fredag 7 september 2018

Förändringar i fondportföljen

Jag har tagit ett ytterligare steg i förenkling av fondportföljen samt ändrat vikterna mellan återstående fonder. I korthet har jag bytt från att ha 20% vardera i följande fem fonder:

- Avanza Zero (ingen avgift)
- Handelsbanken Sverige OMXSB Index (avgift 0,22%)
- SPP Aktiefond Global (avgift 0,33%) 
- Länsförsäkringar Global Indexnära (avgift 0,22%)
- SPP Aktiefond Europa (avgift 0,24%) 

...till att ha fyra fonder:

- Handelsbanken Sverige OMXSB Index (avgift 0,22%) 30%
- SPP Aktiefond Global (avgift 0,33%) 30%
- Länsförsäkringar Global Indexnära (avgift 0,22%) 30%
- Spiltan Räntefond (avgift 0,22%) 10%

Detta är en aggressiv fördelning med 90% aktieandel, men tanken är att detta är ett långsiktigt sparande och fonderna är ju mycket "breda".

Jag kommer att balansera om i slutet av varje år om någon fond avviker mer än 10 procent från vald fördelning. Med andra ord borde det räcka att titta till fondportföljen en gång om året.

Avanza Zero har fått stryka på foten trots dess fina avgift. Efter att ha funderat en del kring det här föredrar jag att ha en fond som följer ett bredare index, även om det finns fonder som följer ännu bredare Sverigeindex (SIXRX). Orsaken till att jag väljer att ha en sverigefond är att det drar ned valutarisken något och Sverige trots allt är min hemmamarknad. Framtiden får utvisa hur klokt detta är. 

Europafonden har även den fått stryka på foten, efter att jag läst ett antal artiklar om att vikta mot diverse regioner/teman egentligen inte spelar så stor roll i det långa loppet. Ja, jag inser att det är motsägelsefullt att då ha en sverigefond, men där spelar delvis valutarisken in i mitt beslut.

Avanzas nyligen lanserade globalfond (inte en affiliatelänk!) med en avgift på låga 0,1% skulle vara ett alternativ till Länsförsäkringar Global Indexnära (eller kanske t o m båda globalfonderna), men jag vill ge den lite tid för jämförelse innan jag gör ett sådant byte. Vem vet, kanske kommer Länsförsäkringar att "möta" den lägre avgiften (samt ta bort "hotet" om upp till 2% uttagsavgift som uppmärksammats).

Den allra enklaste portföljen vore ju att endast ha en (global) aktiefond plus en räntefond. Även om det går åt det hållet är jag personligen ännu inte redo för en så enkel strategi i fondportföljen.

8 kommentarer:

 1. Hej Egon,

  Hur tänker du kring Spiltan Räntefond kontra Spiltan Högräntefond?

  /Frilosofen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frilosofen. I min så kallade fegisportfölj har jag ungefär 50/50 mellan dessa båda fonder. Högräntefonden har lite högre risk, så det är (som vanligt) en fråga om vilken risk man vill ta.

   Mvh

   Egon

   Radera
 2. Hej! Jag har förstått det som att SPP aktiefond global och Länsförsäkringar global indexnära har i stort sätt samma innehav, då de följer samma index. Är det inte bättre att då bara ha Länsförsäkringar, som är billigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De följer inte riktigt samma index (se nedan). I det långa loppet kanske det inte är någon större betydelse, men om man nu ska vara noggrann. Jag hade i ärlighetens namn inte full koll på detta då jag initialt köpte in mig i dessa fonder, men ville inte ha alla pengar i en fond.

   Radera
 3. LF och SPP följer faktiskt olika index. LF följer MSCI world medan SPP följer MSCI all countries. Det senare är lite bredare och inkluderar även emerging markets. Billigast alternativ till SPP global tror jag är 90% Avanza global och 10% LF tillväxtmarknad indexnära. Men det är kanske att krångla till det... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Mikael. Ett litet tillägg angående SPP fonden: De har MSCA All countries som jämförelseindex, men följer även sin egen standard för hållbara investeringar, vilket betyder att vissa bolag faller bort:

   "Fonden placerar normalt i cirka 1500-2500 bolag fördelade på många branscher och länder och följer vår standard för hållbara investeringar.
   Det innebär bland annat att vi avstår från att investera i bolag som bryter mot internationella normer och konventioner. Det omfattar mänskliga rättigheter, arbetsrätt och folkrätt, korruption, allvarlig klimat– och miljöskada, kontroversiella vapen (landminor, kuster- och kärnvapen) samt tobak. Vi exkluderar även bolag som har för låg hållbarhetsnivå enligt vår hållbarhetsanalys. Därutöver avstår vi från att investera i bolag vars omsättning till mer än 5 procent kommer från produktion och/eller distribution av vapen, alkohol, spel och pornografi."

   Radera
 4. Zero tänker jag också avyttra. Fina val du gjort (även om jag personligen avstår räntor).

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera