söndag 7 oktober 2018

Avanzas Superlån - Giv mig styrka att motstå denna frestelse

Det har uppmärksammats att Avanza lånar ut upp till max 10% av portföljen eller 50 000 kr (beroende på vad som är lägst) utan ränta. Ett på papperet fantastiskt erbjudande.

Jag är dock själv nöjd med att just inte ha några lån alls och tror att "bara" låna dessa 50 000 kr lätt leder en in på vägen att ta större lån - räntan är ju så låg även på den bit som överstiger 50 000 kr.

Också en frestelse.


För egen del är det inte oron att jag skulle hamna under 10% gränsen och därmed skulle börja betala ränta som oroar, utan att det blir ett sluttande plan när jag väl börjat låna.

Så, för närvarande motstår jag frestelsen, men man ska aldrig säga aldrig om vi någon gång i framtiden får ett uppenbart köpläge på börsen. (För att detta ska infinna sig ska vi nog ner 20-30% från dagens nivåer i mina ögon och då är det nog inte så givet att jag tycker att det är ett köpläge trots allt, men det är en annan historia.)

Hur resonerar du kring detta?

13 kommentarer:

 1. Jag har använt superlånet i en massa år och glad jag får lägre ränta nu.
  Lånet har hjälpt mig få bra fart på portföljen, och räntekostnaden är inget om jag jämför med vilka utdelningar jag får för de aktier jag har tagit lån för.
  Så för mig är ett billigt lån självklart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att det funkar för dig! Fortsatt lycka till.

   Radera
 2. För de som har ett buffertsparande som ungefär är lika stort kan ersätta detta med Avanza superlån.
  Sannolikheten för att det som buffertsparandet är tänkt för, som att kylen, frysen spisen osv osv skulle gå sönder allihop ungefär samtidigt är ju mindre troligt men dock möjligt. Och då kan man vid detta tillfälle istället använda sig av superlånet, i praktiken blir det som en sorts försäkring men utan premier.
  Alltså, för de som strävar efter ekonomisk frihet är detta ytterligare ett steg, och åtminstone jag tackar Avanza för det, då det frigör kapital som istället kan investeras och fås att avkasta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är en intressant variant. Dock inget för en tråkmåns som mig, men jag kan förstå poängen. Frågan är dock hur snabbt man kan få ut pengarna då man verkligen behöver dem. Jag fick kommentar på ett annat inlägg där man betraktade krediten på kreditkorten som ett slags buffer, vilket också funkar.

   Radera
  2. Från Avanza uttag innan kl 0900 så har du pengarna på annat externt konto på eftermiddagen
   https://www.avanza.se/kundservice.html/291/hur-lang-tid-tar-ett-uttag/

   Om du har krediten godkänd och tiden det tar från uttag på kontot (till annat intern Avanza konto) upplevde jag som några minuter, det kanske går fortare - jag var inte inne och kontrollerade/uppdaterade varje minut när jag gjorde det utan konstaterade att det tog några minuter. Men som sagt, till extern konto utanför Avanza, se ovan och länk.

   Hur lång tid det tar för att få kreditansökan godkänd har jag ingen aning om, men det kanske framgår med lite google-fu på Avanzas hemsida?

   Eftersom du inte har något principiellt emot belåning och även säger att du nog kan tänka dig att utnyttja det om/när börsen gått ner ordentligt, har du ansökt om krediten redan nu så att du är förberedd på att utnyttja den när det läget uppstår?

   Radera
  3. Eller vad sägs om att få 500:- efter ett år i princip utan någon arbetsinsats?

   Hur då? Belåna aktierna, ta ut de 50 000:- och sätt in de på sparkonto hos Avanza, du får 1% genom Sparkonto+ Klarna 12 mån, direkt via Avanza, du behöver inte ens byta plattform.

   Men det kanske inte kvalificerar som tillräckligt tråkigt för dig?
   Om man räknar på timpenningen på den här arbetsinsatsen så lär den slå det mesta.

   Radera
  4. Det är klart att jag förstår att det finns riskfria pengar att tjäna på detta och stannar det vid det är det ju naturligtvis toppen och något alla som har chansen bör göra.

   Radera
  5. För att göra det (nästan) riskfritt ska du välja Sparkonto+ Collector till 0.65%. Då får du två rörliga räntor utan bindningstid mot varandra. Även om Avanza för närvarande tar 0% för upp till 50k så kan det komma att ändras.

   Sidlinje – senaste inlägg

   Radera
 3. Jag har en kredit kopplat till ett ISK-konto för då kan jag lägga köporder när jag vill för att sedan föra över pengar. Vill inte sitta med för mycket "cash" på kontot. Då blir det på sätt och vis en kort tids belåning men jag nyttjar inte belåning i sig för hävstångseffektens skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också en metod jag kan förstå poängen med.

   Radera
 4. Jag ska definitivt belåna mig till 0 procent. Även om jag känner en viss oro i magen eftersom detta är okänd mark för mig. Men kan inte se några nackdelar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den enda nackdelen jag kan se är att man frestas att låna mer och därmed börjar betala ränta. I och för sig inget fel i det, men jag har bestämt mig för att inte belåna mig, men nu när det finns pengar att låna utan kostnad är det svårt att motstå.

   Radera
 5. Jag är inbiten skeptiker till lån men de nya villkoren kommer göra att jag utnyttjar likviditeten som lånen medger mer aktivt än tidigare.

  Jag har haft kreditlina hos Avanza i ett år och endast använt det för att kunna lägga stående köporders i flera aktier utan att behöva föra över kapital i förhand på mitt ISK. Eftersom jag samtidigt har likvider parkerade i ett korträntekonto som jag sedan för över till lånekontot inom ett par dagar tar sparräntan och lånräntan ut varandra över tid.

  Därför är jag inte så orolig för räntorna, som platinakund betalar jag 1,75 procent vilket fortfarande ger ett räntenetto utdelning minus lånränta i de flesta aktier jag köper som motiverar affären. Eftersom det aldrig rör sig om större belopp än 1-2 månaders överföringar kan jag lätt reglera det genom att snåla månaden efter jag har lånat för att betala tillbaka lånet. I det perspektivet blir räntan högst hanterbar.

  SvaraRadera