söndag 13 mars 2022

Bomber, granater och en aktieportföljsuppdatering

Det är dystra tider på många områden nu. Att aktieportföljen tappat kraftigt i värde känns som ett otroligt futtigt problem i jämförelse med det som sker i Ukraina.

Innan vi kommer till detta med aktieportföljen hoppas jag att ingen missat bloggrannen Cornucopias sakliga uppdateringar om kriget i Ukraina. Heder åt Cornucopia och inte minst heder åt ukrainarna som verkar ha fattat det där med att vara stolt och kämpa för sitt land!

Att vi ska gå med i NATO anser jag vara en självklarhet, men det har jag gjort länge nu. Läsvärt i detta ämne: Detta innebär ett svenskt natomedlemskap

Det är nu vi inte ska ge oss. Det är nu vi ska visa hur skåpet ska stå. Rent praktiskt kanske vi skulle kunna skicka lite svensk trupp till Poltava för att få revansch för senast?

Okej, nog av mindre kloka åsikter och över till aktieportföljen:

Jag har redan beskrivit min usla tajming vad gäller försäljning av IPCO (inlägg). Det kvarvarande oljebolaget i portföljen - Equinor - har gått bra under kvartalet. Resten har gått ganska dåligt.

Överblick (grön linje - mitt depåvärde, gul linje - OMXSGI):


Även om en dryg miljon ner i värde såklart är mycket känns det - likt redan nämnt - futtigt jämfört med andras problem och det som sker i vår närhet.

Inget har ändrats vad gäller investeringarna: Aktierna behålls och nysparande går huvudsakligen in i indexfonder.


 

4 kommentarer:

 1. Kunde jag offra en miljon för att Putin skulle lämna Ukraina skulle jag göra det med glädje. Jag har precis sett en intervju med ukrainas främsta schackspelare som tack och lov för honom inte var i Ukraina när Putin invaderade. Han försökte hålla humöret uppe men ögonen var rödsprängda och rösten sprack när han pratade om de barn som nu väcks varje morgon av flyglarm och som tillbringar dagar i skyddsrum och hoppas på att överleva.

  Jag erkänner direkt att jag underskattat Putins galenskap. Han har varit slug och intelligent och jag trodde inte att han skulle göra något så fruktansvärt korkat och vansinnigt. Nu verkar det som att han ramlat in i diktatorfällan att han eliminerat alla som var villiga att ge honom korrekt information och alla som vågade ifrågasätta felaktiga beslut. Dessutom så kan han naturligtvis inte erkänna att han hade fel utan han jämnar hellre Ukraina vid marken.

  Sedan skulle jag föredra om vi konkretiserar EUs gemensamma försvar framför ett Natomedlemskap, men det blir en debatt som kommer tas inom EU och inom Sverige framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel@
   Om du jämför ryssarnas stridsmetoder/taktik nu i Ukraina jämfört med tidigare i Tjetjenien. Vad slås du av då?
   Och varför tror du det är denna enorma skillnad?
   Att förlita sin omvärldsbild på en gammal schackmästare känns inte helt optimalt. Vad sades om regionerna i öster där befolkningarna på Krim och utbrytarrepublikerna inte vill tillhöra Ukraina. Dessa områden och människor är ju helt centrala i den pågående konflikten. Har de rätt att själva bestämma över sin framtid och självbestämmande? Eller vill du tvinga dom att tillhöra en statsbildning de avskyr? En demokratisk lösning på detta är helt avgörande. Vad är din lösning? Handhjärtan och en ukrainsk flagga på din profilbild?
   // Ellinor

   Radera
  2. Jag vet inte vad du försöker säga.

   Radera
  3. Jag hade också gärna "offrat" en miljon i värde för att få ett slut på detta elände. Jag har svårt att se att EU kommer att få till något som matchar NATO, men vi får väl se vad de diskussioner som nu blivit väldigt nödvändiga leder till.

   Tack för att du läser och kommenterar.

   Radera