söndag 8 januari 2017

Goda nyheter: Inga nyheter ÄR goda nyheter

Jag råkade stöta på en intressant artikel av en herre vid namn Donelli jag vill dela med mig av. I korthet (allt ska ju vara så kort och snabbt i dessa dagar) går artikeln ut på att det inte är bra för oss att läsa nyheter och det som verkligen är viktigt kommer vi att få höra om ändå via vänner (mitt tillägg: kanske via "bloggvänner" också).

Nostalgiska minnen från barndomen.

Problemen är många, men bl a belyser han att dagens nyheter alltför ofta beskriver symptom och inte orsaker, något jag tror är mycket viktigare för de som investerar långsiktigt.

Istället förordar han att man bör läsa böcker och/eller magasin som går på djupet.

Så, inte ett nyårslöfte, men jag ska sluta surfa runt på nyhetssidor och istället försöka läsa mer. Donelli hävdar att det räcker att skumma The Economists första sidor med uppdatering från vad som hänt i världen, men då jag betalt ganska mycket pengar för min lilla prenumeration på just den veckotidningen kommer jag att försäka läsa igenom den varje vecka. En annan skrift jag kan rekommendera är annars månadstidningen Filter där man kan få läsa djuplodande om saker man annars kanske inte "klickat" sig till och det kan vara nyttigt i sig.

Tre frågor:

1) Hur ofta har en nyhet fått dig att ändra ditt beteende (och det i efterhand visat sig rätt)?

2) Hur många av de nyheter du läste för en månad sedan kommer du ihåg idag?

3) Om du reflekterar över hur du "konsumerar" nyheter, är det värt det (efter att ni läst artikeln jag länkade till på första raden i inlägget)?

6 kommentarer:

 1. Någon som kommer ihåg larmet och "akrylamid" från tidigt 2000-tal? Det var tydligen farligt att äta chips och varm potatis. Det verkar ha blivit orfarligt nu igen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer ihåg att livsmedelsverket gick ut med en varning som fick chipsförsäljningen att rasa markant på kort tid. Det blev ju helfel i slutändan om jag förtid det rätt.

   Akrylamid förknippar jag personligen dock mer med tunneln genom Hallandsåsen.

   Tack för att du läser och kommenterar.

   Radera
  2. Det var Rocha Gil (stavning?) i Hallandsås vill jag minnas. Ett medel som för övrigt används som tätningsmedel i stort sett varenda Svensk tunnel de senaste 30 åren. Problemen var bara att Hallandsås är en grushög mer eller mindre så det går ju åt en del medel om man vill täta ;).

   Radera
 2. Som svar på dina frågor.

  1. 0
  2. 0
  3. nja. Nyheter är kul men jag sållar och läser inte alla nyheter. Just att koppla på ett filter är viktigt, att tänka själv och inte sluka allt med hull och hår. Som en äldre man en gang sa när vi tjabbade om politik, -star det I tidningen så är det sant!

  // Procentpanik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nyheter kan ju till stor del ses som underhållning.

   Det där med tidningen håller jag nog inte med om. :-)

   Radera