söndag 23 juli 2017

Amerikansk hälsovård och Brexit - pinsam brist på förberedelser!

Jag sitter här i semestertider och läser en del både om Brexit och den för tillfället havererade sjukförsäkringsreformen i USA. Kännetecknande för dem båda verkar vara att efter åratal av klagomål och då det äntligen är dags att komma till skott verkar läget på inga sätt vara under kontroll och förberett!

Jag menar, om man under åratal propagerar och t o m röstar (med förvissningen om att det ändå blir ett veto från presidenten) för att ta bort Obamacare och sedan när man kommer till makten inte kan komma överens om vad man nu ska rösta igenom... Pinsamt! (Att de sedan har helfel i sak är ju en annan sak och mer av en åsikt.)

Likadant Brexit:  Jaha, nu fick ni er "Brexit" via folkomröstningen - grattis! Vad betyder detta nu i praktiken? Öhh.... oklart? Det är lugnt - vi kan fundera på detta nu när vi har en deadline i mars 2019. Ingen panik, det gäller ju bara småsaker såsom böjning på gurkor och annat trams. Eller, kanske inte...Frågan är när företag måste börja agera på riktigt och om det då går att stoppa tåget. Nog för att London och Storbritannien är trevligt, men när det börjar bli oklarheter kring hur anställda får resa, varor och tjänster exporteras osv. kommer de flesta företag att handla rationellt och helt enkelt omlokalisera delar av verksamheten. Och, varför skulle EU bjuda på att ha diverse institutioner i ett Ocke EU land samt så kallad "clearing" av transaktioner i Euro? Detta kommer ju självklart andra länders intressen se till att det flyttas till t ex Tyskland eller Frankrike.

En annan förbereder sig ofta alldeles för lite och litar på att det skarpa intellektet fixar läget. Det funkar allt som oftast. Dock har mina beslut sällan påverkan på miljoner människor eller är föremål för debatt i pressen.

Det är ju ganska underhållande att följa alla turer, men det trista är ju att det är så många som drabbas eller riskerar att drabbas och osäkerheten i sig (i bägge fallen) inte är bra. Att både republikanerna och Brexitanhängarna inte var bättre förberedda är helt enkelt... pinsamt! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar