torsdag 1 februari 2018

Dyr januari - negativ sparkvot!

Året har - som väntat - inte börjat bra ur ett sparperspektiv. Det blev till och med värre än jag trodde med en negativ sparkvot i januari.

Även om jag inte tillhör snålbloggarna och inte behöver "gå från hus och hem" kan jag inte låta bli att skämmas litegrann.

Det svider, men det är bara att se sanningen i vitögat och rapportera sparkvot samt kostnadstäckning från kapital enligt den vanliga modellen:


Usch (klicka för större bild om du vill känna dig lite extra skadeglad).

Vad är det då för utgifter som har dragit iväg? Jo, frugan har skämts bort med både en ny dator (Mac såklart), glasögon (dyra som attan) samt en förutbetald semesterresa vi ska åka på i februari (okej halva den är min, men ändå).

Förhoppningsvis stundar bättre tider framöver.

9 kommentarer:

 1. smaksak över vad pengarna ska gå till. Själv tycker jag det är helt ok att göra inköp av diverse lyx som ny dator eller resor. Det är när man köper "överlevnadslyx" som mat eller kaffe på stan som man bör tänka om.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker alltid året startar illa. Inte för att jag julhandlar på kredit, men det brukar av ngn anledning hopa sig med diverse storräkningar och "nödvändiga inköp" (för vår del också en Mac faktiskt!) Tack för din transparens, nu kände jag mig genast lite bättre till mods.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att kunna glädja någon emellanåt! :-)

   Radera
 3. Kikar man på hela "livets ekonomi" tycker jag nog dom sakerna du nämner; en resa, en bra dator och glasögon helt klart kan räknas som investeringar i sin livskvalite. Jag tycker också bitvis det svider rejält när större summor ska ut men man ska nog försöka njuta rejält av det värde som sakerna/upplevelserna tillför också:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Lite ”surt” känns det dock trots allt

   Radera
 4. Ja du Egon...Happy Wife..happy Life! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha - jag hade glömt det uttrycket. Det ligger mycket i det.

   Radera
 5. Sen att "alla" som skickar fakturor en gång i kvartalet gärna gör det i januari, gör ju ingen glad. Med motiveringen "de ska inte behöva betala den här när det är jul". Men lite spridning hade jag önskat (gäller tex sophämtning, va-avgift, vägavgift). Fast dessa utgifter ligger ju i planen ändå, men det ser ju trist ut i kvoten.
  Annars så har jag också nya ögon plus ganska mycket kläder till mig själv på utgiftskontot just nu.

  Hälsningar Spargrisen

  SvaraRadera