måndag 2 juli 2018

Sparkvot 2018-06: 53%!


Pga lite högre inkomster än vanligt, bl a återbäring på löpande avgifter för driften av vår lägenhet (t ex, el, vatten och värme) samt lägre utgifter än tidigare månader gick sparkvoten under juni upp till inte så pjåkiga 53%.

Baserat på 3% uttag från kapitalet täcker vi därmed 56% av våra genomsnittliga månadskostnader för de senaste tre månaderna. 

Satt i sitt sammanhang och över tid:


Klicka för större bild.

Nu när jag följt detta i strax över ett år är det tydligt att det framförallt är storleken på utgifter som gör skillnad. Inte helt oväntat baserat på flertalet bra bloggar runtomkring oss, men ändå intressant att beskåda med ens egna pengar.

Resan mot den finansiella friheten fortsätter med andra ord.

12 kommentarer:

 1. Wow. En riktigt bra sparkvot!
  Kämpa på!
  /Pappa betalar?

  SvaraRadera
 2. Hej Egon. Riktigt intressant att se din graf på sparkvot samt kostnadstäckning. Det jag själv lagt märke till är att det är betydligt lättare att försöka få ned kostnader istället för att få ihop de extra pengarna som krävs för framtida frihet. Kan du tex spara in 3000 kr per år på något krävs det 100 000 kr mindre i kapital vid din 3% regel. Förutom att det krävs mindre kapital finns ju även risken att sparkapitalet minskar/inte växer så bra som man tänkt. Givetvis hoppas man på bra avkastning på sitt sparande men det finns ju inga garantier för det. Tyvärr tar det väldigt lång tid att bygga en förmögenhet och disiplin krävs. Speciellt om man jobbar inom ett låglöneyrke. Därför fokuserar jag på att det inte är de höga inkomsterna man blir rik på. Utan de små utgifterna :-) Fortsatt lycka till mot 100 % frihet.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Du har rätt - det är de ”små” utgifterna som gör det!

   Radera
 3. Verkligen snyggt jobbat. Du har säkert tagit upp det här tidigare men vad är planen? Tänker då gå hela vägen till att 3% ska täcka era utgifter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det var en bra månad. Januari var sämre. Som svar på din fråga: Ja (se länk på sista raden i mitt inlägg).

   Radera
 4. Riktigt imponerande med 53% Egon.

  Jag leker med tanken om jag själv skulle lyckas med det. Känns väldigt långt borta. Är själv nöjd när jag lyckas med minst 25%, så både respekt och bra jobbat! För även om man får in extra kapital någon månad så är det långt ifrån alla som har disciplin eller klokhet att skjuta in det extra kapitalet i ett sparande/investerande snarare än omedelbar konsumtion.

  Med vänlig hälsning,

  Atlas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlas. Ja, de lyckliga månader vi får in mer pengar spenderas det inte nödvändigtvis mer. Detta känns inte så svårt för oss, men vi är kanske inte helt typiska där. Tack för att du läser och kommenterar.

   Radera
 5. Bra jobbat, det är ju alltid kul när utgifterna är mindre än hälften av inkomsterna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Ja, det var en bra månad med vanligt icke-snålt liv och lite högre inkomster som gjorde detta möjligt.

   Radera
 6. Svar
  1. Tackar! Nästa månad räknar jag med en mer måttlig sparkvot, men positiva "överraskningar" är alltid trevligt.

   Radera