söndag 28 maj 2017

Handelsbanken - värdeanalys

Dags för helgens andra korta värdeanalys!

Många är de lovord som ges till "den finaste" av banker, Handelsbanken. Dags att ta sig en liten titt på detta fina företag. Trist? Ja, kanske, men som bekant ska det ju vara tråkigt att investera, så det gör mig ingenting.


Olikt andra bolag spenderar man inte så mycket krut på att skapa en fin logo för bolaget. Man har t o m en grå bakgrund, bara en sån sak inger ju förtroende!


1) Bolagets verksamhet och sektor

En bank. Inlåning, utlåning osv. Man expanderar kraftigt i Storbritannien och Nederländerna. Man satsar faktiskt på att ha lokala kontor, något jag sympatiserar med.

Resultat: OK (grön)

2) Makro- och/eller mega trender

I och med att våra vänner i Storbritannien fått för sig att gå ur det fantastiska EU verkar det som att det kommer att få en hel del effekt på deras ekonomi, åtminstone om man ska tro på artiklar i t ex Financial Times eller The Economist som båda verkar vara kraftigt emot detta demokratiskt fattade beslut. Det råder stor or på hur det kommer att påverka London City, där flera banker har verksamhet. Vad gäller Handelsbanken vill jag tro att detta inte kommer att ha någon enorm direkt betydelse i och med att man fokuserar på mer "normal" bankverksamhet, men naturligtvis kan det komma överraskningar även här beroende på hur separationsdiskussionerna mellan Storbritannien och EU fortlöper.

Räntan har varit mycket låg under en längre tid. Allt annat like borde en högre ränta vara positiv för bankerna i och med att man då kan tjäna större pengar på räntenettot (min åsikt) samt slipper betala för att inte ge slutkunderna negativ ränta (något jag inte sett hos någon svensk bank ännu, eller har jag missat detta?). Otroliga tider egentligen - när jag växte upp fick man allt mellan 5 -10% ränta på insatta pengar, något som fick mig att i unga år lära mig om ränta-på-ränta effekten. Hur dagens ungdom lär sig detta förstår jag inte alls.

Finanskrisen/utlåning: Handelsbanken klarade sig helskinnade genom finanskrisen och anses vara en konservativ bank, något jag gillar även om det kanske inte får vinsterna att explodera under de goda åren.

Naturligtvis kan vi få en generell bankoro med start i Grekland eller Italien och då kommer alla banker att gå ner, men jag tror att i jämförelse står sig Handelsbanken starkt.

Resultat: OK (grön)

3) Aktiens värdering

3.1 EPSLTM
Vad gäller vinst per aktie hade man en liten dipp från 2015 i 2016 års resultat, men en uppgång från 2015 och 2014:

2016: 8,31 kr/aktie
2015: 8,39 kr/aktie
2014: 7,84 kr/aktie
2013: 7,41 kr/aktie

Jämför jag senaste rapporten (2017-Q1) med motsvarande period förra året kan man skönja en mindre uppgång:

2017-Q1: 2,10 kr/aktie
2016-Q1: 2,01 kr/aktie


3.2 Egons NEPS
Jag är som vanligt försiktig och väljer helt enkelt att resultatet kommer att stanna på 2016 års nivå per aktie plus inflation (2%): 8,31 x 102% = 8,47 kr/aktie


3.3 Egons P/E
Som P/E tal väljer jag att sätta mitt normala 15.

3.4.1 Egons kurs
 Egons kurs = Egons NEPS x Egons P/E = 8,47 x 15 =  vilket avrundas neråt till 127 kr/aktie.3.4.2 Kurs
Senast handlades både Handelsbanken A och B för 122,50 kr.

3.4.3 Egonkvoten = Kurs / Egons kurs
Egonkvoten blir således 122,50 / 127 = 96%.

Aktien är med andra ord köpvärd i dagsläget.

Resultat: 96% (grön)


Summering

1) Bolagets verksamhet och sektorOK
2) Makro- och/eller mega trenderOK
3) Aktiens värdering96% (grön)

I övrigt - inte så viktigt för mig (som inte tillbedjer utdelningsgudarna) -  men för 2016 gav man en avkastning motsvarande strax över 4% på nuvarnande kurs. Inte så illa.

Äger jag aktier i Handelsbanken då inlägget publiceras: Nej (se lista över mina innehav för aktier jag äger). Tänk på att jag har mer fel än rätt och att du givetvis är ansvarig för dina egna beslut.

Bevakningslistan kommer att uppdateras.Åsikter/ideer/tankar?

6 kommentarer:

 1. Otroligt mycket regleringar nu, GDPR och kapitaltäckningsregleringar för att bara nämna två av icke affärsdrivande stora projekt som drar stora resurser nu men också ökar på overheaden framöver.
  Dock fortsatt makalöst lönsam affärsidé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Å andra sidan "värst" för de banker med mer avancerade upplägg (stora investmentbank delar, många geografer etc.). Därmed inte sagt att detta är vare sig enkelt eller billigt för Handelsbanken.

   Radera
 2. Intressant skrivning. Jag menar "Jag har mer fel än rätt, och du är ansvarig för dina egna beslut". Bra.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vill ju få "folk" att tänka till själva. En dag hoppas jag ha mer rätt än fel, men det verkar dröja.

   Radera
 3. Snygg sammanställning och genomgång Egon! Jag håller med dig om att Handelsbanken (som enda storbank) ser köpvärd ut på nuvarande nivåer. Sonen har dem i sin portfölj och jag försöker få honom att köpa fler men han envisas med att hellre vilja köpa Peab...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker själv Swedbank ser ut som något billigare om man ser till rent historiska siffror.

   Radera