söndag 7 april 2019

Går det för bra nu?

Det är söndag och jag sitter och funderar litegrann (ja, det händer faktiskt).

I dessa dagar då aktieportföljen befinner sig på högstanivåer, fondportföljen ligger över fegisportföljen i värde (en egen indikator på att marknaderna är "för höga"), det talas om kommande lågkonjunktur och pyspunka på bostadsmarknaden är det lätt att tankarna går i riktningen att "gå ur" börsen för att komma tillbaka vid en annan tidpunkt.

Mitt tidigare jag hade nog gått ur nu (eller rättare sagt redan för ett tag sedan och t ex missat uppgången under årets första kvartal).

I dagsläget har jag dock en "köp och behåll" strategi jag följer och jag investerar pengar jag inte ser att jag kommer att behöva de närmsta åren. Jag har även en buffert, samt lägger inte alla mina pengar i aktiemarknaden.

Kort sagt, har jag lärt mig av tidigare misstag och sitter still i båten. Om detta visar sig klokt kan endast framtiden utvisa och det är inte förrän man sålt en vinst/förlust har uppkommit även om jag liksom många andra gläds över uppgångar på papperet och grämer mig över nedgångar.

Två praktiska problem:

1) Vad skulle jag göra med de pengar som frigörs? Att lägga in allt i någon räntefond är ju ett alternativ, men jag har ju redan min fegisportfölj där för mig lagom andel pengar ligger "säkert".

2) Vid vilket tillfälle skulle jag åter gå in i marknaden? Jag är tillräckligt gammal för att komma ihåg finanskrisen och det skulle till en hel del mod för att investera då samt en massa tur att pricka precis rätt tillfälle.

Summa summarum: De pengar jag inte ser mig behöva kommande år ligger investerade enligt en för mig lagom fördelning mellan ränta, indexfonder och aktier.

Ett inlägg om ingenting med andra ord. Investeringar är ju ett av de områden där det faktiskt lönar ju sig att göra så lite som möjligt. Sagt och ogjort(!) - jag går ut med hunden i det fina söndagsvädret istället.

Hur tänker ni kring era investeringar framöver?

17 kommentarer:

  1. Hej.
    100% Avanza Global. Automatisk månadssparande. Buffert/kortsiktigt sparande i sparkonto. Om jag får extra pengar som ska investeras på börsen sätter jag in dem i arbetet i Avanza Global med det samma. Tajma börsen är nästan omöjligt långsiktigt. Global index fondsköter det utmärkt långsiktigt. Just nu några miljonär i portfööjen. Lycka till.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jacke77. Låter utmärkt, "enkelt" och nästan helt enligt regelboken enligt mig. Jag har snarlikt i min fondportfölj, men har valt att övervikta svenskt index pga valutakursförändringar (vilket kan diskuteras i och med att många bolag är internationella) och "hemmamarknad".

      Radera
  2. Jag håller med Jacke77. Jag har insett att det är ingen ide att sälja och köpa och hoppas på att man prickar någorlunda toppen och botten. Jag har börjat sälja av aktieportföljen och trycker alla pengar in i fonder istället. Sover bättre om natten med fonder.
    /Kör hårt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att sova gott om natten är mycket viktigt (kanske särskilt så om man "lever drömmen" - haha). Sover man inte gott om natten pga investeringar gör man något fel och bör ändra, t ex till breda)(re) fonder som du skriver alternativt se över hur mycket man investerar i olika tillgångsslag samt "har på kontot".

      Tack för kommentar.

      Radera
  3. jag fokuserar på utdelningsaktier, har mycket fastighet med kvartalsutdelning, går som tåget, sover bra om nätterna då utdelningen är viktigare just nu än kursen och ser varje dipp som ett köptillfälle, fonder ar jag en del i tjänstepension, ppm och ips, då i följande fonder D&G småbolag, roburs ny teknik och technology plus dnb teknologi, går bra där med

    SvaraRadera
  4. Kul att det går bra!

    Jag själv är inte övertygad om strategin att fokusera på utdelning (se tidigare inlägg), men bra att du hittat din strategi och följer den. (Som ett tecken på att jag inte fokuserar kan jag ju nämna att jag äger bolag med ingen eller låg utdelning, t ex Lundbergs och senaste inköpet Bahnhof.)

    SvaraRadera
  5. Jag äger både Bahnhof och Lundberg, samt ser mig själv som "utdelningsinvesterare". Jag tror du blandar ihop högutdelningsinvesterare med utdelningsinvesterare :-)

    Tror rentav det finns utdelningsinvesterare som fokuserar på låg direktavkastning men hög utdelningstillväxt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj... ja, du har nog rätt. Jag tittar faktiskt varken på utdelning (i %) eller utdelningstillväxt, men förstår vad du skriver.

      Radera
  6. Brukar tänka att pengarna jag investerar på börsen kommer tappa 50%. Känns det inte bekvämt så vet jag att jag måste fördela om. Det jobbiga är att mitt innehav nu växt. Innan så var 50% 100 000 som lätt kan jobbas/sparas ihop, nu är 50% minst det dubbla. Det hade gjort så ont att förlora så mycket. Min portfölj är ung precis som jag och innehavet består nästan enbart av pengar jag slitit och sparat ihop -ränta på ränta(gratispengarna) utgör en minoritet. Jag vet att det bara är portföljens värde som går upp och ner, och att man borde se på procentuell avkastning och inte i kronor. Men 200k är 200k. Jag HAR råd att förlora 50%, VET att det kommer komma tillbaka på sikt, men FY vad ledsen jag hade blivit. Så även om jag redan har löjligt stor buffert på sparkonto -så väljer jag att sälja lite och öka andelen räntor nu. En iakttagelse är att jag är ko-lugn för portföljen jag månadssparar i och endast nojig över portföljen jag köpte en klumpsumma för 2015. Jag trodde att jag var coolare än såhär. I slutet av 2018 satt jag lugnt och brydde mig inte alls om svängarna. Nu känns det plötsligt annorlunda... Fortsätter månadssparandet som vanligt dock. Svar på 1; guld, räntefonder och sparkonto
    Svar på 2; INGEN ANING! Känns som att en mesigare portfölj kan vara rätt för mig även långsiktigt så kanske aldrig. Planerar att öka månadsköpen lite från och med nu då det tydligen är något jag trivs med och på så sätt fördela ut "klump"-pengarna mer jämt.

    Portfölj innan: sparkonto + 52% global index, 48% Sverige
    Och efter: sparkonto + 46% global index, 33% Sverige(index+aktier), 18% räntor, 3% guld

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för utförlig kommentar. Ja, ju större portföljen blir, desto större blir procentuell vinst/förlust i kronor räknat. Bra att du kommit på vad du känner dig bekväm med.

      Att tänka sig hur man ska agera om portföljen gått ner 50% och domedagsprofetior står på löpsedlarna är nog inte detsamma som hur man verkligen kommer att agera.

      Radera
    2. Ja jag är uppriktigt sagt förvånad att jag gått in och pillat nu... Men känns ändå som rätt beslut.
      Hur är fördelningen mellan dina 4 portföljer? Har du 25% i varje?

      Radera
    3. Nej. Aktieportföljen är klart störst och den enda där jag redovisar värdet.

      Radera
  7. Sälja är svårt. Dålig kursutveckling i kombination med ändrad syn på framtidsutsikter har varit främsta skälet till mina försäljningar senaste fem åren. Det är mitt sätt att minimera risken för framtida förluster. Menar att det är lättare att ligga plus totalt sett när portföljen backat 60 %. Tycker min portfölj ser rimligt värderad ut och ligger still.
    Promenad i solen med hunden låter bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där med tajming är minst sagt svårt. Jag har legat still ovanligt länge för att vara mig och hittills har det gått betydligt bättre än när jag ”körde” mer på känsla.

      Promenaden var alldeles utmärkt.

      Radera
  8. Allt eller inget-tänket som skapar problem. Du kan ju t.ex. sälja av 5-20% och få både och....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant i sig, men vad gör jag då med pengarna för de 5-20% jag sålt?

      Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera