söndag 25 september 2016

Kokpunkten närmar sig i ABB (och Investor)

Den fjärde oktober kan vi se fram emot kommunikation kring ett av de större besluten i ABBs historia, behåller man eller gör sig av med den så kallade Power Grids divisionen (med stor verksamhet i Ludvika av alla ställen på jorden)? Ryktena florerar och har inte stannat av genom att man sålt högspänningskabelverksamheten (med stor verksamhet i Karlskrona).

För oss med innehav i Investor som äger ca 10% av ABB är detta ett viktigt beslut. Så även för Sverige som industrination (tycker jag).

Den del man nu diskuterar att sälja ut är i mångt och mycket det ASEA en gång i tiden startade verksamheten med. (Svenska ASEA slogs 1988 ihop med schweiziska BBC och bildade ABB under ledning av legenden Percy Barnevik.)

Percy - en gigant bland giganter.

Av mest nostalgiska skäl är jag personligen emot en försäljning och väljer att peka på beslutet för några år sedan att behålla robotverksamheten som numera visar fantastisk tillväxt och lönsamhet. När det kommer till det rationella i att sälja, notera som separat bolag eller behålla blir det svårare och sanningen är nog att även om vissa gärna ger vissa profetior offentligt är det otroligt svårt att veta i förhand hur det kommer att gå. Det kommer också att ta ett bra tag (minst fem år) att kunna göra en rättvisande bedömning.

Så hur stor del av ABB är det vi pratar om egentligen? Enligt publicerade uppgifter för andra kvartalet är Power Grids den största av ABBs fyra divisioner sett till både orderingång och intäkter (källa):


Dessa siffror inkluderar högspänningskabelverksamheten som man alltså nyligen presenterat att man säljer. Att det dock är en betydande del av ABB som eventuellt säljs eller noteras separarat är det dock inget tvivel om.

För den som vill läsa en mer detaljerad analys rekommenderas följande: http://seekingalpha.com/article/4007803-abb-power-grids-split-upcoming

Dagens Industri pekar också på att temperaturen ökar och naturligtvis förändrar försäljningen av högspänningskablarna ingenting för den som via sin fond investerat 25 miljarder i ABB.

Oavsett vad beslutet blir den fjärde oktober kan vi nog förvänta oss en ordentlig kursreaktion både i ABB och Investor. Uppåt eller neråt? Ingen aning alls faktiskt, men en separat notering eller försäljning är nog till stor del redan reflekterat i kursen som gått bra på sistone (se graf nedan), så risken är nog på nedsidan vill jag hävda.Vad jag räknar med är att om det kommuniceras att ABB inte säljer eller noterar Power Grids divisionen separat kommer både den offentliga och icke offentliga diskussionen att fortsätta och det tror jag inte är bra för bolagets verksamhet, de anställdas "trygghet" och därmed för oss aktieägare både i ABB och Investor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar