onsdag 3 oktober 2018

2018-09: Sparkvot och frihetsgrad - båda 59%!

September var på papperet en mycket bra sparmånad (klicka för större bild):


Som av en händelse landade både sparkvot och frihetsgrad på 59%. Inte illa alls.

Vad gäller sparkvoten vill jag poängtera att det inte föreligger något extremt snålande kring detta, utan snarare är ett tecken på att "extrakostnader" valde att landa utanför just september månad denna gång.

Jag skriver "på papperet" angående den fina sparkvoten, eftersom en större räkning som egentligen hör till september betalades först nu i oktober. Detta gör att oktobers sparkvot redan är "rökt", men vi får se var vi landar. (Vi lever som sagt inte otroligt sparsamt, men inte heller otroligt slösaktigt.)

Räkningen var månades räkning från Mastercard. Naturligtvis ser jag alltid till att betala hela räkningen på en gång för att slippa ränteutgifter. En gång missade jag detta, vilket medförde extra och i mina ögon helt onödiga utgifter. Det var surt.

Att knäcka 60% i frihetsgrad verkar tufft, men skam den som ger sig...

11 kommentarer:

 1. Hej! Riktigt inspirerande nivåer du kommer upp i!!!

  En annan fråga som jag gärna skulle vilja ha din input på: har du någon Health Tech-produkt som du gillar mest och isf vilken och varför? Gjort någon spaning på aktiebolag kopplade till detta som är intressanta ur investeringshänseende?

  Tack!
  Healthtechproducts.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar verkligen Suunto's sportklockor av vilka jag har ett antal. De ägs av finska Amer Sports (vilka också äger t ex Salomon och Wilson). Senast jag kollade tyckte jag att deras värdering var för hög för att motivera ett inköp till min portfölj.

   Radera
 2. Hej Egon,

  Jag använder ett liknande nyckelvärde som din Frihetsgrad fast då räknar jag på 12 månaders glidande medelvärde, för att få med ett års variationer av utgifter som ofta uppstår i samband med högtider, säsong och semester.

  Av intresse, varför har du valt att använda 3 månader? Och hur fri är du om du istället använt 12 månader?

  Vänligen,
  Frilosofen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också tänkt tanken för att jämna ut kurvan en aning. Jag börjar få tillräckligt med data nu för att det ska vara rimligt att kolla på längre tidsperioder, t ex sex eller tolv månader. Jag lovar att återkomma i ämnet.

   Radera
 3. Jag gillar som Frilosofen 12 månaders rullande. Anledning - den har ingen säsongsvariation utan visar alltid ett helt år med alla säsonger. Tycker 3 månaders blir lite väl snabb i svängarna också.

  3% uttag verkar väl försiktigt, själv börjar jag fundera i banor om 5% uttag (!) med Vanguards dynamiska hybridmodell, se https://rikatillsammans.se/uttagsstrategier/. Men jag har inga arvingar och ska inte lämna något efter mig och kommer direkt att ha pension som kompletterar inkomsten.

  Nästan 60% är i vilket fall mycket imponerande. Själv har jag legat på 47-50% frihetsgrad de senaste månaderna (räknar då erhållna utdelningar vs totala kostnader, båda på rullande 12 månader).

  PS Med mitt sätt att räkna skulle du såklart ligga mycket högre ändå.

  Vänligen
  Utdelningssmålänningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här med 3, 4, 5 eller t o m ännu högre kan ju diskuteras. Jag har tagit en försiktig inställning här och har diskuterat detta i tidigare inlägg. Det finns inget facit på vad som är uthålligt, även om många förordar 4%.

   Radera
 4. Tjena Egon, mycket inspirerande graf. Ska göra en liknande. Jag undrar om du räknat på kostnader av någon särskild anledning? Tycker själv att utgifter är mer rättvisande.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. kostnad/utgift/utbetalning-koncepten blir ofta lite överkurs för privatekonomin. Och är förvirrande för många. Själv kör jag nog snarast utbetalning eftersom jag tittar på kontoutdrag då pengar verkligen flyttats när jag bestämmer period.

   Radera
  2. Ja, uppenbarligen överkurs för mig. :-) Det jag avser här är faktiska utgifter. Jag ska rätta till detta i nästa uppdatering. Tack för feedback.

   Radera
 5. Alltid fantastiskt kul att se dina resultat varje månad och tack för all inspiration du gett mig under åren. Satsar på att ligga i paritet med dig, 60% närmare bestämt, men kan bli tufft tror jag. Jag har äntligen själv börjat blogga för på allvar ta tag i den resan som du och andra stjärnor i bloggosfären inspirerat mig till att vandra in på. Kika gärna förbi
  https://10arsplanen.blogspot.com/ och om du gillar den så får du gärna lägga till den i din lista. Din är redan inkluderad hos mig så klart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback. Jag ska ta mig en titt på din blogg inom kort. Kul att du gillar uppdateringarna - själv är jag tveksam till att detta skulle vara intressant, men att döma av kommentarerna har jag uppenbarligen fel om detta (också). :-)

   Radera