söndag 27 november 2016

Förenklad fondstrategi har sjösatts

Jag har ju som bekant bestämt mig för att förenkla livet i fondportföljen. Istället för 10 olika fonder, blir det nu tre grupper och totalt fem olika fonder:

1) Räntefonder
   - Spiltan räntefond

2) Sverigefonder
   - Avanza Zero
   - Xact OMXSB Utd (ETF)

3) Globalfonder
    - SPP Aktiefond Global
    - Länsförsäkringar Global Indexnära

I Spiltan Räntefond läggs min ålder/2 och resten sprids jämnt fördelat på övriga fonder.Det belopp jag har i fondportföljen kommer att investeras via månadsspar under de närmaste 20 månaderna. Inga nya medel kommer alltså att tillföras fondportföljen förrän tidigast om 20 månader.

Inköp i Xact OMSSB Utdelande kommer att ske kvartalsvis, eftersom månadssvarande i ETFer inte är möjligt på Avanza där jag har min depå (eller?).

Omfördelning till angivna nivåer sker en gång per år i slutet av det fjärde kvartalet.

Enkelt och bra, eller hur? För den som eventuell vill förenkla ytterligare skippar man ETF fonden och väljer någon annan lämplig fond som substitut alternativt kör 100% på Avanza Zero. Man skulle ju också kunna tänka sig att ha en globalfond, men även om innehaven är ganska lika vill jag inte lägga alla ägg i samma korg.

Det jag personligen gillar med Xact OMXSB Utdelande är att den täcker fler aktier (ca 80 mot Avanza Zeros 30). Att den delar ut en viss summa varje år är inte något jag fäster någon större vikt vid, men många äro de bloggare som tycker att utdelning är ett måste.

Hur gör du?


4 kommentarer:

 1. Har en liten del Xact OMXSB utdelande men det mesta i Avanza Zero. Har även 27000kr i länsförsäkringar global index. Är en bra fond då avgiften är låg. Skippar räntefond då jag anser att jag har så långt tid kvar till pension. Hoppas på bättre utvekling långsiktigt i olika aktier samt fonder. Sen har jag amorterat av mitt bostadslån som jag också ser som en säkerhet. Får se om min strategi blir bra långsiktigt. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar. Jag "vågar" inte köra helt utan räntefond, men andelen jag använder mig av är lägre än vad som rekommenderas på en del forum (t ex Bogleheads). Framtiden får utvisa vem som får "rätt".

   Radera
  2. Ja lite säkrare placeringar är inte fel det heller. Vid en kris är pengarna säkrare i räntefonder. Tror det viktigaste är att utgå från vilken risk man vill ta och hur länge man tänkt spara pengarna. Även hur man kommer reagera om ens fonder/aktier sjunker 50% eller mer. Behöver man pengarna inom ett par år borde man ha allt i räntefonder. Mvh Slimis

   Radera
  3. Japp, jag håller med dig 100%.

   Radera