torsdag 16 juni 2016

Spiltan: +859%, men...

Mina aktier i Spiltan, vilka jag köpte för att jag gillar bolagets stil (med årsstämma under lätta former på nationaldagen samt en VD som betonar vikten av långsiktigt sparande och låga avgifter osv.) är den aktie som gått solklart bäst för mig någonsin.

En otrolig utveckling:Jag är naturligtvis väldigt glad för denna utveckling även om jag för närvarande inte planerar att sälja, trots att innehavet blivit förvånansvärt betydande med mina mått mätt (det största innehavet jag har).

Som jag skrivit tidigare är en majoritet av värdet kopplat till Paradox Interactive. Detta är ett bolag som tillverkar dataspel med till synes god framgång. Jag har inte analyserat detta bolag och de kommer kanske ha en alldeles utmärkt utveckling och framtid. 

Men, jag tycker faktiskt inte att Spiltan ska behålla sitt innehav i Paradox Interactive, särskilt inte nu då det är noterat. Istället borde Spiltan enligt min simpla åsikt sälja av innehavet och ge en extrautdelning till oss aktieägare alternativt dela ut aktierna till oss. De av oss som då vill fortsätta ha lika stor andel i Paradox Interactive som vi nu äger via Spiltan kan behålla de aktierna. De av oss som inte vill det, kan ju då sälja och t ex köpa fler aktier i Spiltan om man nu vill det.

Jag vill fortsätta se ett Spiltan som aktivt deltar i debatten om sparande och pension. Jag vill fortsätta se ett Spiltan som äger (stora) delar av onoterade bolag och därmed hjälper företag att växa och bli stora (som t ex det otroligt lyckade innehavet i just Paradox Interactive).

Jag vill inte se ett Spiltan där en majoritet av värdet är baserat på ett annat noterat bolag.

Andra åsikter frågas kom.

2 kommentarer:

 1. Jag var också skeptisk på stämman förra året till den stora andelen i Paradox men jag har själv spelat deras spel sedan början av 2000-talet och de släpper en del guldklimpar då och då. Jag tror börsnoteringen var ett försök av Spliltan att få loss extra kapital och vi fick ju utdelning i år också. Sedan tror jag som VD sa på årets stämma att om vi bara säljer så fort bolag noteras så tappar Spiltan förtroende som långsiktiga ägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar.

   Det ligger något i det du skriver och en liten utdelning är naturligtvis inte fel. Jag tycker dock andelen är osedvanligt hög med över 70% av värdet i Paradox, men kanske får vi se en ändring över tid. (Kanske får vi se en ytterligare ökning och då kommer jag ju inte bli ledsen heller.)

   Mvh

   M

   Radera