fredag 3 juli 2020

Gamla och nya fonder

Sedan en ganska lång tid tillbaka har jag i fondportföljen investerat i just fonder. Efter att först ha gått från tio olika fonder till fem övergick jag för knappt två år sedan till dessa fyra:

Handelsbanken Sverige OMXSB Index
SPP Aktiefond Global
Länsförsäkringar Global Indexnära
Spiltan Räntefond

(Den första har bytt namn och heter numera Handelsbanken Sverige 100 Ind Cri A1 SEK.)

I min defensiva fegisportfölj har jag därutöver också haft innehav i Spiltan Högräntefond.

Jag har varit nöjd med dessa, men har nyligen köpt ett litet fritidshus och bestämt mig för att premiera Handelsbankens fonder som "tack för hjälpen". I och med husköpet valde jag också att sälja av en del fonder för att helt enkelt ha något att betala med.

Från och med nu är jag investerad i följande fonder och avser att vara det ett bra tag framöver:

Handelsbanken Sverige 100 Ind Cri A1 SEK (avgift 0,26%)
Handelsbanken Global Index Crit (A1 SEK) (avgift 0,45%)
Länsförsäkringar Global Indexnära (avgift 0,22%)
SEB Sverige Indexfond (avgift 0,26%)
Spiltan Högräntefond (avgift 0,95%)

Handelsbankens globalfond kan tyckas en aning dyr, men det tycker jag faktiskt det är värt för den bra och personliga service jag fick från Handelsbanken. Sverigefonderna är bredare än gratisalternativet Avanza Zero, så känns också helt okej. Efter vårens handelsstopp och ståhej väljer jag också att behålla större delen av mitt innehav i Spiltan Högräntefond, något jag skrev om här.

Jag har uppdaterat min innehavssida, men lägger ner det här med att prata om fondportföljen i fortsättningen, eftersom jag inte längre har alla fonder i en depå.

Nyheter om hur jag gör med mitt innehav i hedgefonder Brummer Multi-Strategy 2xL kommer inom kort och därefter har jag nog "landat" efter min lilla husaffär. Skönt.

Några åsikter om fondvalet och/eller resonemanget i den lilla läsekretsen?

7 kommentarer:

 1. Hej Egon. Även jag gillar Handelsbankens fonder även om jag inte äger någon fond hos dem. Det jag tycker är bra med deras fonder är att de är mer etiska idag än förr i tiden. Om jag inte minns fel har även Sverige fonden presterat ganska bra över tid och avgiften känns ok. Gällande högräntefonden är den verkligen värd sitt pris över tid? Annars kanske amortering skulle vart ett alternativ till en räntefond ifall man har lån tänker jag.

  Kul att höra om din fond portfölj.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis. Kul att du tittar förbi. Jag lägger inte alltför stor vikt vid de så kallade etiska fonderna, men det verkar onekligen som att det är något Handelsbanken har som inriktning i flera av sina fonder.

   Radera
 2. Jag har fått upp ögonen för Handelsbanken Sverige 100 Ind Cri A1 SEK och har beslutat mig för att rulla in alla utdelningar jag får i den fonden samt Spiltan Aktiefond Investmentbolag framöver för jag känner mig smått utbränd av att försöka hitta prisvärda utdelningsaktier nu när de flesta aktier stuckit iväg efter kraschen i mars. Behöver en paus mentalt, det får gå på autopilot ett tag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Autopilot ska inte underskattas! Det är kanske inte så "kul", men ack så effektivt enligt flera undersökningar jag läst. En förutsättning är att man håller avgifterna låga, men det gör du ju med ditt fondval.

   Radera
  2. Ja under 0.3% avgift är mitt mål så 0.2% avgift i både Handelsbanken och Spiltan känns klockrent. Det komiska är att dessa troligtvis kommer överprestera mina utdelningsaktier eller i vart fall hålla jämna steg. Älskar dock utdelningar...

   Radera
 3. Svar
  1. Hej Putte. Tack för frågan. Jag återkommer med ett par inlägg inom närmsta veckan.

   Radera