onsdag 20 juli 2022

Boktips: Pengar och ekonomiska kriser av Micael Hamberg

Jag var på biblioteket och kollade in den ganska magra sektionen med ekonomiböcker. En bok som väckte min uppmärsamhet var "Pengar och ekonomiska kriser - krash boom bang" av Micael Hamberg.

Den var läsvärd. 


 

Författaren är i grunden fysiker som även läst en del ekonomi och går steg för steg igenom vad pengar egentligen är, hur de skapas, hur bankväsendet fungerar, guld, bitcoin, fiatpengar, kapitalism, planekonomi, finansiella system, inflation, deflation... och förutsäger vad som kommer att hända med vårt nuvarande system. 

Just detta med att gå igenom vad pengar egentligen är och hur de skapas nämner han som fysiker att han saknat i många ekonomiböcker, dvs att grunderna (olikt fysikböcker) saknas.

Dessutom beskrivs vad som troligen kommer att hända med vårt nuvarande finansiella system vi som individer kan göra åt detta samt vad konsekvensen egentligen är av de stödpaket och åtgärder vi har sett genom årens lopp, t ex under och efter finanskrisen 2007-2008 och coronakrisen 2020-2021 (boken kom ut 2021). 

Intressant är också att länder som anses vara mer kapitalistiska uppvisar lägre klyftor mellan rika och fattiga än andra länder.

På knappt 300 sidor får man med andra ord en ordentlig genomgång av allt från byteshandel till helikopterpengar.

Boken är lättläst och flyter på bra med bra uppdelning mellan kapitlen. Jag känner att även om inte allt var nytt för mig personligen, fanns där mycket nytt/intressant och det är med andra ord en mycket läsvärd bok som varmt rekommenderas.


1 kommentar:

  1. Bra tips där Egon!
    Tack, biblioteken nu för tiden är tyvärr på utgång...
    Mvh
    Larsa

    SvaraRadera