söndag 18 oktober 2015

Spara enkelt och billigt


Att spara och investera är inte det lättaste för många medmänniskor. Att bara lyckas spara undan till en buffert är en bedrift för många. Samtidigt finns det så många olika sätt att både investera och spekulera med sina sparpengar.

De allra flesta oberoende undersökningar visar på att det som på längre sikt avgör utfallet är tiden man "ligger inne" på marknaden, att man balanserar om regelbundet samt håller kostnaderna låga, t ex en gång per år.

I Sverige är det enkelt att uppnå alla dessa fördelar, eftersom det för oss (till skillnad från andra länder) finns bra alternativ med låga kostnader.

I dagens läge är det inte svårt att först "betala sig själv". En enkel manual:

1) Öppna en depå hos någon lågkostnadsleverantör. I Sverige har vi åtminstone två enkla alternativ: Avanza och Nordnet.

2) För automatiskt över en fast andel av din lön till din nya depå, t ex 10%.

3) Sätt upp automatiska månadsköp för de pengar som förs över. För idéer kring fonder med låga avgifter, se min fondportfölj.

4) Se över fördelningen mellan fonderna 1-2 gånger per år. Endast. Detta (att alltså "sitta still i båten") är för många det allra svåraste.

Detta förutsätter naturligtvis att man har en inkomst att spara ifrån, men de allra flesta har ju det.

Tanken är att alltså att du "betalar dig själv först", sätter upp sparande/investeringar automatiskt och helt enkelt "sitter still i båten" - för handen på hjärtat, vem kan egentligen förutse hur marknaden kommer att gå framöver?

Tråkigt? Ja, men det ska ju vara tråkigt att investera!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar