söndag 3 december 2017

55% "passiv" kostnadstäckning

Det har ju blivit alltmer populärt i bloggosfären att "pensionera" sig, eller kanske rättare sagt leva på kapitalet. Vissa med hjälp av partner som fortfarande arbetar, andra inte. Ingen nämnd, ingen glömd.

I denna krets av kloka människor finns det olika strategier för hur mycket kapital som behövs (4% regeln, jämföra budget med utdelningar och så vidare).

Visst är det lätt att vara avundsjuk på de med tillräckligt/mycket pengar för att vara finansiellt fira, men de bloggar jag läst där folk har tagit steget på sistone har beskrivit en ganska tuff resa med låga utgifter, hårt arbete och stort sparande. Istället för avundsjuka skulle jag vilja utbringa ett:

Bildresultat för hatten av
Hatten av till de som jobbat hårt för att nå den finansiella friheten!


Oavsett detta, vill jag hävda att det absolut viktigaste är att hur det går för mig på denna resa - mitt förnamn börjar ju inte med bokstäverna ego utan anledning!

Till saken. Jag räknar som bekant för läsare till denna lilla blogg med att jag långsiktigt och över tid ska kunna ta ut motsvarande 3% av kapitalet (vid given tidpunkt och sedan om/när jag "pensionerar" mig kommer att kompensera för inflation). Jag använder mig av medelvärdet på mina faktiska utgifter under de tre senaste månaderna för att jämna ut kurvan något. Trots detta kan utfallet variera om ett par månader med lägre kostnader råka infalla under given tremånadersperiod, vilket var fallet i juli där både maj och juli bjöd på lägre kostnader än "normalt".




Jag lever inget direkt snålliv och kostnaderna under en månad kan som sagt variera kraftigt. Skulle vi flytta till billigare boende skulle vi få se ett hack i kurvan, men det är inte aktuellt för tillfället.

Oavsett, med 55 procents täckning är det långt ifrån aktuellt att "pensionera" sig, men det känns ändå inte så dumt att vara mer än halvvägs.

Hur går det för er på resan till den finansiella friheten?

I övrigt:  Hur stavar man "excel ark" egentligen? Filar man "i" eller "på" ett "excel ark"? Inget användande av Open Office här inte - men det kanske hade sett annorlunda ut om arbetsgivaren inte betalat.  

10 kommentarer:

  1. Kul se att du närmar dig möjligheten att välja om du vill sluta jobba! Jag själv siktar på att få utdelning som täcker kostnader och ge mig ett bra liv, förstås kan jag även ta av kapitalet om det skulle behövas.
    Men just nu täcker utdelningarna mina kostnader, kvar att täcka övrigt för att leva bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra att du kommit långt på vägen och kan fortsätta för att sätta guldkant - grattis och bra jobbat!

      Radera
  2. Mina utdelningar räcker i princip till att täcka mina löpande kostnader för mat, hygien osv. Så som jag lever nu täcker de det mesta. När jag flyttar tillbaka till Sverige motsvarar det kanske 20 procent i passiv kostnadstäckning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du räknar alltså "endast" med utdelningarna? Själv räknar jag på 3% av kapitalet - en del av det kan naturligtvis täckas av utdelningar. 20% är mycket mer än de allra flesta har, så kämpa på.

      Jag lägger till dig i min blogglista till höger och ser fram emot att följa din resa framöver.

      Radera
    2. Tack! Då lägger jag till dig också.

      Räknar jag 3% av kapitalet har jag en passiv kostnadstäckning över 40%. Men halva kapitalet är avsatt för kontantinsats till bostadsköp när jag återvänder till Sverige så därför ser jag det redan som intecknat.

      Radera
  3. Jag har märkt att kostnadstäckningen ökar snabbare och snabbare så om du är på 55% så är det kanske inte så långt från 70% och sedan 90% och sedan >100%?

    Jag har inte räknat på mina egna siffror på ett tag. Klart under 100% vilket är det viktiga att veta. Mellan 20 och 40% tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas naturligtvis att du har rätt! 100% vore naturligtvis en skön känsla att uppnå. Tack för kommentar.

      Radera
  4. Själv så blir jag förvånad att det finns folk som har mål att de ska bli ekonomisk oberoende vid så och så ålder. Det låter som att man inte är nöjd med sitt liv och slavar på ett jobb man ogillar och drömmer sig bort. Jag tänker hellre att jag passar på att kötta och slita så länge jag orkar. Beroende på situationer i livet så kan utgifterna både öka och sjunka. Det finns faktorer som man inte riktigt kan påverka som tex att beskattningen för ISK/KF i Sverige förändras stup i kvarten. Pengar för mig är inte ett mål i sig, bara ett verktyg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller så är man så nöjd att man vill ha mer tid för det man brinner för/betyder något och det kanske inte är jobbet för alla. Alla är vi olika och mitt mål är tex att sluta jobba innan 40 för att kunna vara fri att göra vad jag vill, sen respekterar jag att inte alla vill göra så :).

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Hej Prius. Att spendera åratal på ett jobb man inte trivs med låter inte så sunt om det nu inte är otäckt välbetalt (men då menar jag i och för sig på ersättningsnivåer där det inte skulle handla om åratal för att bli ekonomiskt fri).

      För egen del hoppas jag uppnå den ekonomiska friheten och samtidigt gilla mitt jobb så mycket samt ha balans mellan jobb och fritid att jag trots detta väljer att stanna.

      Med detta sagt: Hade jag varit ekonomiskt fri idag hade jag troligtvis sagt upp mig. Nuvarande jobb är inget vidare för tillfället.

      Tack för kommentar!

      Radera