lördag 8 oktober 2016

What a surprise - Grekerna ligger efter med reformer!

Jaha, så var vi där igen enligt en artikel i Der Spiegel: EUs så kallade räddningsfond ska återigen betala ut en liten villkorad struntsumma (denna gång på futtiga 2 800 000 000 Euro), men grekerna uppfyller inte villkoren.

Två utav femton av de åtaganden grekerna gjort är uppfyllda enligt IMF (källa)!!

Att inte få denna utbetalning kan enligt artikeln i Der Spiegel leda till oroligheter, men det är naturligtvis ingen kris, eftersom kassorna i statsägda bolag kan användas. Alternativt kan naturligtvis utbetalningen göras ändå, eftersom det i andra fall kommer att sluta som vanligt med någon långt möte varefter någon trött EU höjdare under morgontimmarna meddelar att man kommit överens om en ny reformplan som minsann grekerna ska se till att hålla mot löften om nya miljarder.

Reformer är kanske inte grekernas paradgren, men fint vatten har de minsann.

Jag är fortsatt imponerad över grekernas skicklighet i förhandlingar och förundrad över de styrandes oförmåga att ta tag i det verkliga problemet vilket är att grekernas situation inte kan lösas utan att skulderna faktiskt skrivs ner, eller det otänkbara att man faktiskt lämnar den dysfunktionella Eurovalutan som drar ner de sydeuropeiska länderna i misär - i Grekland har man enligt senast tillgängliga uppgifter en arbetslöshet på 23,2%. Bland ungdomar ser man faktiskt en förbättring med 5%-enheter jämfört med förra mätningen och landar därmed på endast 42,7%.

En klassiker man minns: 



Ja, ja, vad är väl ett litet problem i Grekland? Börserna går upp, bostäderna ökar i värde, alla är glada och det finns inga problem. Alls.

5 kommentarer:

  1. Det är som med barn som måste städa rummet innan de får leka. Vet barnen att det bara är att vänta ut tiden och efter lite gnäll får "Okej, för den här gången, men nästa gång måste du lyda" kommer barnet ofelbart fortsätta att inte göra sin del av dealen.

    Det kan tyckas oförskämt att jämföra greker med barn, och det är det. Barn måste få testa gränser, det hör till processen att bli vuxen.

    Detta är för övrigt ett av många bra skäl för Sverige att lämna EU.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar. Även om vi är en bra bit från Greklands skuldbörda känns det inte alldeles bekvämt att vi lånar pengar för att få budgeten att gå ihop under högkonjunktur, så vem vet, vi kanske behöver hjälp av EU en vacker dag.

      Skillnaden är ju att vi inte är med i eurosamarbetet samt alltid ska vara så förbannat bäst i klassen på att betala till EU och tillämpa deras konstiga regler, så i ett läge där vi behöver hjälp finns det nog inget EU längre.

      Radera
    2. Ja, Sverige var bäst på att följa EU:s (eller EG:s på den tiden) regler redan innan vi var med. Varpå våra politiker tyckte att vi lika gärna kunde gå med för att få fördelarna eftersom vi redan - "frivilligt" - hade svalt nackdelarna.

      Radera
  2. Redan de gamla Grekerna lurades och höll på.
    Nu är det dags att massa pengar från oss få.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbar sammanfattning! Julklappsrim redan? :-)

      Radera