fredag 20 juli 2018

"Alla har rätt till en bra bostad"

Jag hörde en reklam från Hyresgästföreningen på radion häromdagen. I korthet argumenterade man mot marknadshyror och ett par av skälen var att med marknadshyror får hyresvärden "sätta vilka hyror de vill" samt att "alla har rätt till en bra bostad". Utan att hänvisa till vilka partier som är för detta hemska scenario varnade man den goda allmänheten för konsekvenserna av att rösta fel.

Bra bostad(?)


Att alla har rätt till en bra bostad håller jag inte med om alls. För det första är det naturligtvis olika för oss alla med vad vi menar med en "bra bostad", men om vi bortser från det kan jag ju hålla med om att vi som land borde se till att alla åtminstone har tak över huvudet, men "bra bostad" tycker jag faktiskt inte att alla mina landsmän (och kvinnor) inte har rätt till. De som inte anstränger sig, alternativt har råd på andra (lagliga) sätt ska inte i min egoistiska sinnevärlden bo "bra" (och här håller jag mig till min egen definition av "bra bostad", t ex rymlig, modern etc.).

Angående att hyresvärden får sätta vilka hyror de vill: Är det verkligen rättvist att det i vissa fall kan vara billigare att bo större och mer centralt i vissa orter än det är att bo mindre i utkanten av staden? Jag tycker faktiskt inte det. Samtidigt ska man såklart inte ändra spelreglerna för ingångna avtal över en natt, men jag ser ingen bättre väg än att låta någon form av marknadskrafter avgöra vem som (har råd att) bo var.

Sån är jag. Synpunkter?

12 kommentarer:

  1. Instämmer. Hyresgästföreningen har inte så bra verklighetsförankring. Inga man tar på allvar. De kan inte ens styra över sina medlemmars hyror, utan har mer bivit en intresseorganisation för vänsterpolitik. Tycker att man ska få bo i nivå med vad man är beredd att betala.

    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi verkar tänka lika! Tack för att du läser och kommenterar.

      Radera
  2. Hear hear! Jag har som sommarnöje börjat surfa runt på Roslingprojektet ”Dollar Street”. Efter att ha cruisat runt i lite bostäder runt om i världen (obs inte nödvändigtvis den fattigaste kvartilen men vanliga medelinkomstländer i världen) inser man vidden av vår Hemnet bias. Håller helt med dig - vi ska säkerställa att medborgare har tak över huvudet men det är ingen mänsklig rättighet att bo ”fint”. Då är det tillgång och efterfrågan som styr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lätt att bli hemmablind (haha) om man surfar runt på alla fantastiska och stylade bostäder som ligger ute på t ex Hemmet.

      Radera
  3. Hej Egon. Jag håller med dig till 100%! Den där lögnen om att "då kan hyresvärden ta vilken hyra han vill" gör mig vansinnig. I så fall är det ju bara att inte hyra den bostaden. SVårare än så är det inte. Det är ungefär som att Porsche får ta vad de vill för sina bilar. Det är ju orättvist att vissa bilar kostar 2 miljoner. "Alla borde ha rätt till en bra bil".

    Just det, då väljer man att köpa en bil som passar ens familj och ens plånbok. Så fungerar det ju i det fria samhället. Men hyresgästföreningen är en kvarleva från DDR. Helt galet att folk inte inser att det nuvarande systemet med S och hyresgästföreningen endast ger oss världens längsta köer och inget annat.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
  4. Nu är jag ingen fan av sossarna eller hyresgästföreningen...men vilka specifikt tycker du inte ska bo bra? Inga socialbidragstagare i innerstan, eller hur menar du? I London till exempel är det stora problem med bostäder även för medelinkomsttagare såsom lärare,brandmän och sjukhuspersonal tack vare marknadshyror. Vem är värd en bra bostad? Är du en måttstock på det? jag vet inte hur det har sett ut bland dina förfäder, men det är ju faktiskt människor före oss som har kämpat för att folk ska få ett drägligare boenden. Vi hade det sämsta bostadsbeståndet i hela Europa runt 1900. Välståndet kommer sig ju av att folk har slitit och arbetat låglöneyrken under 1900-talet, så att du har fått en utbildning förmodligen på universitet. Ibland när jag läser era bloggar som förmodligen är skrivna av människor runt fyrtio med bra utbildningar så lyser det igenom av självgodhet och hurra vad vi är bra, samtidigt verkar många av er må skitilla och trots era fina utbildningar och det ni anser er själva vara värda verkar ni vilja fly arbetslivet långt före pensionen. Snacka om parasiter, kostsamma universitetsutbildningar, barnbidrag, barnledigheter,vabb, långa semestrar, sjukskrivna för utmattning och annat skit och helst sluta jobba före femtio. Vem är det som inte anstränger sig, du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju ett visst utbud av bostäder idag. Även i London. På något sätt måste dessa fördelas. I Sverige har vi köer på flera år i de flesta större orter. Skräckexempel är drygt 20 år på en central, större lägenhet i Stockholm.

      Tillsammans med stela byggnadsregler och dålig lönsamhet så ökar inte byggandet. Hyresrätten är en viktig boendeform för framförallt flexibilitet, på till exempel arbetsmarknad. Ska man bo centralt är det rimligt att man betalar en premie för den förmånen. Som ägare av fastigheten är det rimligt att man får göra den vinst folk är villiga att betala. I London så bor många i utkanten, alternativt delar en lägenhet centralt. Det är långt ifrån orimligt. Det är till och med extremt, extremt rimligt!

      Radera
    2. Tycker inte att det är rimligt att vuxna människor med normala inkomster inte ska kunna ha råd att ha en lägenheter nära sina arbeten, oftast ansvarstagande människor som arbetar inom sjukvård, skola och räddningstjänst.
      Det är beklämmande att människor ser så mycket till sitt eget vinstintresse, att vara så begiven på pengar så att man tycker att andra som enligt en själv inte har ansträngt sig tillräckligt inte ska ha ett drägligt boende.
      Vuxna människor skall inte behöva dela lägenhet med kreti och pleti utan skall naturligtvis ha tillgång till ett bra boende oavsett inkomst. Vilka är det som inte anstränger sig?
      Sitter där och micklar med era aktier och samlar pengar på hög medans självgodheten dryper. Tycker att ni kan sko er på andra som ni anser inte är lika "lyckade" som ni.Ett jämlikt samhälle är bäst för alla, även för dig. Klyftorna in har inte varit så här stora sedan 20-talet, och det märks på hur det ser ut idag. Så småningom kommer det också att drabba dig eller din nästa generation,var så säker. Pösmunkar som sitter där i era medelklassreservat och tror att det så ska förbli, nej inte om det fortsätter såhär, i egoismens anda.

      Radera
    3. Intressant diskussion. Visst finns det de bloggare (som i de flesta grupper) som är självgoda. Kanske hör jag själv till den kategorin.

      Även jag kan inse det orimliga i att t ex brandmän och lärare inte har råd att bo nära sina arbetsplatser i de centrala storstäderna, men jag är absolut inte övertygad om att låga hyror är svaret på de frågorna. Varför tror du att det är 20 års väntetid på den där centrala lägenheten egentligen, finns det ingen koppling till att den kanske har ”låg” hyra? Nu har jag inte kollat själv, men i andra större städer verkar det finnas lägenheter tillgängliga centralt, men då kostar det naturligtvis därefter. Jag ser ingen bättre fördelningsnyckel än ”pengar” och man kan naturligtvis tycka vad man vill om det, men vad är egentligen alternativet?

      Vi självgoda personer som vill/kan pensionera sig tidigt har förhoppningsvis betalat vår beskärda del av diverse skatter och försakat en hel del för att eventuellt komma till den punkten.

      Att vi har lyckan att födas i Sverige och ta del av tidigare generationers strävan är naturligtvis ett lyckokast.

      Radera
    4. Jag tycker inte det är relevant att dra upp tidigt 1900-tal och så vidare. Det räcker att jämföra Sverige med grannländer som inte har en reglerad bostadsmarknad av staten. Det fina i kråksången är att den "fria marknaden" löser problematiken om man blickar bort om ett system med bostadsköer och byråkrati. Ta en titt på till exempel Finland eller Tyskland.

      I Finland är bostadsmarknaden mer privatiserad och det har lett till ett större utbud av lägenheter där bostadsägarna "tävlar" om hyresgäster genom att sätta attraktiva hyror. Sen finns det en hyresnämnd (någon form av intresseorganisation/myndighet) som bevakar att inte ockerhyror eller dylikt uppstår, men agerar långt ifrån Hyresgästföreningen i Sverige. På ett landsomfattande plan fungerar bevisligen detta system mycket bra, men visst kan det finnas någon hyra här och där i huvudstaden som "stänger ut" majoriteten av befolkningen, men jag tycker - av hela mitt hjärta - att det verkligen inte är en mänsklig rättighet att bo på Strandvägen, New Bond Street, Mannerheimvägen eller Rue Rivoli, oberoende om man är brandman eller investment banker, det får man helt enkelt betala för eller flytta 500 meter till billigare kvarter.

      -Konservativ

      Radera
  5. Problemet med att kalla det rättighet är att någon annan kan få betala. Om efterfrågan är större än tillgången, t. ex. i centrala delar av städer, så fungerar ju kösystem som idag extremt dåligt. Bättre då att man kan påverka själv genom hur mycket pengar man vill lägga på bostad.

    SvaraRadera