära bättre ekonomi, vilket kan innebära mer "upptryck" på hyresnivån vilket i sin tur kan leda till bättre rörelseresultat och tvärtom samt att fastigheter såklart kan säljas). Jag har med andra ord medvetet gjort en mycket förenklad analys och nöjer mig med det.

      Tack för en kommentar med bra poänger!

      Radera