fredag 27 augusti 2021

Hedgefonder - tack och adjö!

Det har ju varit på tapeten tidigare att jag skulle sälja av mitt innehav (Brummer Multi-Strategy 2xL) i min s k hedgeportfölj. 

Tro det eller ej, men detta har nu hänt!!

Förra gången det var på tapeten gav jag Brummer och Partners ett offentliggjort ultimatum som fick dem att skärpa till sig (länk). Denna gång spelade jag med slutna kort och de lyckades inte till halvårsskiftet att gå upp med mitt minimikrav vid positiv börs på 2% (utan istället 0,3%), så jag la in en säljorder och har i dagarna fått pengarna för detta utbetalda (det tar ett tag eftersom fonden handlas månadsvis).

Den ädla konsten att trimma sin "hedge".

Några av läsarna har rekommenderat mig att göra detta tidigare, bl a på grund av den höga avgiften (7,65% enligt Avanza). Man bör i sammanhanget komma ihåg att hedgeportföljen faktiskt några gånger presterat bäst på årsbasis av alla mina portföljer, så det är inte så att jag är oerhört missnöjd eller bitter.

En aspekt som spelat in i sammanhanget är att jag över tid vill förenkla mina investeringar, åtminstone i det avseendet att jag reducerar antalet olika portföljer/depåer.

Vad ska jag då göra med pengarna? 

Jag handlar ju som bekant endast i samband med kvartalsskiften, så jag har några veckor på mig att klura ut det, men grundplanen är att lägga in en stor andel i två av de aktieindexfonder jag investerar i (Länsförsäkringar Global Indexnära och SEB Sverige Indexnära A) och resten i Spiltan Högräntefond.

Framtiden får utvisa om denna manöver läggs i facket av dumheter på börsens topp, eller om det visar sig vara rätt. Att ha minskat antalet depåer/portföljer känns dock bra. 

Enkelhet är en dygd enligt vissa. Dumheter enligt andra. Vad tycker ni?

10 kommentarer:

 1. Det var ju en helt sinnessjuk avgift! Förvisso verkar den större delen vara prestationsbaserad men ändå. Det kommer nog visa sig att du gjorde helt rätt som dumpade denna fond.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, "billig" är den inte, men jag har (som beskrivet) faktiskt tjänat en del pengar på fonden trots allt, så jag är inte bitter på något sätt. Framtiden får som sagt utvisa om det här var rätt steg att ta.

   Radera
 2. Jag är i samma situation, men har gett Multi Strategy till årsskiftet innan jag tar den troliga beslutet att dumpa den. Det finns bättre hedgefonder, tex Alcur för den som letar efter en lågriskhedgefond som presterat över en längre tidsperiod med hög riskjusterad avkastning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Road. Jag känner att jag har haft nog av hedgefonder, men jag ska ta mig en titt på Alcur trots allt. Tack för tips!

   Radera
 3. Wow 7,65% i avgift. Jag har aldrig hört talas om något högre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den höga avgiften sticker ut. Jag är inte missnöjd med totalutvecklingen trots denna höga avgift, men känner att det är dags att växla spår. Vi får se om det visar sig rätt.

   Radera
 4. "Facket av dumheter på börsens topp" ha!
  Det var en rejält tilltagen avgift. Bättre pengarna hamnar i din ficka än deras tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Ja, de har vett att ta betalt. Vi får se om jag lyckas bättre med mina billigare val.

   Radera
 5. Wow, vilken avgift. Ska jag vara ärlig så har jag aldrig ens tittat på så dyra fonder. Brukar sortera på avgiftskolumnen och tror aldrig jag läst till över 1%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är mycket bra att Avanza publicerar den egentliga avgiften. Är utvecklingen okej är det inte alltid helt lätt att förstå hur mycket det egentligen blir av den prestationsberoende delen.

   Radera