fredag 29 oktober 2021

Över en miljon i en aktie (Spiltan)!

Spiltan har nyligen bytt lista och kan numera handlas så ofta som en gång i veckan! Tidigare (på Pepins lista) kunde man handla dem en gång i månaden. Jag köpte mina aktier redan 2012 på det som då kallades Alternativa listan. Det var lite meckigt och kostade 500 kronor i courtage om jag minns rätt. Det var dyrt med tanke på att jag investerade runt 30 000 kronor.

Trots att jag under resans gång har sålt för mer än 30 000 kronor och därmed tagit ut min insats har detta visat sig vara min bästa aktieaffär någonsin (med nuvarande värdering som inte har realiserats). 

I och med listbytet ökade kursen med ca 10% och jag äger nu för första gången någonsin aktier värda över en miljon kronor i en enda aktie:

 

 

Jag önskar att mitt inköp bottnade i en mycket rigorös analys, men jag köpte dessa aktier helt enkelt som ett slags stöd och uppmuntran till VD:n Per H. Börjessons sunda åsikter kring investeringar, att spara till pensionen osv.

Att Spiltan tidigt skulle investera i Paradox som haft en fantastisk utveckling är naturligtvis ingenting jag kunde veta när jag köpte. 

Att "låta vinnarna löpa" är ingenting jag varit särdeles bra på, men i detta fall verkar det ha lyckats. Kanske kan den infrekventa och lite krångliga handeln ha spelat in.

En annan fördel med byte av lista är att Spiltan dyker upp i samma tabell som alla andra aktier i depån på Avanza och inte längre under kategorin övriga.

Jag har ju som regel att ingen enskild aktie ska utgöra mer än 20% av portföljen och dit är det en bit trots den fantastiska utvecklingen så långt. 

För att inte bli alltför imponerad, vill jag påminna läsekretsen om att jag också äger aktier som är värda 30% mindre än jag köpt dem för.

Jag har i nuläget inga planer på att sälja och är naturligtvis glad att jag hittills bara sålt 10% av innehavet och inte mer.

Ibland har man tur!

8 kommentarer:

 1. Fantastisk uppgång! Det kan du aldrig anat när du satte in de pengarna. Är det 40% per år, i genomsnitt?!! Grattis!

  Och det är alltså där Spiltan gömt sig. Jag har då och då sökt efter aktierna hos aktiemäklare utan att hitta dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ja, lite drygt 40% per per år i genomsnitt verkar det bli.

   Radera
 2. Goda nyheter, grattis!! :) Är också spekulant på att köp aktien nu när tröskeln minskat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag har haft tur och har (hittills) haft en fantastisk resa. Vi får se vad framtiden för med sig.

   Radera
 3. Wow, grattis till alla som gick in i Spiltan tidigt. Själv så köpte jag en aktie för någåt år sedan.Även det har varit en bra affär men långt ifrån din utveckling.

  Spiltan är mitt största innehav och jag hoppas det fortsätter vara det. 100 st aktier är det jag äger. Inte så stor portföljen men känns tryggt att Spiltan är största innehavet.

  Mvh PB?

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att även du är nöjd med innehavet i Spiltan! Jag hoppas det fortsätter på den vägen för oss båda. Tack för kommentar.

   Radera