fredag 3 januari 2020

Portföljernas utveckling 2015 - 2019

Det har blivit dags för en liten redovisning av utvecklingen av bloggosfärens tråkigaste portföljer.

Sedan jag 2015 rannsakade mig själv och slutade med frekventa köp och sälj (vilket hade blandat resultat, men definitivt under index) har jag använt mig av fyra så kallade portföljer med följande resultat:


2019 2018 2017 2016 2015
Fegisportföljen 3.1% 0.5% 2.9% 6.4% 3.5%
Fondportföjen 28.7% -3.3% 6.5% 5.3% -0.6%
Aktieportföljen 25.4% -0.9% 4.6% 34.7% -3.4%
Hedgeportföljen 5.9% -6.5% 7.4% -1.4% 6.3%
SIX Return Index 36.6% -4.41% 10.80% 9.65% 10.40%
OMSX30 25.8% -10.67% 5.90% 4.86% -1.21%


Varje portfölj har nu med andra ord "vunnit" åtminstone ett år under de senaste fem åren (markerat med fet stil). Innehav i respektive portfölj kan beskådas på innehavssidan.


Under året har inga nya pengar tillförts portföljerna och förändringarna har varit minimala får man nog lov att säga:

Fegisportföljen
Inga förändringar under året.

Fondportföljen
Inga förändringar under året.

Årets vinnare, även om aktieportföljen närmade sig mot slutet. Ett fantastiskt resultat går till historieböckerna. I gamla goda dagar hade jag sålt för länge sedan, men i skrivande stund är jag naturligtvis mycket glad för min "nya" köp-och-behåll strategi.

Med 60% globalfonder är ju vikten av USA hög, men jag ser inget som får mig att vara orolig för detta (relativt andra marknader och särskilt inte med tanke på att det är presidentval i USA). Att kronan eventuellt stärks gentemot dollarn och så vidare är inte heller något jag aktivt avser att behandla.

Aktieportföljen
Inköp av aktier i Bahnhof som gjorde sitt intåg i portföljen, men i övrigt inga förändringar och ingen tillförsel av nytt kapital (förutom utdelningar minus skatt förstås). En lite mer detaljerad genomgång kommer att publiceras inom kort.

Hedgeportföljen
Inga förändringar under året, även om jag fick ge Brummer ett ultimatum för att de skulle skärpa till sig.

Vad händer 2020?
De pengar som sparas nuförtiden går in i ett pensionssparande samt till mindre del i indexfonder utanför ovanstående portföljer.

Under 2020 planerar jag inga större förändringar i portföljerna och om inget oförutsett (allvarlig ohälsa, uppsägning etc.) inträffar blir det inköp i aktieportföljen under slutat av varje kvartal för de utdelningspengar som råkar tillkomma.

Detta förklarar varför jag inte skriver så mycket inlägg på bloggen nuförtiden. Jag tar helt enkelt inte tid till att analysera aktier för potentiellt köp osv. Tråkigt? Ja, men som jag upprepar med jämna mellanrum här på bloggen, det ska ju vara tråkigt att investera.

Det jag borde reflektera över - nu när min "nya" strategi har några år på nacken - om jag verkligen överpresterar mot index givet den risk jag tar. Vid en snabb granskning av tabellen ovan ser jag inga givna signaler. Att i efterhand konstatera att jag inte borde ha några pengar i den så kallade fegisportföljen är ju ett lätt konstaterande, men jag vill ju sova gott om natten också.

Åsikter? Har ni haft ett roligare år?

9 kommentarer:

 1. Hej Egon.
  Själv 34% i år. 100% Avanza Global.
  Tycker din bästa portfölj är med indexfonder. Enklast kräver ingen fritid och omvårdnad. Bäst långsiktigt. Ha det så bra.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke77. Imponerande - både i utveckling och enkelhet. Också helt i linje med diverse studier. Hatten av för dig som "klarar av det"!

   Radera
 2. Jag har inte ens försökt mycket och fick +32% :) Valde aktie själv enligt P/E och vinst per aktie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte illa alls! Men ber att få gratulera till ett mycket bra resultat!

   Radera
 3. Snyggt! Tråkigt är bra när det kommer till börsen tycker jag :)
  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tråkiga är ofta det mest effektiva. God fortsättning tillönskas tillbaka.

   Radera
 4. behöver du ett lån? Har du letat efter var du kan få lån? Har du försökt få något lån? ansök sedan nu på? (christywalton355@gmail.com) om du vill få ett överkomligt lån. Lån erbjuds här till en mycket låg ränta på 2%. Kontakta oss nu om du är intresserad.

  SvaraRadera