måndag 20 april 2015

Mina portföljerMan bör ju se till helheten, men eftersom jag är enkel man (i mina bästa) år har jag valt att dela upp mina investeringar i fyra olika "portföljer" (läs depåer):

Aktieportföljen
Fegisportföljen
Fondportföljen
Hedgeportföljen

Jag kommer i framtida inlägg att gå igenom dessa lite mer i detalj, men gemensamt för dessa är att jag satt upp ett belopp då dessa portföljer är "fulla" och efter att det uppnåtts inte ämnar att investera mer annat än att att jag hamnar i den lyckliga situationen att alla är "fulla" och om jag har den lyckliga situationen att jag har mer pengar att investera.

Jag tror inte att jag besitter någon som helst förmåga att hitta "undervärderade" aktier. I ärlighetens namn: Baserat på tidigare historik finns det starka bevis för att jag inte besitter denna förmåga.

Jag får min huvudsakliga inkomst från ett helt vanligt lönearbete och det är således där jag borde ägna mitt fokus. Investeringar (och denna lilla blog) är en hobby.

I korthet om de olika portföljerna:

Aktieportföljen

 • Ej "full"
 • Jag har valt ut ett antal aktier i vilka jag vill investera, behålla i vått och torrt (dvs en längre tid, säg fem år framåt) och kommer att köpa in mig i dessa allteftersom pengar att investera blir tillgängliga.


Fegisportföljen

 • "Full"
 • Historisk har detta varit den depå där jag köpt och sålt med blandat resultat. 
 • Jag tyckte för ett par år sedan (då OMXS30 stod i 1209) att börsen gått upp lite väl mycket och valde att "parkera" pengarna i denna portfölj i "säkra" fonder samt till liten del i en aktie (Spiltan) samt har varje kvartal sedan dess köpt in mig i Vanguard REIT Index Fund ETF till fast belopp. Min åsikt om läget för OMSX30 har sedan dess visat sig vara helt fel, men jag har haft låg risk och försöker intala mig själv att jag inte grämer mig för detta "misstag".

Fondportföljen

 • "Full", men ej fullinvesterad
 • I denna depå köper jag varje månad andelar i 10 olika fonder
 • Jag balanserar om två gånger per år
 • Jag har parkerat resterande pengar att investera i en "säker" fond och säljer av från denna varje kvartal för att täcka kommande tre månaders investering


Hedgeportföljen

 • Ej "full"
 • I denna depå köper jag hedgefonder från Brummer och Partners, närmare bestämt deras "fond i fond" Bummer Multistrategy 2xl, vilken i sin tur investerar i de flesta av deras fonder.

För den som är intresserad av vilka aktier och fonder jag köpt/köper, se listan på mina innehav.

Risken är ju naturligtvis olika i dessa portföljer. Vilken som går bäst kommer säkert att variera över tid och är något jag kommer att återkomma till med jämna mellanrum.

Hur tänker du?1 kommentar:

 1. behöver du ett lån? Har du letat efter var du kan få lån? Har du försökt få något lån? ansök sedan nu på? (christywalton355@gmail.com) om du vill få ett överkomligt lån. Lån erbjuds här till en mycket låg ränta på 2%. Kontakta oss nu om du är intresserad.

  SvaraRadera