torsdag 20 oktober 2016

Den ekonomiska friheten - hur gör ni i praktiken?

Bland bloggarna verkar målet för många vara att en vacker dag kunna leva på utdelningar alternativt på att ta av kapitalet. Så även jag.

En del har som mål att uppnå ett visst belopp och sedan "sluta jobba", andra fortsätta att jobba för att det är kul alternativt jobba mindre eller med något som inte ger alltför mycket ekonomisk utväxling, men är stimulerande på andra sätt.

Nya pengar. Ser ut som leksakspengar för en annan.


De av er som har läst mina tidigare inlägg har jag själv med nuvarande sinnelag inte någon tanke på att sluta jobba (något som naturligtvis kan ändras över tid) när jag skrapat ihop mitt nödvändiga kapital, utan ser det hela mer som ett slags "dra åt helvete" pengar.

För er som har tänkt att leva på kapitalet, hur har ni tänkt att göra rent praktiskt?

År 1 lägga undan utdelningar +/- del av kapitalet och leva av detta år 2? Månadsvis ta ut en summa ur depån? Verkligen leva på utdelningarna allteftersom de trillar in?

Det skulle också vara lite av intresse hur mycket ni anser er behöva, antingen i form av kapital eller utdelningar.

Ni behöver inte brådska med svaren. Jag har en stund kvar innan jag behöver bestämma mig.

20 kommentarer:

 1. Oj inga lätta frågor. Jag tror att det kommer att sluta med att jag lever på året innans utdelningar för att ha lite bättre framförhållning och kan parera.

  Summan jag vill få ut är inte den helt enkel utan ändras ständigt men någonstans kring 20 000-25 000 kr i månaden i utdelningar hade varit toppen. Min tanke är att kanske avsätta 2000 kr i månaden i nyspar så att utdelningen ökar med tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att "fördröja" ett år låter klokt. Hur långt har du kommit på vägen till detta mål om man får fråga?

   Radera
  2. Är en lång sträcka kvar att vandra. Tror mig kunna vara där om ca 10-15 år beroende på vart jag väljer att bo. Så säg när man är ca 45 år gammal.

   Radera
 2. Nytt bankkonto som får 90% (max) av utdelningen under ett år och sedan konto/12 överfört till "lön kontot" varje månad (så att du håller din månadslön relativ till utdelningen hela tiden). Det som blir över + 10% återinvesteras som inflations/wtf skydd.

  Lönen under det första året av dessa utbetalningar (för att se om det fungerar att leva på din nya "lön") läggs in på konto tre som försäkring (d.v.s. du har ett årslön kontant utifall något går helt åt fanders).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som mitt upplägg ungefär. Borde vara hyfsat säkert sätt att agera på!

   Radera
  2. Låter smart. Tack för att du delar med dig. När hoppas du börja med detta, eller är du redan "där"?

   Radera
 3. Oj vad svårt! Eftersom jag än så länge bara är i början av mitt mål med pension vid 50. Så fråga igen om 5 år. Då kanske jag hunnit tänka lite längre och ge ett bra svar. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, ska försöka komma ihåg att fråga om 5 år. :-)

   Lycka till med investeringarna och tack för kommentar och intressant blogg.

   Radera
 4. För min del blir det ganska enkelt: Om tio år ska jag ha 5000 i månadsutdelning, resten blir ett deltidsjobb alternativ mitt eget företag. Eller så lever jag upp hela beloppet som ger mig 10000 per månad i tjugo år, sedan väntar min slutdestination enligt statistiken. Barnen får ändå två avbetalda hus, man ska också tänka på sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, man ska tänka på sig själv också (jag är ju som mitt namn antyder ganska ego själv). Lycka till med planerna!

   Radera
 5. Borde inte själva idén med att bli ekonomiskt oberoende vara att man ska slippa detaljplanering av typen "År 1 lägga undan utdelningar +/- del av kapitalet och leva av detta år 2"?

  Om man räknar med X % årsavkastning netto på aktieportföljen är man ekonomiskt oberoende den dag X överstiger det belopp man behöver för att leva. Sedan kan man ju föra över ett exakt belopp till ett lönekonto varje månad om man blir lyckligare av det, men jag förstår inte poängen.

  Jag har för övrigt inte heller tänkt sluta jobba, men den dag jag vill kan jag göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå din åsikt om att slippa detaljplanera, men är/var lite intresserad av hur folk gör i praktiken.

   Du för alltså över pengar från din depå om/när du skulle behöva dem? (Jo, jag vet att du jobbar.)

   Radera
  2. Jag fattar att det var principen du var ute efter, min invändning var att själva poängen med att bli ekonomiskt oberoende borde vara att man ska kunna göra lite hur man vill.

   Säg att min depå stiger en halv miljon i värde varje år i snitt. Jag kan välja att flytta ut genomsnittsbeloppet från depån varje månad, eller bara utdelningar. Eller också låter jag alltihop ligga kvar i aktiedepån och när jag behöver pengar för att köpa något jag inte kan/vill finansiera på annat sätt gör jag ett engångsuttag. Själva transaktionerna gör ingen skillnad, jag fattar bara inte varför man ska plocka ut pengar man inte behöver om de kan ligga kvar i sparandet.

   Radera
 6. För min del kommer det bara handla om att leva på utdelning. Jag kommer inte knapra på kapitalet. Inte bara för att jag vill att det skall fortsätta växa och "inflationssäkra" min portfölj utan också för att det känns fel i ryggmärgen att göra det.

  Och jag kommer sannolikt inte att sluta jobba någonsin utan det jag eftersträvar är just friheten att själv välja. Vill jag ta ett halvår ledigt och utforska undervattenlivet i Cuba så ska jag kunna göra det tex.

  /Aktiepappa (eller frihetsnarkomanen;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter vettigt, men hur gär du i praktiken? Tar ut pengar ur depån när du behöver dem och har då förhoppningsvis en hög utdelningspengar att ta av?

   Relaterat till undervattensiden, gillar du Cuba Cola? :-)

   Radera
 7. Som det ser ut nu tar jag inte ut något alls ur depån. Däremot plockar jag utdelning ur mina onoterade bolag som jag använder som lön. Dock hamnar det mesta av själva lönen sen på depån i alla fall eftersom jag ännu inte slutat jobba.

  Och jag dricker inte Cola, inte ens Cuba cola ;) däremot har landet Cuba en hel del undervattensnatur att utforska. Kolla här:

  http://cubandivingcenters.com/en/destination/gardens-of-the-queen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som att du har ett fint kassaflöde.

   Tack för länken till dykområdet. Ser fantastiskt ut!

   Radera
  2. Det är där ni hittar mig om bloggen är tyst en månad eller två 😉.

   Radera
  3. Mitt mål är enkelt. Jag vill få upp mina utdelningar så pass mycket att de täcker mina kostnader. Alltså räkningar, mat och resor/intressen. Jag komner inte spara 1 års utdelningar eller liknande utan lever direkt på de jag får.

   Jag skrev ett inlägg om det för ett tag sen:

   http://frihetsmaskinen.blogspot.se/2016/09/om-4-ar-behover-jag-aldrig-jobba-mer.html?m=1

   Radera
 8. Tyvärr var jag allt för gammal då jag insåg att man kunde bygga en pengamaskin. MEN det spelar ingen roll, jag jobbar med de förutsättningar jag har och tanker mig att pensionen blir inget vidare så mitt sparande på börsen gör I alla fall att jag kommer att ha en relativt dräglig tillvaro och till och med lite lyx I livet. Utdelningarna kommer att användas direkt när jag blir pensioner, varje månad trillar det in en extra slant och den kommer att användas!

  SvaraRadera