fredag 7 januari 2022

Sparkvot och frihetsgrad 2021

Det har ju kritiserats att jag tidigare publicerat ointressanta inlägg om sparkvot och frihetsgrad nästan varje månad. Någon eller några under året kanske även den lilla läsekretsen tycker det är okej att få läsa om min sparkvot och frihetsgrad? Även om det kanske inte är så intressant är det nu dags!

Sparkvoten under året kom in på mycket fina 58%. Sparkvot på helårsbasis de senaste åren:

 

 

Den främsta anledningen är oförskämt höga inkomster, inte något extremt snålande. Om vi inte haft diverse Corona-relaterade restriktioner/rekommendationer hade nog sparkvoten varit något lägre, men inte så värst mycket är jag övertygad om. (Även här är man oförskämt lyckligt lottad genom att inte vara nämnvärt "drabbad" av Corona-relaterat elände med andra ord.)

Frihetsgraden baserar sig på hur mycket av våra utgifter som täcks av 3% av kapitalet (vilket uppdateras i slutet av varje kvartal och sedan gäller i tre månader). Mer om hur jag beräknar sparkvot och frihetsgrad hittar den intresserade i detta inlägg.

Kanske en något rörig graf, men baserat på 3, 6 och 12 månaders faktiska utgifter har frihetsgraden varierat enligt följande:Vi bor fortfarande i en mycket dyr hyresrätt och tycker fortfarande att det är värt det. Att byta till ett mer "okej" boende skulle i ett slag höja frihetsgraden, men än så länge är det inget vi planerar att göra. Några börsår likt det senaste skulle naturligtvis också hjälpa till, men är ingenting jag räknar med.

Kampen för den finansiella friheten fortsätter med andra ord.

 

 

4 kommentarer:

 1. Sparkvot och frihetsgrad följs med åren åt hand i hand. Det är oftast nyckeln till allting. Klart det är intressant, snart publicerar jag min...;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Det är inte alla som tycker det är intressant... men jag ska läsa ditt inlägg när det kommer - med intresse!

   Jag har varit med om att sparkvoten och frihetsgraden *inte* följts åt: Går värdena på portföljerna ner, så går tyvärr även frihetsgraden ibland ner trots att jag lyckas ha en positiv sparkvot.

   Radera
 2. Året såhär långt är ju inte särskilt bra. Men även en lägre frihetsgrad än 100% är en de av målet - frid. Kan tänka mig att känslan av att det inte kommer gå fel på grund av att 'man inte denna månad hade råd att laga bilen' eller liknande, ändå är ganska skön.


  SvaraRadera