tisdag 28 juni 2016

Brexit? Tveksamt.

Kommer det verkligen att bli någon Brexit i den mening som verkar ha utlovats av Brexit sidan i debatten före folkomröstningen, dvs med kraftigt minskad migration, icke-fri rörlighet över gränserna, tillgång till EUs inre marknad samt med ökat självbestämmande?

Tveksamt.

Folkomröstningen är ju endast rådgivande och liksom länder som med överväldigande majoritet röstade mot omläggning till högertrafik (jag har läst om detta; riktigt så gammal att jag upplevde detta själv är jag inte ännu) kan ju landets parlament faktiskt bestämma något annat. Kärnkraft skulle kunna vara ett annat exempel om vi nu ska botanisera i vår egen bakgård.

Hursomhaver, det verkar råda lite oklart läge kring hur en brexit egentligen ska gå till och även lite mer seriösa skribenter än er egen Myttinge 94 är tveksamma (t ex Financial Times Gideon Rachman (bakom betalvägg)).

Det bästa som kan hända är väl att EU skärper till sig och verkligen ordnar upp de problem som man skjutit framför sig en längre tid, t ex Greklandssituationen och den för framförallt södra Europa mycket skadliga penning- och sparpolitiken.

Klart är dock att det kommer att vara politiskt turbulent i Storbritannien en stund och att våra kära aktiemarknader kommer att vara en aning volatila. Kanske är det bra för min hedgeportfölj.

Spännande tider milt sagt.


2 kommentarer:

  1. Även om folkomröstningen är rådgivande tror jag inte britterna använder "den svenska modellen" när det gäller att pissa på sina väljare. Men visst är det långt till Brexit, både i tid och handling. Och troligen ersätts väl medlemskapet av ett omfattande samarbetsavtal, så frågan är hur fria de blir.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentar, Micke. Som vår fänrik i lumpen sa: Den som lever får se!

      Radera