tisdag 1 maj 2018

H&M - uppdaterad värdering

Ibland går det långsamt, men idag beslöt jag mig äntligen för att ta en titt på hur jag värderar H&M, vilket är ett av mina suraste innehav i portföljen.

Man kan lugnt säga att jag har haft taskig tajming och kan se nackdelen av min köp och behåll strategi i detta innehav:

Taskig tajming (klicka för större bild).

I skrivande stund är mitt innehav ner med ca 40% (eller i pengar nästan 120 000 kronor). Surt.

Jag kan ju trösta mig med att man får god utdelning, men förslaget till utdelning för 2018 (som klubbas på stämman i nästa vecka) innebär att 99,7% av vinsten efter skatt delas ut! Detta samtidigt som man fortsätter att investera i t ex sin e-handelsproblem verkar inte så sunt och hållbart i mina ögon. Förhoppningsvis går denna procentandel ner över tid (utan att utdelningen minskar, dvs jag hoppas(!) på högre vinster).

I min bevakningslista har jag då detta inlägg skrivs en riktkurs för aktien på 256 kronor, vilket jämfört med senaste kurs runt 150 kronor innebär en fantastisk potential för kursvinster. Nu inser ju t o m jag att detta - trots Stefan Perssons stora inköp på sistone - inte riktigt är realistiskt. Dock ska man komma ihåg att utskällda bolag ibland är de som överraskar uppåt.

Jag är mycket nöjd med mina sportstrumpor från H&M.


Så, vad tror jag då att aktien är värd? Jag gör följande mycket förenklade förändringar i min värdering:

1) Ändrar P/E talet till normala 15 (istället för 20). Detta är inte längre någon tillväxtraket.

2) Ändrar uthållig vinst till senaste fyra kvartalens vinst per aktie (9,12 kr) plus 5%, vilket blir 9,57 kr/aktie.

Multiplicerar jag sedan 1 x 2 får jag ett värde på 143,6 kr/aktie. Jämfört med senaste stängningskurs på runt 150 kr är alltså aktien idag något övervärderad. (Skulle jag ligga kvar på min tidigare antagna vinst per aktie (12,81 kr) skulle aktien vara värd 192 kr i och sänkningen av P/E talet.)

Detta är naturligtvis en mycket, mycket förenklad beräkning och mycket ligger naturligtvis i hur man utvärderar H&Ms förmåga att förutsäga och sätta trender jämfört med konkurrenterna  samt hur de kommer att klara av omställningen mot att mer och mer kläder handlas online (jag själv tycker - som jag skrivit om tidigare - att dess ehandel funkar finemang).

För egen del kommer jag envist att ligga kvar i mitt innehav, hoppas på bättre tider även om jag av flertalet "bloggrannar" lär mig att sannolikheten att detta kommer att gå bra är liten.

Ett byte av verkställande direktör från den - vad det verkar - sympatiske unge herr Persson skulle nog inte vara fel ur ett aktieägarperspektiv, men det kanske är att hoppas på för mycket i detta familjeföretag med över 120 000 anställda.

Vad tror du om H&Ms framtid och framförallt dess aktiekurs?


9 kommentarer:

 1. Ett exempel Oriflame drog in utdelningen i 18 månader och aktien hatades och vem köper smink på homeparty med mera haglade....ta en titt vad som hände när utdelningen återupptogs och skulderna fick en balans. Tror H&M skulle kunna ta en smäll med indragen utdelning ett år för att skaka om marknaden kortsiktigt som Oriflame gjorde den var nere på 99 kr med en helt indragen utdelning. Vore kul om dom skakade om marknaden med samma strategi:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant parallell! Jag hoppas ju som sagt på bibehållen utdelning, men att den utgör lägre procent av vinsten. Tack för kommentar.

   Radera
 2. Jag hoppas att de slutar med försöken att sälja latte i (vissa av) butikerna och istället satsar på saker som borde vara kärnan: låga kostnader, utveckla online, mode och samarbeten samt stänga lite butiker. Jag har tyvärr också legat kvar, anskaffningkurs runt 180.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Dock kan kanske latten locka en del kunder och/eller har de fina marginaler på den - i båda dessa fall okej med mig. :-)

   Radera
  2. Är det inte Starbucks du ska investera i då ;-) Var på Arket i London i höstas och Lynchade. Fick ingen bra känsla av fika-konceptet. Vi får se om de stängt det till nästa besök.

   Radera
  3. Jo, kanske det. :-). Dock gillar jag inte deras kaffe (vilket egentligen inte spelar någon roll förstås).

   Radera
 3. Hej Egon.

  H&Ms aktiekurs har ju återhämtat sig en del den senaste tiden. Statistik från Tyskland visar att försäljningen av kläder har vart positiv de senaste veckorna. Vi har även en liten valuta medvind just nu. Jag hoppas som sagt att H&M tids nog återhämtar sig kursmässigt och behåller utdelningen även framöver. Något positivt jag märkt är deras närvaro på Instagram. De uppdatera mode och nyheter med jämna mellanrum. På kort tid har antalet följare ökat från 24.4 miljoner till 25.1 miljoner konton. Jag tror som sagt att H&M även i framtiden kommer vara stora inom kläder och mode även om det har vart kämpigt ett tag. Jag behåller mitt lilla innehav i bolaget.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis. Då är vi två som hoppas och behåller våra aktier. Intressant med Tyskland och Instagram. Tack för kommmentar.

   Radera
 4. Jag tycker det är svårt att förutse marknaden i fallet HM. Svårare än i många andra bolag. Dock borde TA-fantasterna vara sugna på HM nu när trenden är stark. ;)
  http://aktiepappa.blogspot.se/2018/04/trenden-ar-stark-i-hm.html

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...