lördag 24 september 2016

Uppdaterade regler för inköp av normala aktier och kryddor

Jag har ju som bekant bestämt mig för att ha ett ganska så uppstyrt regelverk kring hur jag köper aktier. Detta kan ju synas tråkigt, men verkar funka för mig. Jag har också skrivit om vikten av att dokumentera strategin och reglerna.

Allt detta är gjort, men man lär sig ju också saker efter hand - tro det eller ej, men inte ens er egen Egon får alltid till det perfekt från början! I och med att kvartalets inköpsperiod har dragit igång har jag bestämt mig för att göra en förändring i mina regler. Jag vill kunna köpa in mig i några "kryddor" som det så fint heter, men inte till lika stort värde som för de "normala" aktierna.

Regel nummer 2: "2) Jag ska köpa upp till ett visst (och ungefär samma +/- 5%) belopp i varje aktie (jag kan runda av till ett jämt antal aktier)." ändras därmed till 

2a) Jag ska köpa upp till ett visst (och ungefär samma +/- 5%) belopp i varje aktie (jag kan runda av till ett jämt antal aktier). 
2b) Aktier som vid köptillfället definieras som "kryddor" är jag fullinvesterad i då jag handlat för 1/3 av fullinvesteringsbeloppet i 2a (jag kan runda av till ett jämt antal aktier).

"Kryddor" och "fullinvesteringsbelopp" är kanske inte världens bästa begrepp, men jag hoppas att ni förstår.

Övriga reglar står kvar oförändrade.

Jag har under ett part månader funderat kring inköp i just en liten krydda och om jag lyckas bli fullinvesterad i en av mina vanliga aktier under denna inköpsrunda kommer ett inköp att ske, nu när reglernar tillåter detta. Detta återkommer jag till i ett inlägg där jag går igenom kvartalets inköp. (För den som är intresserad såg förra kvartalets inköp ut såhär.)

Några tankar kring detta?

5 kommentarer:

 1. Vilka kryddor funderar du på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för visat intresse. Jag återkommer till det inom en dryg vecka.

   Mvh

   Egon

   Radera
 2. Intressant att få ta del av din resa.

  Vad menar du med begreppet "kryddor"? Förstå mig rätt; jag vet hur många använder begreppet men att döma av dina innehav torde en "krydda" inte(?) vara ett förhoppningsbolag?
  Att kalla ett ("oupptäckt"/nytt) bolag med fin tillväxt och som går i vinst är enligt mig inte en "krydda". Dock har vi alla olika uppfattning om "krydda" och hur begreppet skall användas och jag vill poängtera att jag repeterar allas val av definition.

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar - det uppskattas och är ett bevis för att det jag skriver faktiskt läses av åtminstone någon.

   Jag har ärligt talat ingen definition annat än att det är ett bolag jag inte vill investera i till lika stor del som i kärninnehaven. De bolag jag har idag är alla att betrakta som kärninnehav, antingen för att de är stora, stabila med OK utdelning etc. eller är del av min starka tro på stigande oljepriser någon gång i framtiden.

   De framtida kryddorna i portföljen tror jag naturligtvis också på, men vill inte investera lika stor summa i dessa som i övriga portföljbolag. Med detta sagt köper jag naturligtvis endast bolag jag tror jag kommer att göra vinst på i framtiden.

   När jag väl bestämt mig och faktiskt köpt kanske skillnaderna framgår med önskvärd tydlighet.

   Samtidigt är investering i en krydda inte obetydlig för mig (1/3 av "normal" investering) och jag behåller min gräns för max 15 bolag i portföljen enligt tidigare regler. Detta antal inkluderar eventuella kryddor.

   Kanske lite udda, men alla vägar bär till Rom, eller hur var det nu? :-)

   Mvh

   Egon

   Radera
 3. Haha. Tack för ett bra tillika adekvat svar:)

  Och ja, alla vägar bär till Romulus & Remus hemstad=)

  /Sofokles

  SvaraRadera